Οι άνθρωποι ορίζουν τη συνταξιοδότηση με διαφορετικούς τρόπους o καθενας, αλλά γενικά, η ουσία είναι ότι οι συνταξιουχοι δεν εργάζονται πλέον.

Για τη σημερινή γενιά συνταξιούχων, αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Μεταξύ των σημερινών συνταξιούχων, το 71% δηλώνουν ότι δεν εργάζονται με καμία ιδιότητα, σύμφωνα με την έρευνα του CNBC «August 2024 Your Money retirement» που διεξήχθη με την SurveyMonkey.

Ελβετία: Σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθούν οι υψηλότερες συντάξεις

Μεταξύ εκείνων που εργάζονται, το 17% δηλώνει ότι το κάνει από επιλογή, ενώ μόλις το 11% αναφέρει ότι εργάζεται επειδή πρέπει.

Οι νέοι συνταξιούχοι αλλάζουν

Η επόμενη γενιά αποταμιευτών συνταξιοδότησης φαίνεται λιγότερο πρόθυμη να χαλαρώσει μόλις αφήσει το «οκτάωρο». Μόλις το 11% των επίδοξων συνταξιούχων που ερωτήθηκαν από το  δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να εργαστούν με οποιαδήποτε ιδιότητα μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων – 36% – δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι, ενώ η πλειονότητα, 53%, προβλέπει ότι θα εργαστεί, είτε επειδή θα το θέλει είτε για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Η εργασία κατά τη συνταξιοδότηση μπορεί να είναι μια έξυπνη κίνηση για τους νεότερους επίδοξους συνταξιούχους, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, λέει ο Jamie Bosse, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής και ανώτερος σύμβουλος στην CGN Advisors στο Μανχάταν του Κάνσας.

«Το ενδιαφέρον με τη συνταξιοδότηση είναι ότι σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει όταν το κάνουν για πρώτη φορά, επειδή τόσο μεγάλο μέρος της ταυτότητάς τους ήταν συνδεδεμένο με την εργασία τους», λέει.

«Και έχουν αυτή την κρίση ταυτότητας, όπως, ποιος είμαι εγώ – αυτός ο γέρος που παίζει τένις μερικές φορές; Έτσι, πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να έχουν κάποια μορφή εργασίας ή προγράμματος στη σύνταξη».

Συνταξιούχοι χωρίς χρήματα ;

Ερευνητές στο Morningstar μοντελοποίησαν πρόσφατα τα αποτελέσματα της συνταξιοδότησης για τους Αμερικανούς εργαζομένους και διαπίστωσαν ότι το 45% των νοικοκυριών των ΗΠΑ ήταν πιθανό να ξεμείνουν από χρήματα στη σύνταξη.

Αλλά το να μένετε περισσότερο στη δουλειά σας ή να αποκτήσετε κάποιο εισόδημα εργασίας στη συνταξιοδότηση μπορεί να αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες να βγάλετε τα χρήματά σας για όσο διάστημα τα χρειάζεστε, λέει ο Spencer Look, αναπληρωτής διευθυντής συνταξιοδοτικών σπουδών στο Morningstar Retirement.

Πράγματι, μόνο το 28% περίπου των νοικοκυριών θα υστερούν στη σύνταξη εάν συνταξιοδοτηθούν στα 70, σύμφωνα με το μοντέλο του Morningstar, σε σύγκριση με το 45% εάν συνταξιοδοτηθούν στα 65.

«Μπορεί να είναι αρκετά δραματικό για τους ανθρώπους. Βλέπετε τα αποτελέσματα να αποσύρονται στα 70», είπε πρόσφατα ο Look στο Make It. «Δεν είναι δυνατό για όλους. Αλλά ακόμη και να εργάζεστε λίγο με μερική απασχόληση αν δεν έχετε αρκετές αποταμιεύσεις είναι κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο».

Η εργασία στη συνταξιοδότηση μπορεί να είναι ικανοποιητική

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η μεγαλύτερη εργασία βοηθά. Όσο περισσότερο εργάζεστε, τόσο περισσότερο χρόνο έχετε για να αποθηκεύσετε φαινομενικά ένα μέρος του εισοδήματός σας σε λογαριασμούς συνταξιοδότησης και τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεστε για να κάνετε ανάληψη από αυτούς. Με άλλα λόγια, έχετε περισσότερα χρήματα να χρησιμοποιήσετε για μια μικρότερη σύνταξη.

Συγκεκριμένα, από το 53% των συνταξιοδοτικών αποταμιευτών που σχεδιάζουν να εργαστούν στη σύνταξη, περίπου οι μισοί λένε ότι θα χρειαστούν το επιπλέον εισόδημα. Οι άλλοι μισοί σχεδιάζουν να δουλέψουν γιατί πιστεύουν ότι θα το θέλουν.

Είτε εργάζεστε επειδή θέλετε είτε επειδή πρέπει, μια δουλειά στη συνταξιοδότηση δεν χρειάζεται να είναι κάτι που φοβάστε, λέει η Gerika Espinosa, CFP με DMBA στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.

«Υπάρχει μεγάλη πλάνη ότι μπορούμε να έχουμε μόνο δουλειές που δεν μας αρέσουν», λέει. «[Το να το ξεπεράσουμε] βοηθάει πολύ τους ανθρώπους, επειδή πολλοί άνθρωποι στη συνταξιοδότηση παλεύουν με το σκοπό γενικά».

Λιγότερες ώρες εργασίας

Για τους πελάτες που υπολείπονται των στόχων τους για εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση, η Espinosa καθορίζει το εισόδημα που χρειάζονται για να καλύψουν το έλλειμμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι απέκτησαν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους με πλήρη απασχόληση.

«Αλλάζει το παράδειγμα σε: «Χρειαζόμαστε μόνο τόσα χρήματα και μπορεί να είναι μια δουλειά που μου αρέσει»», λέει.

Αλλά ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε τα χρήματα, το να έχετε μια δουλειά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τα πάθη σας ενώ είστε απασχολημένοι.

Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι παρόμοιο με τη δουλειά υψηλής ισχύος και υψηλής πίεσης που είχατε κατά τη διάρκεια των εργασιακών σας ετών, λέει ο Bosse. «Ίσως δουλεύετε περισσότερο σαν μια δουλειά 20 ωρών την εβδομάδα που υποστηρίζει αυτό που θέλετε να κάνετε, αλλά εξακολουθεί να σας επιτρέπει να κάνετε οικονομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή