Η κυβέρνηση στην Ολλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επεκτείνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών, φέρνοντας περισσότερα μηχανήματα του κολοσσού του κλάδου, ASML, υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Περισσότεροι τύποι εργαλείων κατασκευής τσιπ υπόκεινται πλέον σε κανόνες που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια από την ολλανδική κυβέρνηση για να εξάγουν τον εξοπλισμό τους έξω από τη χώρα.

Όπως και άλλες χώρες, η Ολλανδία θεωρεί τέτοιους περιορισμούς ως βασική προϋπόθεση προάσπισης της εθνικής ασφάλειας.

Η ASML προβλέπει ότι τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης δεν θα έχουν καμία επίδραση στις οικονομικές της προοπτικές για το 2024

«Πήρα αυτή την απόφαση για λόγους ασφαλείας. Βλέπουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος έχει προκαλέσει αυξημένους κινδύνους ασφάλειας που σχετίζονται με την εξαγωγή αυτού του συγκεκριμένου εξοπλισμού κατασκευής, ειδικά στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο», δήλωσε η Reinette Klever, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης για την Ολλανδία.

Οι διευρυμένοι περιορισμοί έρχονται αφότου η ολλανδική κυβέρνηση πέρυσι εισήγαγε τους πρώτους σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού ημιαγωγών.

Η ASML, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες ημιαγωγών στον κόσμο, έχει την έδρα της στην Ολλανδία. Η εταιρεία κατασκευάζει μηχανήματα που απαιτούνται για την παραγωγή των πιο προηγμένων τσιπ.

Οι πιο πρόσφατες κινήσεις της χώρας έρχονται μετά την εφαρμογή νέων ελέγχων εξαγωγών από τις ΗΠΑ την Παρασκευή σε κρίσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών υπολογιστών και προϊόντων ημιαγωγών.

Στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ εισήγαγαν σαρωτικούς κανόνες με στόχο να διακόψουν τις εξαγωγές βασικών τσιπ και εργαλείων κατασκευής ημιαγωγών στην Κίνα και προσπάθησαν να κάνουν τις συμμαχικές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει χώρες όπως η Ολλανδία και άλλες, να αυξήσουν τους περιορισμούς των εξαγωγών σε βασικά εργαλεία κατασκευής τσιπ. Ο κρίσιμος ρόλος της ASML στα προηγμένα τσιπ έχει καταστήσει την Ολλανδία βασικό σημείο εστίασης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ.

Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες που θα εστιάζονταν ιδιαίτερα στους περιορισμούς για τους ημιαγωγούς, δηλώνοντας αντίθετα ότι οι κανόνες ισχύουν για εξαγωγές από την Ολλανδία σε προορισμούς εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολλανδία: Η ηγετική θέση στον τομέα των ημιαγωγών

«Η Ολλανδία έχει μια μοναδική, ηγετική θέση σε αυτόν τον τομέα. Αυτό συνεπάγεται ορισμένες ευθύνες, τις οποίες λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Η ολλανδική βιομηχανία ημιαγωγών πρέπει να γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει. Προχωρήσαμε με προσεκτικό και στοχευμένο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη διακοπή των παγκόσμιων εμπορικών ροών και των αλυσίδων αξίας», δήλωσε η Klever.

Η ASML κατασκευάζει δύο τύπους εργαλείων – μια μηχανή λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους (EUV) και μια μηχανή λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους (DUV).

Οι μηχανές λιθογραφίας EUV, οι οποίες χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές τσιπ όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πιο σύγχρονων τσιπ. Οι μηχανές λιθογραφίας DUV χρησιμοποιούνται για την κατασκευή άλλων τύπων ημιαγωγών, όπως τσιπ μνήμης, που χρησιμοποιόυνται σε πολλά ηλεκτρονικά προϊόντα, από φορητούς υπολογιστές έως τηλέφωνα.

Και τα δύο σετ μηχανημάτων τέθηκαν υπό τους περιορισμούς της ολλανδικής κυβέρνησης πέρυσι. Η ASML είπε ότι οι διευρυμένοι περιορισμοί την Παρασκευή σημαίνουν ότι τα συστήματα λιθογραφίας εμβάπτισης TWINSCAN NXT:1970i και 1980i DUV θα απαιτούν τώρα άδεια από την ολλανδική κυβέρνηση για εξαγωγή.

Η ASML ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης δεν αναμένεται να έχουν καμία επίδραση στις οικονομικές της προοπτικές για το 2024 ή στα «μακροπρόθεσμα σενάρια» της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία