Σε μια εποχή που σηματοδοτεί κρίσιμη καμπή για την ελληνική και τη διεθνή οικονομία, εν μέσω πρωτοφανών γεωπολιτικών συγκρούσεων και προκλήσεων για ολόκληρο τον πλανήτη, ο ΟΤ δίνει και φέτος δυναμικό «παρών» στην 88η ΔΕΘ, δίνοντας βήμα σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, παρεμβαίνοντας, θέτοντας καίρια ζητήματα της επικαιρότητας, αναζητώντας λύσεις.

Σήμερα πρώτη μέρα, οι δημοσιογράφοι του ΟΤ, Νίκος Φιλιππίδης, Χρήστος Κολώνας, Δημήτρης Μανιάτης, Ελένη Στεργίου και Αθανασία Ακρίβου, φιλοξένησαν στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ καλεσμένους πρώτης γραμμής από το φάσμα της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και της επιχειρηματικότητας.

Την αυλαία άνοιξαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζ. Τσούνης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ, Γιάννης Τσακίρης, ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικός Χρυσός, Έρρικα Ξηρουχάκη και το μέλος του Π.Γ ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Γεραπετρίτης: Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είναι η πηγή προβλημάτων με την Τουρκία

Η πηγή των προβλημάτων με την γείτονα χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση των ζητημάτων με τη γείτονα.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ρευστότητα -εξαιτίας των δύο πολέμων, που υπάρχει στην Ευρώπη, η οποία «οποία δεν έχει την ενότητα και την αλληλεγγύη που είχε στο παρελθόν».

Πρέπει να επαναφέρουμε την Ευρώπη, στις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε, υπογράμμισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε αρκετές φορές στην επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική: «Η αδράνεια σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι υπαναχώρηση» επεσήμανε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι έχει παγιωθεί μια κατάσταση, η οποία κάποτε δεν θεωρείτο αυτονόητη. «Μπορούμε πλέον να συνομιλούμε. Δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα λύσεις, αλλά μπορούμε να συζητητούμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενδιαφέροντος για την ΕΕ και το οποίο είναι υπό την σκέπη της ΕΕ, στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό και γεωπολιτικό project, λέγοντας ότι «το καλώδιο θα γίνει και εμείς θα το διασφαλίσουμε γεωπολιτικά».

Γραφάκος: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην επεξεργασία αποβλήτων

Εμφαση στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου επεηξεργασίας αποβλήτων έδωσε ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κάνοντας λόγο για επενδύσεις – μαμούθ της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

«Με το νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση για τις μονάδες με αποτέλεσμα να υπογραφούν οι συμβάσεις (έχουν γίνει οι διαγωνισμοί και έχουν προκύψει ανάδοχοι) το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2025. Περίπου 45 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (μεταξύ άλλων σε Αττική, Θεσσαλονίκη) είναι αναγκαίες σε όλη την χώρα. 600 εκατ. ευρώ είναι οι κοινοτικοί πόροι αλλά θα συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέα με την μέθοδο του ΣΔΙΤ. Το επενδυτικό πλάνο για τις μονάδες προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα είχαμε καθυστερήσεις αλλά πλέον θα τρέξουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα γίνουν ακόμη δέκα έργα για τα απόβλητα», επεσήμανε ενώ στάθηκε και στην σημασία της κατασκευής μονάδων που θα καίνε απορρίμματα παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα που θα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες της τσιμεντοβιομηχανίας.

Οι διαγωνισμοί θα τρέξουν το ερχόμενο έτος για 6 μονάδες που στόχος είναι να κατασκευαστούν από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2030. «Η Ελλάδα έτσι θα πετύχει τον στόχο ταφής κάτω από 10%», ανέφερε.

Εκτίμησε ότι το 2025 θα έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα έργα ενώ το επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Ο κ. Γραφάκος προανήγγειλε την εφαρμογή, από το τέλος του 2025, ενός ενιαίου, πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο. «Όταν εφαρμοστεί η εγγυοδοσία θα υπάρχει τέλος 10 λεπτών στα πλαστικά μπουκάλια», διευκρίνισε.

Τσακίρης: Η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης από την ΕΤΕπ

Η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης κυριάρχησε στη συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρη. Εκανε λόγο για ένα «πανευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά και την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η προσιτή στέγη βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΕΤΕπ.

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι «από την πλευρά μας επεμβαίνουμε στην προσφορά», φέρνοντας ως παραδείγματα χώρες που χρηματοδοτούνται με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να δοθούν στην αγορά σε χαμηλές τιμές.

Ακόμη, ανέφερε ότι το 2023 οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα άγγιξαν τα 2,5 δις. κάθε χρόνο, εξηγώντας ότι χρηματοδοτούνται έργα υποδομών του Δημοσίου, αλλά και δανειoδοτήσεις (και μέσω ελληνικών τραπεζών) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και απευθείας σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι βασικοί στόχοι, σημείωσε, είναι: Η ενεργειακή ασφάλεια και η αγρoτiκή παραγωγή. Μάλιστα, εκτίμησε «πως θα δούμε και κρίση στα τρόφιμα, ως αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα της επάρκειας (food security) και στην Ελλάδα και προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί σχετικό πρόγραμμα για την ελληνική αγροτική παραγωγή, το οποίο σήμερα απουσιάζει.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ μίλησε και για «Προτεραιότητα σε επενδύσεις στην άμυνα», αναφερόμενος στο “dual use” σε υποδομές και άλλες υποδομές που έχουν διττή χρήση, όπως για παράδειγμα ένα αεροδρόμιο.

Δούκας: Δεν μπορώ να απαγορεύσω το Airbnb

Διμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η χώρα βαδίζει κατευθείας πάνω στον τοίχο».

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι είναι πολλά τα δισεκατομμύρια που συγκεντρώνονται και δίνονται με αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με το, λόγο που δόθηκαν. Από τα 50 δισ. για την πανδημία, τα 32 για το Ταμείο Ανάκαμψης αν και δύσκολα βρίσκεις ανάκαμψη κάπου πια, 20 δισ. για τον αγροτικό τομέα την ίδια στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό επιτήρηση, και άλλα τόσα για το ΕΣΠΑ με τα ποσά να είναι προσβάσιμα σε μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Δούκας.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να συνδυάσει και τις δύο ιδιότητες, του δημάρχου και του προέδρου κόμματος, απάντησε: «Δεν αισθάνομαι μόνο το ένα ή το άλλο» και εξήγησε πως «σε κάθε περίπτωση δεν θα έχω δύο αντιπαραθετικούς ρόλους, δηλαδή το πρωί θα πηγαίνω και θα διεκδικώ για τον δήμο και το βράδυ θα ασκώ πολεμική ως πρόεδρος κόμματος. Πρόκειται για αλληλοσυμπληρωματικούς ρόλους, ώστε να δώσουμε φωνή στις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες».

Ο κ. Δούκας ρωτήθηκε, επίσης, από τους δημοσιογράφους του ΟΤ σχετικά με το πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Χάρης Δούκας υποστήριξε πόλεις όπως η Βαρκελώνη που αποφάσισε να ορίσει κανόνες για να την περιορίσει. Πρόσθεσε, όμως, ότι στην Αθήνα δεν μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο από τη δημοτική αρχή, «γιατί απλά δεν υπάρχει το προεδρικό διάταγμα που να μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Γι’ αυτό και ζητάμε σταθερά να είμαστε πρωταγωνιστές και να λαμβάνουμε αποφάσεις και όχι να είμαστε κομπάρσοι», κατέληξε.

Παπαστεργίου: Μέσα στον Σεπτέμβριο το νέο κουπόνι επιδότησης οπτικών ινών

Κουπόνι επιδότησης οπτικών ινών, προανήγγειλε από το στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Στις κινητές τηλεφωνίες είμαστε καλά, στις σταθερές συνδέσεις θα πρέπει να πάμε καλύτερα. Έχουμε δύο voucher για την προώθηση των οπτικών ινών, 200 εκατ. στο σύνολο, το πρώτο τρέχει ήδη (για τις οπτικές συνδέσεις πολυκατοικιών), το δεύτερο, Gigabit voucher ύψους 80 εκατ. ευρώ, έρχεται μέσα στο μήνα, αφορά τον κάθε πολίτη, 400.000 καταναλωτές θα ωφεληθούν, κριτήρια εισοδηματικά δε θα υπάρχουν, η δράση θα τρέξει γρήγορα», ανέφερε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, ψηφιοποιείται η αλλαγή παρόχου στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θα γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας.

«Στόχος είναι μέσα στο 2024 να καταργήσουμε τον τρόπο που συλλέγουν τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά οι πολίτες, πλέον δεν χρειάζεται ούτε καν να τα συλλέγουμε ψηφιακά, με την άδειά μας πλέον θα τα συλλέγει το σύστημα ψηφιακά αφού τα δεδομένα υπάρχουν, απλουστεύουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα», σημείωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Δεχόμαστε πολλές κυβερνοεπιθέσεις κάθε μέρα οι οποίες αποκρούονται, η Ελλάδα αποκτά μία νέα εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας, έχουμε μία πολύ δυνατή ομάδα», ανέφερε.

Ζαχαριάδης: Δεν βρισκόμαστε στο οικονομικό θαύμα – Υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα

Παρόλο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τα προβλήματα από τον έναν χρόνο στον άλλον, ενώ το διεθνές περιβάλλουν επιδεινώνεται και άρα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να παίξουμε ένα ρόλο στο ανταγωνιστικό τοπίο, τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί ένα ποτήρι που είναι μισογεμάτο να παρουσιάζεται ως γεμάτο, προσθέτοντας ότι οι δείκτες καταδεικνύουν ότι δεν βρισκόμαστε στο οικονομικό θαύμα. «Υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν -και το λέω αυτοκριτικά- όπως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το ενεργειακό μείγμα της χώρας, το παραγωγικό μοντέλο», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για παρατεταμένη κρίση που έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023 και άσκησε ευθεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην ερώτηση «εκλογές, μομφή ή διάσπαση», ο Κώστας Ζαχαριάδης απάντησε: Όχι διάσπαση. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Ο κόσμος θέλει ενότητα και μέσα στο κόμμα και στην κεντροαριστερά». Και κατέληξε: «Νομίζω ότι πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης που ομνύει στο όνομα των μελών να δώσει στα μέλη τη δυνατότητα να πάρουν το μέλλον του κόμματος στα χέρια τους. Εκλογή από τη βάση».

Τσούνης: Η Ελλάδα στο παιχνίδι της ενέργειας

Eξαιρετικό χαρακτήρισε ο αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και  ΗΠΑ σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα αλλά και οι επενδύσεις, λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και θέλουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική ικανότητά της και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ», επεσήμανε.

Ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι το γεγονός ότι επέλεξε να διορίσει έναν Eλληνoαμερικανό στη θέση του πρέσβη είναι πολύ σημαντικό. «Τζορτζ θα στείλω εσένα στην Ελλάδα, ξέρω τι θέλεις να κάνεις εκεί», αποκάλυψε ότι του είπε ο κ. Μπάιντεν.

Επίσης, ο αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν κάνει στην Θεσσαλονίκη αμερικανικές εταιρείες, όπως η Pfizer, αλλά στο σύνολο της Ελλάδος αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Google και η Microsoft.

Ερωτηθείς για την επένδυση της Exxon Mobil στην Κρήτη ο κ. Τσούνης είπε ότι σε συνεργασία με τη Helleniq Energy γίνονται δοκιμές και αναμένονται αποτελέσματα: «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική, καθώς μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία δαπανά χρήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της ενέργειας αναπτύσσοντας υποδομές, όπως στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, τη διασύνδεση των νησιών και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Έχετε πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Γίνονται πολλά και η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων» είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον East Med, ο οποίος «συγκέντρωσε 4 χώρες σε ένα κοινό έργο»

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξελιγμένο σχέδιο, είναι ικανή να προχωρήσει στις σωστές λύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Υπάρχουν πολλά project που ενδιαφέρουν τις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις», κατέληξε.

Ξηρουχάκη (Ελληνικός Χρυσός): Οι Σκουριές θα λειτουργήσουν στα τέλη του 2025

«Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 75%, καθώς επανεκκινήθηκε πριν δύο έτη, και βάσει προγράμματος πιστεύουμε πως στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα είναι ολοκληρωμένο», είπε, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ η εξήγησε η Έρρικα Ξηρουχάκη, διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας, εξηγώντας το σημαντικό αποτύπωμα της Ελληνικός Χρυσός στοπική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από έναν πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό και ολική ανακαίνιση. «Πριν δύο χρόνια εγκαταστήσαμε στα 300 μέτρα κάτω από το έδαφος δύο γραμμές δικτύου 4G. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε απομακρυσμένη εξόρυξη, να οργανώσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγή μας, πρόσθεσε η κα. Ξηρουχάκη.

«Την ίδια στιγμή έχουμε δημιουργήσει ένα τεχνικό εκπαιδευτικό κέντρο, που διαθέτει προσωμοιωτές επαυξημένης πραγματικότητας, όπου εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι και προετοιμάζονται και για το μεταλλείο στις Σκουριές, έχοντας προχωρήσει σε μια συνολική επένδυση 1 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε η διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικός Χρυσός.

Όσον αφορά το πρότζεκτ στις Σκουριές, η κα Ξηρουχάκη είπε μεταξύ άλλων ότι «οι εκτιμήσεις μας λένε ότι θα έχουμε 3.000 σταθερούς εργαζόμενους, ενώ ανάλογα με τις παράλληλες δραστηριότητες μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 5.000».

Μιλώντας για το θέμα της απεξάρτησης της ΕΕ από άλλες ηπείρους σε επίπεδο στρατηγικών μετάλλων σημείωσε ότι «κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή με σταθερούς ρυθμούς. Μετά από εξορύξεις χρυσού, χαλκού και άλλων ορυκτών πρώτων υλών, πιστεύουμε πως τα μελλοντικά κοιτάσματα στην περιοχή της Θράκης θα δώσουν ανάπτυξη στον τόπο και θα ενισχύσουν το ρόλο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα».

Αναφερόμενη στα σχέδια της εταιρείας, η κα Ξηρουχάκη, είπε: «το βλέμμα μας σίγουρα το εστιάζουμε στο να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να έχουμε καταφέρει να στελεχώσουμε το μεταλλείο και να οργανωθούμε για την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό ότι η Ελληνικός Χρυσός και παραμένει και παράγει στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο πως η μητρική μας εταιρεία είναι καναδική, έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμετεχνογνωσία από εκεί και να εφαρμόσουμε πρωτοποριακές τεχνολογίες»

Σταϊκούρας: 86 και σήμερα για το μετρό Θεσσαλονίκης, Μάιο 2027 το Flyover

To roadmap για τα σημαντικότερα έργα υποδομών που τρέχουν στην χώρα σκιαγράφησε o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Για το μερό της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «σε 86 μέρες από σήμερα το μετρό παραδίδεται, το β’ εξάμηνο του 2025 θα είναι έτοιμη και η επέκταση προς Καλαμαριά. Ακολουθούν και οι άλλες επεκτάσεις του μετρό προς τα δυτικά και προς το αεροδρόμιο». Πρόσθεσε ότι σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου βρίσκεται ο προαστιακός της δυτικής Θεσσαλονίκης με 4 σχήματα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ στόχος είναι το 2025 να προκύψει ανάδοχος με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου να είναι η τετραετία. «Προαστιακός και μετρό θα λειτουργήσουν συνδυαστικά, επανασχεδιάζουμε τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης», επεσήμανε.

Το Flyover θα παραδοθεί τον Μάιο του 2027, είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για να μειωυεί η κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τα έργα της κατασκευής.

Το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι θα είναι έτοιμο να υποδέχεται τον Φεβρουάριο του 2027, ενώ για τον ΒΟΑΚ στο κομμάτι Χανιά – Ηράκλειο θα υπογραφεί  σύμβαση μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών. Το κομμάτι Πάτρα – Πύργος θα παραδοθεί πλήρως μέχρι το καλοκαίρι του 2025, πρόσθεσε.

Για το κυκλοφοριακό ζήτημα της Αττικής (ειδικά στον Κηφισό), ανέφερε πως τον επόμενο μήνα θα προτεραιοποιηθούν τα έργα για να ανακοινωθούν συγκεκριμένες λύσεις, βάσει και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης. 20.000 μετακινήσεις εκτιμώ πως μπορούν να μειωθούν όταν γίνει το νέο logistic center στην Φυλή, μεγάλο μέρος της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης θα αποσυμφορηθεί. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε λιμένες και σιδηρόδρομους, για το σιδηροδρομικό τμήμα Αλεξανδρούπολη – Αρμένιο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από την ΕΕ, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και για το τμήμα Τοξότες – Καρβάλη στον σχετικό διαγωνισμό που έχουμε προκηρύξει».

Τέλος, σημείωσε ότι στη Θεσσαλία «μέσα στο 2024 θα ξεκινήσουμε να υλοποιούμε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών (οδικών, σιδηροδρομικών, κ.τ.λ.)».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ