Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η κεντρική τράπεζα της Κίνας σταμάτησε να αγοράζει χρυσό για τα αποθέματά της τον Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αποσκοπώντας και στο να φρενάρει τη ζήτηση από Κινέζους επενδυτές.

Τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου  που διατηρεί η κεντρική τράπεζα διαμορφώθηκαν στα 72,8 εκατομμύρια  ουγγιές χρυσού στο τέλος του περασμένου μήνα. Η αξία των αποθεμάτων χρυσού ωστόσο, αυξήθηκε στα 182,98 δισ. δολάρια έναντι 176,64 δισ. δολαρίων στο τέλος Ιουλίου.

Κίνα: Γιατί η κεντρική τράπεζα «παίζει» με τα ομόλογα

Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται φέτος  αφενός λόγω των προσδοκιών για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και αφετέρου λόγω της  ζήτησης  για επενδύσεις που λειτουργούν ως καταφύγιο σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Στο πλαίσιο αυτό οι κεντρικές τράπεζας παγκοσμίως σπεύδουν να αγοράσουν ράβδους χρυσού.

Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 21% από την αρχή της χρονιάς  και κυμαίνονται ελαφρώς κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 2.531,60 δολαρίων που σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου.

Πριν από την παύση των αγορών της, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αγόραζε χρυσό για 18 συνεχείς μήνες.

Η κεντρική τράπεζα ήταν ο μεγαλύτερος  αγοραστής χρυσού στον κόσμο το 2023 και η απόφασή της να αναστείλει τις αγορές της έχει συμβάλει στη μείωση της ζήτησης των Κινέζων επενδυτών τους τελευταίους μήνες.

Η PBOC αναμένεται να ξαναρχίσει τις αγορές κάποια στιγμή παρά τις υψηλές τιμές λόγω πολιτικών και όχι οικονομικών κινήτρων, όπως η επιθυμία της να εξαρτάται λιγότερο από το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό, δήλωσε ο Carsten Menke, αναλυτής της Julius Baer.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities