
Η Unilever πρόκειται να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στον όμιλο χημικών προϊόντων Arnest που ανήκει στον επιχειρηματία Αλεξέι Σαγκάλ, σε μια σημαντική στροφή για τον γίγαντα καταναλωτικών αγαθών του FTSE 100.
Τα μέρη υπέβαλαν τη συμφωνία προς έγκριση στην υποεπιτροπή της ρωσικής κυβέρνησης για τις ξένες επενδύσεις, η οποία έχει καταστεί απαραίτητο βήμα για τις δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times.
Ο Ίλον Μασκ μηνύει Unilever και Mars για το «μποϊκοτάζ» του X
Η πώληση θα μπορούσε να αποφέρει στην Unilever έως και 500 εκατ. δολάρια, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία, ανέφεραν τα ρωσικά επιχειρηματικά περιοδικά Kommersant και RBC, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.
Παρόλα αυτά, πηγές των Financial Times αναφέρουν ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημη έγκριση, αλλά το κράτος είναι έτοιμο να δώσει το πράσινο φως για την πώληση.
Καμία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα.
«Καθόλου κακή συμφωνία»
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη θυγατρική της Unilever, Unilever Rus LLC, η οποία κατέχει τα εγχώρια δικαιώματα των εμπορικών σημάτων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Knorr, Dove, Domestos και Axe.
Σύμφωνα με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης RBC, η συμφωνία αναμένεται να αποφέρει στην Unilever 35-40 δισ. ρούβλια (340-500 εκατ. δολάρια), αντανακλώντας την απαιτούμενη έκπτωση 50% στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. Ο κολοσσός θα πρέπει επίσης να πληρώσει 10-15% φόρο εξόδου από αυτήν.
Πολλές δυτικές μάρκες έχουν αποχωρήσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Το 2023, η ρωσική επιχείρηση συνεισέφερε περίπου το 1% του κύκλου εργασιών και των καθαρών κερδών της Unilever και είχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εργοστασίων στη χώρα, σύμφωνα με την εταιρεία.
«Με τα σημερινά δεδομένα της Ρωσίας, αυτή δεν είναι καθόλου κακή συμφωνία και ο αγοραστής δεν πλήττεται από κυρώσεις, κάτι που είναι δύσκολο να βρεθεί», δήλωσε πηγή των FT.
Μέχρι τώρα η Unilever – η οποία δέχεται πιέσεις από τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτζ, να ανατάξει την εταιρεία και να ενισχύσει την ανάπτυξη μετά από χρόνια ανεπαρκών οικονομικών επιδόσεων – συνέχισε να εμπορεύεται στη Ρωσία, προσελκύοντας αντιδράσεις, καθώς πολλές δυτικές μάρκες έχουν αποχωρήσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Διεθνής χορηγός πολέμου»
Η εταιρεία του FTSE 100 χαρακτηρίστηκε ως «διεθνής χορηγός πολέμου» από την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία δημοσίευσε κατάλογο εταιρειών που θεωρούσε ότι συνέβαλαν έμμεσα στον πόλεμο.
Τον Φεβρουάριο η εταιρεία δήλωσε ότι επανεξέτασε τη θέση της στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 2023 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ενέργειες περιορισμού που θέσαμε σε εφαρμογή στην αρχή του πολέμου ελαχιστοποιούν την οικονομική μας συμβολή στο ρωσικό κράτος».
Ενώ εξακολουθεί να εμπορεύεται εκεί, η Unilever σταμάτησε τη διαφήμιση και σταμάτησε τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τη Ρωσία, ενώ τον Ιούλιο ο διευθύνων σύμβουλος Χάιν Σουμάχερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία είχε «εντοπίσει τις δραστηριότητές της».
Η Arnest απέκτησε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων από δυτικές εταιρείες που είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία
Η Arnest, εν τω μεταξύ, ήταν επί μακρόν ο συμβατικός κατασκευαστής της Unilever στη Ρωσία. Ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Σαγκάλ τη δεκαετία του 1990, ο όμιλος παρήγαγε αρχικά το Dichlophos, το κορυφαίο εντομοκτόνο της Ρωσίας εκείνη την εποχή, αλλά σύντομα επεκτάθηκε χρησιμοποιώντας δυτική χρηματοδότηση.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Arnest απέκτησε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων από δυτικές εταιρείες που είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ολλανδικού ομίλου ζυθοποιίας Heineken και εργοστασίων που ανήκαν στην αμερικανική Ball Corporation, τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινένιων κουτιών ποτών στον κόσμο.
Ο Πελτζ, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Unilever, δήλωσε στους FT νωρίτερα φέτος ότι είχε πιέσει τον όμιλο καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος είχε προηγουμένως διερευνήσει επιλογές για πώληση, να μην εγκαταλείψει τη Ρωσία. «Αν αποχωρήσουμε από τη Ρωσία, θα πάρουν τις μάρκες μας για τον εαυτό τους. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλή συναλλαγή». «Γιατί στο διάολο θα έπρεπε να το κάνουμε;», κατέληξε.


Latest News

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος