Με ρυθμό 2,3% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία (ΑΕΠ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,15%.
Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2024, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023.
Τι βλέπουν 22 οίκοι για την ελληνική οικονομία τη διετία 2024 – 2025
«Το 2ο τρίμηνο είχαμε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Φαντάζομαι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού…» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
1. Τριμηνιαίες μεταβολές του ΑΕΠ
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.
– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,0%.
-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.
2. Ετήσιες μεταβολές του ΑΕΠ
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 3 ημέρες, η UBS διατήρησε την πρόβλεψή της για την Ελλάδα περί αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% για το 2024, δεδομένων των στοιχείων υψηλής συχνότητας για το δεύτερο τρίμηνο (βιομηχανική παραγωγή, πωλήσεις αυτοκινήτων, καταναλωτικός δανεισμός, επιχειρηματική εμπιστοσύνη).
Ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3% το 2025, επίδοση που τοποθετεί τον πήχη 1% υψηλότερα από το consensus των οικονομολόγων, οι οποίοι προβλέπουν την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς στο 2%.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη 2,4% τα επόμενα δυο χρόνια διατυπώνει η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Eurobank.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ομίλου Τάσο Αναστασάτο, η ελληνική οικονομία σημείωσε το 2023 ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2%, υπεραποδίδοντας της Ευρωζώνης για τρίτο συνεχές έτος, με κύριες κινητήριες δυνάμεις την ιδιωτική κατανάλωση και την καλή πορεία του τουρισμού ενώ, αντίθετα, οι επενδύσεις κατέγραψαν ήπια μόνο αύξηση.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις εκτιμήσεις περιλαμβάνουν την πιθανότητα κλιμάκωσης των γεωστρατηγικών πιέσεων, πιθανή επιμονή του πληθωρισμού που ενδεχομένως θα επιβράδυνε την τροχιά μείωσης των επιτοκίων, καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κεφαλαίων του ΤΑΑ ή μη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλιών, καθυστερήσεις ή έλλειψη φιλοδοξίας στην εφαρμογή των σχετικών με το ΤΑΑ και των εθνικών μεταρρυθμίσεων, επιμονή των ανισορροπιών του εξωτερικού τομέα, κλιματικούς κινδύνους, καθώς και τη μεγάλη εξάρτηση του μοντέλου ανάπτυξης από τον τουρισμό και την κατανάλωση.
Η ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα να επιταχυνθεί σε 2,4% το 2025 και το 2026, καθώς η Ευρωζώνη, που είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της χώρας, θα ανακάμπτει και τα έργα του ΤΑΑ, τόσο στο σκέλος των δανείων όσο και στο σκέλος των επιδοτήσεων, θα πλησιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας. Το τελευταίο είναι σημαντικό για να επεκταθεί το παραγωγικό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας, να αντιμετωπιστεί το επενδυτικό κενό και να αναχαιτιστούν οι τάσεις υπερθέρμανσης.
Μητσοτάκης: Ενθαρρυντικά νέα από την Eurostat
«Θέλω να μοιραστώ σήμερα κάποια ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από την Eurostat, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, γνωστοποιώντας πως περισσότερα θα γνωστοποιήσει στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
«Όμως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων. Περισσότερα στην αυριανή μου ομιλία στη ΔΕΘ» τονίζει ο ίδιος.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν