Μόλις οι δείκτες στο ταμπλό της Wall Street σταματούν να αναβοσβήνουν οι νέοι traders που εργάζονται στην χρηματιστηριακή εταιρεία Susquehanna International κλείνουν τους υπολογιστές και πηγαίνουν σε έναν ειδικό χώρο.

Πρόκειται για μια ειδική αίθουσα πόκερ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στα προάστια της Φιλαδέλφειας, όπου θα μάθουν να μπλοφάρουν, να υπολογίζουν και να αναλαμβάνουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Jeff Yass, συνιδρυτής της Susquehanna, συμμετέχει μερικές φορές, εξετάζοντας προσεκτικά τις παρτίδες που παίζουν οι νεοπροσληφθέντες και αξιολογεί πόσο αποτελεσματικά μπλοφάρουν.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, από traders μέχρι τεχνολόγους, συμμετέχουν στο ετήσιο τουρνουά πόκερ της εταιρείας. Τουλάχιστον τρεις έχουν κερδίσει στο World Series of Poker στο Λας Βέγκας.

Στα παιχνίδια της Susquehanna δεν αλλάζουν χέρια χρήματα αλλά οι πιο ικανοί κερδίζουν τον σεβασμό όλων, από τους συναδέλφους μέχρι τα αφεντικά.

Τι κοινό έχει ο trader με ένα παίχτη του πόκερ

Οι ιδρυτές της εταιρείας,συμπεριλαμβανομένου του Yass, ο οποίος κατέλαβε τη 12η θέση στο τουρνουά World Series το 2013, υποστηρίζουν ότι διδάσκει στους συναλλασσόμενους πώς να αναλαμβάνουν κινδύνους και να περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε αγορές από μετοχές μέχρι αθλητικά στοιχήματα. Οι παίκτες του πόκερ πρέπει να αναλαμβάνουν υπολογισμένους κινδύνους, να παίρνουν αποφάσεις με βάση ελλιπείς πληροφορίες και να σκέφτονται καθαρά υπό πίεση, συχνά με χιλιάδες δολάρια να διακυβεύονται. Το ίδιο ισχύει και για τους επιτυχημένους traders.

Το μέγεθος του στοιχήματος είναι το κλειδί στο πόκερ και στις συναλλαγές

Για να δει από κοντά τις συγγένειες μεταξύ των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και του πόκερ η Wall Street Journal προσκάλεσε δύο από αυτούς τους επαγγελματίες στην αίθουσα σύνταξης για ένα παιχνίδι no-limit Texas Hold ’em: Τον Todd Simkin, αναπληρωτή διευθυντή της Susquehanna και τον Jeremy Wien, ιδρυτή της Moo Point Capital Management.

Ο 49χρονος Simkin έχει ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις και έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες αρχάριους traders από τότε που εντάχθηκε στη Susquehanna το 1997. Εξήγησε πώς το εγχειρίδιο πόκερ του έχει εφαρμοστεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών σε όλο τον κόσμο.

«Είναι καλό να σκεφτόμαστε τον κόσμο με πιθανολογικούς όρους», είπε πριν ρίξει μια επιπόλαιη ματιά στα χαρτιά του.

Ο υπολογισμός του κινδύνου γίνεται δεύτερη φύση

Ο Simkin χρειάστηκε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να υπολογίσει πόσο πιθανό ήταν να κερδίσει με τα χαρτιά που είχε  στο χέρι του και να αποφασίσει πόσα λεφτά θα στοιχηματίσει.

Συνέχισε να αυξάνει το ποντάρισμα ενός άλλου παίκτη. Πέταξε μάρκες προς τη μέση του τραπεζιού ενώ μιλούσε με τον δημοσιογράφο της Journal, διακόπτοντας ελάχιστα την οπτική επαφή. Ήταν εξίσου γρήγορος στο να πάει πάσο όταν τα πράγματα έδειχναν να γυρίζουν εναντίον του καθώς αποκαλύφθηκε το τελευταίο κοινό φύλλο, γνωστό ως river. Ήταν ένα επτά κούπα, που ενδεχομένως έδινε στον αντίπαλο ένα φλος.

Ένας ιστός πιθανοτήτων διαμορφώνει τις κοσμοθεωρίες των παικτών και των traders. Και οι δύο αξιολογούν συνεχώς την πιθανότητα ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος, με βάση ατελείωτες δόσεις πληροφοριών. Για τους  traders οι πληροφορίες αφορούν τα οικονομικά δεδομένα ή τις τιμές μετοχών.

Ένα ζευγάρι βαλέδων θα μπορούσε να νικήσει τον αντίπαλο, αξιολογώντας την ροή των ενδείξεις που αντλεί από τους άλλους παίχτες και τα χαρτιά που έχουν ήδη μοιραστεί

Για τους παίκτες πόκερ, μπορεί να αφορούν τα χαρτιά που έχουν δει να παίζονται ή την γλώσσα του σώματος. Και στις δύο περιπτώσεις ο υπολογισμός του κινδύνου γίνεται δεύτερη φύση.

Σαν παίκτης ο Simkin μπορεί να μετρήσει τις πιθανότητες  πώς ένα ζευγάρι βαλέδων θα μπορούσε να νικήσει τον αντίπαλο, αξιολογώντας την ροή των ενδείξεις που αντλεί από τους άλλους παίχτες και τα χαρτιά που έχουν ήδη μοιραστεί. Μπορεί να παρακολουθεί το βλέμμα ή τις κινήσεις  τους για να αποκτήσει ως πλεονέκτημα.

Ως trader o Simkin θα υπολογίσει την πιθανότητα η Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια, αξιολογώντας τα στοιχεία που του προσφέρουν η αγορά ομολόγων και παραγώγων, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις δηλώσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής.

Ο βίος και πολιτεία της Susquehanna

Η Susquehanna ιδρύθηκε το 1987 από τον Yass και φίλους από το SUNY Binghamton που μοιράζονταν την αγάπη του για το πόκερ. Η εταιρεία είναι περισσότερο γνωστή για τις ποσοτικές συναλλαγές και το market-making, αναλαμβάνοντας συνεχώς την άλλη πλευρά των συναλλαγών που τοποθετούν οι επενδυτές, ενώ αποκομίζει τη διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης.

Η Susquehanna διαχειρίστηκε περισσότερο από το 22% όλων των συναλλαγών μετοχικών παραγώγων στις ΗΠΑ το 2023

Στη δεκαετία του 1990 επεκτάθηκε στις παραδοσιακές επενδύσεις και στη συνέχεια δημιούργησε μια μονάδα επιχειρηματικού κεφαλαίου, πετυχαίνοντας τελικά το τζακ ποτ με ένα πρώιμο στοίχημα στο TikTok. Σήμερα έχει περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους σε περίπου δώδεκα γραφεία σε όλο τον κόσμο και ο 66χρονος Yass είναι δισεκατομμυριούχος.

Η Susquehanna, η οποία επενδύει αποκλειστικά τα δικά της κεφάλαια, όχι των πελατών της  διαχειρίστηκε περισσότερο από το 22% όλων των συναλλαγών μετοχικών παραγώγων στις ΗΠΑ το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Alphacution, και ξεχωρίζει σε μεγάλο βαθμό στα εμπορεύματα και στα ομόλογα. Τελευταία, στρέφεται σε άλλες γωνιές μιας ταχέως μεταβαλλόμενης αγοράς, εκμεταλλευόμενη την έκρηξη των ΗΠΑ στις λιανικές συναλλαγές και τον νόμιμο τζόγο.

Καλές αποφάσεις που μεταφέρονται από το τραπέζι του πόκερ στον κόσμο της οικονομίας

Μια από αυτές είναι τα αθλητικά στοιχήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2018 που οδήγησε σε ευρεία νομιμοποίηση. Η εταιρεία παρέχει επί του παρόντος αποδόσεις σε αθλητικές στοιχηματικές εταιρείες και πραγματοποιεί αγορές σε αθλήματα όπου τα στοιχήματα είναι νόμιμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καταρτίζοντας στρατηγικές που συνδέονται με στοιχήματα στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο, όπως ακριβώς θα έκαναν οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης.

«Θέλουμε να είμαστε σε όσες περισσότερες αγορές μπορούμε να είμαστε» εξηγεί ο Simkin. «Πιστεύουμε ότι λαμβάνουμε καλές αποφάσεις που μεταφέρονται από το τραπέζι του πόκερ στον κόσμο της οικονομίας».

Νωρίτερα φέτος, η Susquehanna εγκαινίασε το νέο γραφείο διαπραγμάτευσης για στοιχήματα στην Kalshi, νεοσύστατη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην αγορά προβλέψεων. Οι συναλλασσόμενοι μπορούν να ποντάρουν χρήματα σε στοιχήματα με το ναι ή το όχι, όπως το αν θα απαγορευτεί στα μέλη του Κογκρέσου να διαπραγματεύονται μετοχές φέτος ή αν η Taylor Swift θα παραμείνει ο κορυφαίος καλλιτέχνης στο Spotify.

Taylor Swift συναλλαγές

Για τον καθορισμό των τιμών που συνδέονται με ένα συμβόλαιο της Taylor Swift, για παράδειγμα, η εταιρεία διερεύνησε τους παράγοντες που οδηγούν στη μακροβιότητα των καλλιτεχνών στο Spotify και το σύστημα κατάταξης της πλατφόρμας. Όπως και στο πόκερ, ο Simkin λέει ότι έχει να κάνει με έναν συνδυασμό άγνωστων μεταβλητών και δημοσίως διαθέσιμων πληροφοριών.

Ο Simkin εξηγεί ότι οι συναλλαγές σε αυτές τις αγορές καταλήγουν στην τιμολόγηση των αποδόσεων, είτε πρόκειται για μια νίκη στο μπάσκετ ή στο γκολφ είτε για μια κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Μια μελέτη του 2019 από ερευνητές των πανεπιστημίων της Κεντρικής Φλόριντα και της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που λάμπουν σε τουρνουά πόκερ τείνουν να αναφέρουν καλύτερες επενδυτικές αποδόσεις.

Η τέχνη της υπομονής

Ο 40χρονος Wien, trader παραγώγων που συμμετείχε στο πρόσφατο παιχνίδι της Journal, πέρασε πέντε εβδομάδες αυτό το καλοκαίρι στο Λας Βέγκας στο World Series of Poker.

Ξύπνησε νωρίς για να κάνει συναλλαγές. Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, κατευθύνθηκε σε ένα από τα 99 τουρνουά του World Series που διεξάγονται όλο το καλοκαίρι στα καζίνο Paris ή Horseshoe.

Έμενε στα τραπέζια για ώρες, συχνά φορώντας ένα φούτερ με κουκούλα από το Πανεπιστήμιο Georgetown, το alma mater του. Λέει ότι τη φοράει για να κρύψει μια εμφανή μαρτυρία: τον παλμό του που χτυπάει στο λαιμό του και ανεβαίνει κατά τη διάρκεια αγχωτικών στιγμών.

Τα τουρνουά απαιτούν περισσότερη υπομονή και αντοχή από τα μικρότερα παιχνίδια με φίλους, είπε. Προσφέρουν επίσης τα είδη των πληρωμών που αναζητά ως έμπορος παραγώγων. Σε αντάλλαγμα για μια μικρή πληρωμή, έχει την ευκαιρία για μια τεράστια απόδοση.

Η στρατηγική του Wien περιλαμβάνει την αναδίπλωση ενός ασυνήθιστα μεγάλου ποσοστού των χεριών που του μοιράζονται και το παίξιμο μόνο των πλουμιστών καρτών που πιστεύει ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να πληρώσουν – μια προσέγγιση που φάνηκε να ακολουθεί στο παιχνίδι μας. Σε ένα τουρνουά, αυτό μπορεί να σημαίνει να κάθεσαι για ώρες, παρακολουθώντας άλλους παίκτες να προσθέτουν μάρκες στα stack τους.

Αυτό που δεν κάνεις είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που κάνεις, υποστηρίζει.

Το 2018, τα 5.000 δολάρια που πλήρωσε για να συμμετάσχει σε ένα από τα τουρνουά που απαρτίζουν το World Series of Poker μετατράπηκαν σε περισσότερα από 500.000 δολάρια και ένα χρυσό βραχιόλι πρωταθλήματος. Φέτος δεν είχε την ίδια τύχη: Έμεινε εκτός την πρώτη ημέρα του κύριου event.

Παίζοντας με τον δείκτη φόβου της Wall Street

Ωστόσο, λέει ότι η υπομονή που έμαθε παίζοντας πόκερ τον βοήθησε να αντέξει μια από τις πιο ήρεμες περιόδους στις χρηματοπιστωτικές αγορές της καριέρας του.

Ακόμα και πριν ξεκινήσει το δική του επιχείρηση το 2021, ο Wien διαπραγματευόταν στην Goldman Sachs και την JPMorganμερικά από τα πιο ευμετάβλητα μέσα στη Wall Street, τα παράγωγα που είναι συνδεδεμένα με τον δείκτη μεταβλητότητας Cboe (γνωστός και ως δείκτης φόβου).

Αυτές οι συναλλαγές είναι συχνά πιο κερδοφόρες όταν οι διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές είναι έντονες.

Το fund του Wien, το οποίο εποπτεύει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, ήταν τοποθετημένο για την ενίσχυση των αναταράξεων για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Αυτές οι συναλλαγές μπορεί να είναι επώδυνες όταν η χρηματιστηριακή αγορά ανεβαίνει σταθερά προς τα πάνω, όπως έκανε για μήνες για να ξεκινήσει το 2024.

Τον Αύγουστο, όταν οι μετοχές στράφηκαν προς τα νότια λόγω ανησυχιών για την υγεία της οικονομίας, ήταν ευτυχής που επέμεινε σε αυτό. «Τα πήγε καλά» κατέληξε ο Wien.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street