Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο έτος ενδέχεται να περιέχουν ροές από τη Ρωσία που θα αναμιγνύονται κρυφά, δίνοντας έτσι στη Μόσχα μια ανεπιθύμητη λύση όταν θα λήξει η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας. Η Ευρώπη προσπάθησε να απογαλακτιστεί από το ρωσικό  φυσικό αέριο, αλλά αρκετά ανατολικά κράτη συνεχίζουν να το λαμβάνουν μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. Αυτή η συμφωνία λήγει φέτος, αποκόπτοντας ενδεχομένως χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία από περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προμήθειας.

Μια εναλλακτική λύση που έχει συζητηθεί είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν και να κάνουν έγχυση καυσίμων από το Αζερμπαϊτζάν.

Φυσικό αέριο: Όλα της απεξάρτησης δύσκολα – Το επώδυνο διαζύγιο της Ευρώπης από την Ρωσία [γράφημα]

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Ενέργειας, Τζόζεφ Σικέλα, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των μνηστήρων για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλο που ένα τέτοιο αέριο μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι ρωσικό, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί από πού προέρχεται μόρια.

Το τσεχικό σύστημα μεταφοράς μπορεί να υποκαταστήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που έρχεται αυτή τη στιγμή μέσω της Ουκρανίας

Το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

«Σε περίπτωση που διακοπεί η διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, πρέπει να βρεθούν αντικαταστάσεις», ανέφερε ο Σικέλα σε επιστολή του προς την σημερινή επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, την οποία αποκαλύπτει το Bloomberg:  «Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση όταν αγοράζουμε αέριο που είναι επίσημα μη ρωσικό, αλλά το οποίο θα μπορούσε να ανταλλάσσεται με ρωσικό αέριο καθ’ οδόν, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας να μειώσουμε την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες».

Το τσεχικό σύστημα μεταφοράς μπορεί να υποκαταστήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που έρχεται αυτή τη στιγμή μέσω της Ουκρανίας, είπε ο Σικέλα. Η ροή από τη Ρωσία ανέρχεται σήμερα σε περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Τι θα κάνει ο Πούτιν

Ο Πούτιν δήλωσε πρόσφατα πως η Ρωσία έχει σκοπό να συνεχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε όμως πως η Μόσχα δεν μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να τηρήσει τη συμφωνία διέλευσης η οποία λήγει στο τέλος αυτής της χρονιάς.

«Όσο για την Ουκρανία, δεν εγκαταλείπουμε αυτή τη διέλευση, περιέργως. Γιατί; Επειδή εμείς, και η Gazprom, σκοπεύουμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους καταναλωτές, με τους οποίους έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια», είπε ο Πούτιν.

«Υπάρχει ένα συμβόλαιο διέλευσης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Αλλά αν η Ουκρανία αρνηθεί αυτή τη διέλευση, λοιπόν, δεν μπορούμε να την αναγκάσουμε να την επιτρέψει», ανέφερε.

Ο Πούτιν ανέφερε πως οι κύριοι καταναλωτές της Gazprom στην Ευρώπη δεν φαίνεται να θέλουν να τελειώσει η συμφωνία διέλευσης ακόμη κι αν δίνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια