Ρωσικό δικαστήριο πάγωσε τις μετοχές του τοπικού βραχίονα της Raiffeisen Bank International (RBI) , δήλωσε την Πέμπτη η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτη εμποδίζει την πώληση της μονάδας και κλιμακώνει  την αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, σημειώνει το Reuters.

Ρωσία: Kαλεί Ιράν και Ινδία – Πώς ο Πούτιν με 70 δισ. ανατρέπει τις εμπορικές ισορροπίες

Η RBI με έδρα την Αυστρία είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε απόσχιση της ρωσικής της επιχείρησης, η οποία παρέχει μια σανίδα σωτηρίας πληρωμών σε εκατοντάδες εταιρείες στη Ρωσία , μετα απο πιέσεις από δέχθηκε απο τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, περισσότερα από δύο χρόνια μετά τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ελάχιστα έχουν αλλάξει.

Η είδηση έστειλε τη μετοχή της τράπεζας σε πτώση άνω του 7% την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος της Raiffeisen δήλωσε ότι η κίνηση του ρωσικού δικαστηρίου απέκλεισε την πώληση της τράπεζας, αν και δήλωσε ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στις δραστηριότητες της ρωσικής τράπεζας ή στις προσπάθειες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωσή της.

«Μπορούμε ακόμα να διορίσουμε τη διοίκηση και να δώσουμε οδηγίες στους Ρώσους, αλλά δεν μπορούμε να πουλήσουμε την τράπεζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η RBI θα προσπαθήσει να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση η οποία είναι το μεγαλύτερο τέτοιο «πάγωμα» που αφορά δυτική τράπεζα στη Ρωσία.

Αν και η ιταλική UniCredit έχει επίσης δραστηριότητα στη Ρωσία και δέχεται επίσης πιέσεις να αποχωρήσει, η RBI είναι πολύ μεγαλύτερη και πλέον δοκιμαζει την αποφασιστικότητα της Δύσης στο να τερματίσει τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Η Μόσχα θέλει τη Raiffeisen

Οι ρωσικές αρχές είχαν καταστήσει σαφές στην RBI, η οποία έχει περίπου 2.600 εταιρικούς πελάτες, 4 εκατομμύρια κατόχους τοπικών λογαριασμών και 10.000 υπαλλήλους, ότι επιθυμούν να παραμείνει επειδή επιτρέπει τις διεθνείς πληρωμές, δήλωσε μια πηγή στο Reuters.

Η RBI αποτελεί κρίσιμη οικονομική σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια Ρώσους πελάτες που θέλουν να στείλουν ευρώ ή δολάρια στο εξωτερικό. Οι δυτικές ρυθμιστικές αρχές θέλουν αυτό να αλλάξει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί από την τράπεζα να περιορίσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Με εκτεταμένες βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, περισσότερους από 18 εκατομμύρια πελάτες από τη Βιέννη έως τη Μόσχα και 44.000 υπαλλήλους, η Raiffeisen αποτελεί οικονομικό άξονα για την Αυστρία και μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης.

Η Ρωσία έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη πηγή χρήματος για την τράπεζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022. Η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ των κερδών του ομίλου κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς οι αμοιβές για πληρωμές στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή