Κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος μίλησε στον Steve Sedgwick του CNBC την Παρασκευή στο ετήσιο Ambrosetti Forum που πραγματοποιείται στο Cernobbio της Ιταλίας.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ότι προχωρά «πολύ μακριά και πολύ γρήγορα» με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και επιδεινώνει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Επιτόκια: Η ΕΚΤ δεν θα πατήσει γκάζι στη μείωση παρά την υποτονική ανάπτυξη [έρευνα]

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις προσλήψεις πλην του αγροτικού τομέα τον Αύγουστο με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με το μέγεθος της αναμενόμενης μείωσης του κόστους χρήματος.

Οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου είναι μια μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, αν και τα στοιχήματα για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο Στίγκλιτς, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2001 για την ανάλυσή του στις αγορές, ενώνεται με τον επικεφαλής οικονομολόγο της JPMorgan στις ΗΠΑ που ζητάει μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Η στέγαση και οι πληθωριστικές πιέσεις

«Έχω επικρίνει τη Fed ότι πάει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» λέει και εξηγεί ότι είναι  «πραγματικά σημαντικό» για τη Fed να ομαλοποιήσει τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρεί το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς κοντά στο μηδέν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από το 2008.

«Αλλά στη συνέχεια προχώρησαν πέρα από αυτό και σκέφτηκα ότι αυτό έθεσε την οικονομία σε κίνδυνο για πολύ μικρό όφελος, πιθανότατα επιδεινώνοντας στην πραγματικότητα τον πληθωρισμό, κατά ειρωνικό τρόπο, επειδή αν εξετάσετε πιο προσεκτικά τις πηγές του πληθωρισμού, ένα μεγάλο συστατικό ήταν η στέγαση» σημειώνει.

«Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών, το οποίο τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις; Πιστεύετε ότι η αύξηση των επιτοκίων που δυσκολεύει τους εργολάβους ακινήτων να χτίσουν περισσότερα σπίτια, τους ιδιοκτήτες σπιτιών να αγοράσουν περισσότερα σπίτια, θα λύσει την έλλειψη κατοικιών; Όχι, πηγαίνει ακριβώς προς τη λάθος κατεύθυνση», συνέχισε.

«Έτσι, πιστεύω ότι έχουν συμβάλει στο πρόβλημα του πληθωρισμού. Τώρα, παρόλο που τα μοντέλα τους δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, και δεν εξετάζουν τα πράγματα, νομίζω, τόσο βαθιά όσο θα έπρεπε, τα μοντέλα τους τους λένε [να] εξετάσουν τις αδυναμίες της οικονομίας, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μειώσουμε τα επιτόκια».

Υπέρ της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης

Εάν ήταν υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed  θα ψήφιζε υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, «επειδή πιστεύω ότι το παράκαναν και ότι αυτό θα βοηθούσε πραγματικά στο θέμα του πληθωρισμού και της απασχόλησης».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι πιστεύει ότι η μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, ανεξάρτητα από το ποσοστό των προσλήψεων πλην αγροτικού τομέα ο Στίγκλιτς  απάντησε: «Ναι».

Τα στοιχήματα αυξάνονται για μείωση κατά μισή μονάδα

Οι συμμετέχοντες στην αγορά τιμολογούν σταθερά μια μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed , με τα στοιχήματα για μείωση κατά μισή μονάδα να αυξάνονται λίγο μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη της έκθεσης για την έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τη μεταβολή της απασχόλησης ή JOLTS.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών τον Ιούλιο, γεγονός που θεωρήθηκε ως ένα ακόμη σημάδι χαλαρότητας στην αγορά εργασίας.

Οι έμποροι τιμολογούν επί του παρόντος περίπου 59% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ το 41% τιμολογεί μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group. Τα στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης βρίσκονταν στο 34% πριν από λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή