Τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 18 μηνών βίωσαν  οι αγορές, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και τα διστακτικά σχόλια από τους κεντρικούς τραπεζίτες πυροδότησαν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street σημείωσε πτώση 1,7% την Παρασκευή, ανεβάζοντας τις απώλειές του για το σύνολο της εβδομάδας στο 4,2%, τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2023.

Οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας επλήγησαν ιδιαίτερα και ο Nasdaq Composite που κυριαρχείται από την τεχνολογία σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2022, καταγράφοντας πτώση 5,8%, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 2,6% την Παρασκευή.

Wall Street: Νέα βουτιά, αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομία

Οι τελευταίες μειώσεις ακολούθησαν τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία μισθοδοσίας το πρωί της Παρασκευής. Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 142.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, κάτω από τη συναίνεση των προβλέψεων των αναλυτών για 160.000, αν και ήταν πάνω από τις προς τα κάτω αναθεωρημένες 89.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,2%.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ προειδοποίησε ότι ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων εξαρτώνται από οικονομικά δεδομένα.

Ήξεις αφήξεις τα σχόλια της Fed

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενίσχυσαν την επιφυλακτική διάθεση με σχόλια που άφησαν ανοιχτή την πόρτα για περικοπές επιτοκίων κατά μισή μονάδα. Ο διοικητής της Fed Christopher Waller και ο John Williams, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, υποστήριξαν μια σειρά μειώσεων επιτοκίων φέτος, δεδομένης της πτώσης του πληθωρισμού και της χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.

Η απόδοση του ευαίσθητου στα επιτόκια διετούς ομολόγου του Δημοσίου μειώθηκε κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,66%, ενώ η απόδοση του δείκτη αναφοράς 10ετούς υποχώρησε 0,01 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,72%. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, ανέβηκε υψηλότερα, 0,1%, έχοντας αρχικά υποχωρήσει. Το γεν έφτασε στα 142,4 ¥, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι επικεντρώθηκε στους κινδύνους μιας ασθενέστερης αγοράς εργασίας. Προειδοποίησε ότι ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων εξαρτώνται από οικονομικά δεδομένα.

Οι άλλες αγορές

Οι αγορές στην Ευρώπη ήταν επίσης ασταθή μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας. Ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε 1,1% χαμηλότερα, όπως και ο Cac 40 στο Παρίσι. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,7% και ο Dax στη Γερμανία έκλεισε 1,5%.

Ο ιαπωνικός Topix έκλεισε 0,9% χαμηλότερα την Παρασκευή, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,2 σεντ και ο κινεζικός δείκτης CSI 300 υποχώρησε 0,8%.

«Η διάθεση για κινδύνους είναι μάλλον συγκεντρωμένη στα δεδομένα των ΗΠΑ. . . δεδομένης της χαλάρωσης της κινεζικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Trinh Nguyen, ανώτερος οικονομολόγος για την Αναδυόμενη Ασία στη Natixis στο Χονγκ Κονγκ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου εγκατέλειψαν τα πρόωρα κέρδη για να φτάσουν στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, ακόμη και αφού τα μέλη του ΟΠΕΚ + συμφώνησαν αργά την Πέμπτη να καθυστερήσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής για τουλάχιστον δύο μήνες. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, έχασε 2,5 τοις εκατό στα 70,90 δολάρια, ενώ το West Texas Intermediate, το αντίστοιχο στις ΗΠΑ, υποχώρησε 2,6 τοις εκατό, στα 67,37 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές