Για το σημαντικό αποτύπωμα της Ελληνικός Χρυσός στην τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, μίλησε η Έρρικα Ξηρουχάκη, διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας, στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 75%, καθώς επανεκκινήθηκε πριν δύο έτη, και βάσει προγράμματος πιστεύουμε πως στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα είναι ολοκληρωμένο», εξήγησε η κα. Ξηρουχάκη, επισημαίνοντας τη σημασία και του παραγωγικού μεταλλείου στην Ολυμπιάδα, όπου παράγονται πολύτιμα μέταλλα για την καθημερινότητα.

88η ΔΕΘ – OT FORUM Τσούνης: Η Ελλάδα στο παιχνίδι της ενέργειας

Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από έναν πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό και ολική ανακαίνιση. «Πριν δύο χρόνια εγκαταστήσαμε στα 300 μέτρα κάτω από το έδαφος δύο γραμμές δικτύου 4G. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε απομακρυσμένη εξόρυξη, να οργανώσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγή μας, πρόσθεσε η κα. Ξηρουχάκη.

«Την ίδια στιγμή έχουμε δημιουργήσει ένα τεχνικό εκπαιδευτικό κέντρο, που διαθέτει προσωμοιωτές επαυξημένης πραγματικότητας, όπου εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι και προετοιμάζονται και για το μεταλλείο στις Σκουριές, έχοντας προχωρήσει σε μια συνολική επένδυση 1 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε η διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικός Χρυσός.

Το project στις Σκουριές

Συνολικά μέσα στα χρόνια το συγκεκριμένο μεταλλείο απασχολούσε περίπου 2.000 εργαζόμενους από την τοποική κοινωνία του δήμου Αριστοτέλη, ενώ σύμφωνα με όσα επισήμανε η κα. Ξηρουχάκη «οι εκτιμήσεις μας λένε ότι θα έχουμε 3.000 σταθερούς εργαζόμενους, ενώ ανάλογα με τις παράλληλες δραστηριότητες μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 5000, μια ακόμα σημαντική συμβολή στην τοπική κοινωνία».

Πρόκειται για μια περιοχή με παράδοση 25 αιώνων, που προσέλκυε διαχρονικά ενδιαφέρον για εργασία στον κλάδο αυτό. «Τώρα βλέπουμε με ότι ενδιαφέρονται νέοι άνθρωποι με σπουδές μεταλλειολογίας. Εξάλλου ως εταιρεία υλοποιούμε προγράμματα προσέκυσης νέων ταλέντων σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς υπάρχει δυσκολία στη βιομηχανία και στο μεταλλιευτικό κλάδο που έχει μεγαλύτερη ειδίκευση. Η στόχευση αυτή στους εργαζόμενους είναι απαραίτητη, καθώς θα χρειαστεί μέσα σε ένα χρόνο από τώρα μεγάλος όγκος εργαζομένων».

Τα ορυκτά

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να αυτονομηθεί σε επίπεδο στρατηγικών μετάλλων και απεξάρτησης από άλλες ηπείρους. «Κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή με σταθερούς ρυθμούς. Μετά από εξορύξεις χρυσού, χαλκού και άλλων ορυκτών πρώτων υλών, πιστεύουμε πως τα μελλοντικά κοιτάσματα στην περιοχή της Θράκης θα δώσουν ανάπτυξη στον τόπο και θα ενισχύσουν το ρόλο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα», πρόσθεσε η κα. Ξηρουχάκη.

Η σημασία του χαλκού είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς «θα μας βοηθήσει στην ηλεκτροκίνηση και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση. Αυτή την στιγμή παράγονται 22 εκατ. τόνοι χαλκού και  αναμένεται μέχρι το 2035 να διπλασιαστεί η ζήτηση, σε 10 περίπου χρόνια δηλαδή να φτάσει πάνω από 40».

«Εξάλλου βλέπουμε πως το κλίμα αλλάζει στην Ευρώπη καθώς ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία η ατζέντα έχει διευρυνθεί», επισήμανε η κα. Ξηρουχάκη. «Θεσπίστηκαν εξάλλου πρόσφατα και μετρήσιμοι και κρίσιμοι στόχοι για την εγχώρια παραγωγή των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τα σχέδια

Σύμφωνα με την κα. Ξηρουχάκη, «το βλέμμα μας σίγουρα το εστιάζουμε στο να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να έχουμε καταφέρει να στελεχώσουμε το μεταλλείο και να οργανωθούμε για την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό ότι η Ελληνικός Χρυσός και παραμένει και παράγει στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο πως η μητρική μας εταιρεία είναι καναδική, έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμετεχνογνωσία από εκεί και να εφαρμόσουμε πρωτοποριακές τεχνολογίες. Ενώ παράλληλα, συνεχίζουμε να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο πως το 95% των συνολικών τελών της χώρας προέρχονται από τα δικά μας μεταλλευτικά τέλη, τα οποία αποδίδονται στο ελληνικό δημόσιο και από εκεί στον δήμο», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ