Μόλις στο 1,4% βλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 η Deutsche Bank, καθώς κράτησε σταθερή την εκτίμηση της λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ελληνικής επίδοσης για το β’ 3μηνο του έτους, η οποία κατά την ΕΛΣΤΑΤ ήταν στο 2,3%. Βέβαια, σε επίπεδο εξαμήνου, η ΕΛΣΤΑΤ τοποθέτησε την ανάπτυξη λίγο κάτω από το 2,2%, ωστόσο, παραδοσιακά η μεγάλη ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ δίδεται το γ’ 3μηνο του έτους, όταν και η επίδραση του τουρισμού είναι μεγαλύτερη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Deutsche Bank αν και διατηρεί την εκτίμηση του έτους στο 1,4%, βλέπει το 2025 να διαμορφώνεται στο 2,2%, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν, στο 3,1% φέτος και στο 2,4% την επόμενη χρονιά.

Fitch: Επανέρχεται για τις ελληνικές τράπεζες -Τι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα

Πιο αισιόδοξη είναι στο μέτωπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπου βλέπει να πέφτει στο 6% το φετινό έλλειμμα και στο 5% το έλλειμμα του 2025, ενώ στο δημοσιονομικό μέτωπο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται στο 1,3% και 1% τις δύο χρονιές.

Επιφυλακτικότητα για την ΕΚΤ

Στην ίδια ανάλυσή της, η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. στο 3,50%. Αυτό επιβεβαιώνει ότι τον Ιούνιο δεν ήταν μια εφάπαξ περικοπή του επιτοκίου και η ΕΚΤ βρίσκεται στη φάση περιορισμού της νομισματικής σύσφιξης.

Το ερώτημα όμως δεν είναι αν η ΕΚΤ κάνει περικοπές τον Σεπτέμβριο, αλλά τι θα πει για τα επόμενα βήματα στον κύκλο χαλάρωσης, εξηγεί η Deutsche Bank. Άλλωστε, το διοικητικό συμβούλιο ήταν επιφυλακτικό ως προς τις οδηγίες μέχρι στιγμής και πιθανότατα την ίδια στάση θα έχει και τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις, τις οποίες το προσωπικό της ΕΚΤ θα δημοσιεύσει αυτόν τον μήνα, η Deutsche Bank αναμένει μια μικρή υποβάθμιση στην αύξηση του ΑΕΠ το 2024, ώστε να ενσωματώσει την πρόσφατη αδυναμία. Υπενθυμίζεται εδώ ότι σήμερα η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 0,2% το β’ 3μηνο του έτους.

Ωστόσο, η Deutsche Bank πιστεύει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης το 2025-2026 θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία εάν η ΕΚΤ θέλει να αναθεωρήσει την τρέχουσα εποικοδομητική της άποψη για την ανάπτυξη, εξηγεί.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Deutsche Bank αναμένει μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω στον πυρήνα του 2024 για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τη σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Ωστόσο, αναμένει ότι οι βασικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό από άποψη πολιτικής, θα είναι λίγο πολύ αμετάβλητες (με υποκείμενο κίνδυνο υποβάθμισης ).

Με βάση τα παραπάνω, η Deutsche Bank στο βασικό της σενάριο αναμένει να έχουμε μείωση επιτοκίου 25 μ.β. και τον Δεκέμβριο και αυτός ο ρυθμός να συνεχιστεί ανά τρίμηνο το 2025 έως ότου η ΕΚΤ φτάσει σε ένα τελικό επιτόκιο στη ζώνη του 2,00-2,50% γύρω στο τέλος του 2025. Εκεί εκτιμά η γερμανική τράπεζα ότι θα είναι σε ουδέτερα εδάφη το επιτόκιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Παπαθανάσης: Η ανακοίνωση της DBRS αποτελεί νέο διεθνές μήνυμα αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία
Οικονομία |

Παπαθανάσης: Η ανακοίνωση της DBRS αποτελεί νέο διεθνές μήνυμα αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία

«H αναβάθμιση ενισχύει το στόχο για περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας», σημειώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Nίκος Παπαθανάσης