Για τον Μπιλ Γκέιτς, η σκέψη να εργάζεται λιγότερο από την πλήρη απασχόληση «ακούγεται απαίσια», όπως αναφέρει το CNBC.

Μπιλ Γκέιτς: Βγάζει στη… φόρα τα «μυστικά» των δισεκατομμυριούχων

Ο Γκέιτς, 68 ετών, λέει ότι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα του μακροχρόνιου φίλου του Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος υπηρετεί ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway σε ηλικία 94 ετών και δεν έχει άμεσα σχέδια να συνταξιοδοτηθεί. «Ο φίλος μου Γουόρεν Μπάφετ εξακολουθεί να έρχεται στο γραφείο έξι ημέρες την εβδομάδα», λέει ο Γκέιτς στο CNBC Make It. «Έτσι, ελπίζω η υγεία μου να μου επιτρέψει να είμαι σαν τον Γουόρεν».

Ο συνιδρυτής της Microsoft έχει ακόμα τόσα πολλά που θέλει να κάνει, λέει. Παραμένει «σύμβουλος τεχνολογίας» για τη Microsoft και ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου του χρησιμοποιώντας την καθαρή του περιουσία – σήμερα 128 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά το Forbes – για να χρηματοδοτήσει πιθανές λύσεις για τα παγκόσμια ζητήματα που θεωρεί ως πιο πιεστικά, ιδιαίτερα τις ασθένειες, τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Αυτά τα ζητήματα είναι το επίκεντρο του τελευταίου πρότζεκτ του Γκέιτς: Μία επερχόμενη σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων του Netflix με τίτλο “What’s Next? The Future With Bill Gates», που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Το Ίδρυμα [Bill & Melinda Gates] θα γιορτάσει την 25η επέτειό του το επόμενο έτος. Δεν έχουμε απαλλαγεί από την πολιομυελίτιδα, δεν έχουμε απαλλαγεί από την ελονοσία. Είμαι πολύ, πολύ αφοσιωμένος σε αυτά τα πράγματα», λέει ο Γκέιτς. «Θέλουμε να μειώσουμε ξανά τους παιδικούς θανάτους στο μισό, από 5 εκατομμύρια σε 2,5 εκατομμύρια».

Αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο ο Γκέιτς θέλει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο, μειώνοντας σημαντικά τον φόρτο εργασίας του, λέει.

Στο μυαλό του, αυτό σημαίνει «τουλάχιστον 10 χρόνια, αν το επιτρέπει η υγεία μου, δουλεύοντας σε αυτό το επίπεδο», λέει, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι περισσότερο σαν 20 ή 30».

Το μάθημα για τη δουλειά που πήρε χρόνια στον Γκέιτς να μάθει

Το σημερινό επίπεδο δουλειάς του Γκέιτς απέχει πολύ από την ένταση της πρώιμης καριέρας του, όταν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο να απογειώσει τη Microsoft και στη συνέχεια να την μετατρέψει σε τεχνολογικό γίγαντα.

«Δεν δουλεύω τόσο σκληρά [τώρα]», λέει ο Γκέιτς. «Στα 20 μου, δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές. Έτσι, αυτό ήταν κάπως εκτός ελέγχου, ο τρόπος με τον οποίο έσπρωξα τον εαυτό μου». Περίμενε από τους υπαλλήλους του να επιδείξουν παρόμοια στάση, ακόμη και να απομνημονεύσουν τους αριθμούς πινακίδων κυκλοφορίας των εργαζομένων, ώστε να μπορεί να «δει πότε μπήκαν οι άνθρωποι [και] πότε έφυγαν», δήλωσε στο BBC το 2016.

«Δεν μπορώ να αγοράσω χρόνο»

Ήταν ο Μπάφετ που έπεισε τον Γκέιτς ότι έπρεπε να τα βάλει πιο εύκολα με τους υπαλλήλους του και τον εαυτό του. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής διαβεβαίωσε τον Γκέιτς ότι δεν χρειάζεται να «γεμίζει κάθε λεπτό στο πρόγραμμά του» για να είναι σοβαρός επιχειρηματίας και ότι είναι πιο σημαντικό να ελέγχεις τον χρόνο σου, είπε ο Γκέιτς στον δημοσιογράφο Τσάρλι Ρόουζ σε κοινή συνέντευξη με τον Μπάφετ το 2017.

«Μπορώ να αγοράσω ό,τι θέλω, βασικά, αλλά δεν μπορώ να αγοράσω χρόνο», πρόσθεσε ο Μπάφετ κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης.

Ο Γκέιτς λέει ότι έχει αλλάξει τους τρόπους του, λέγοντας στους φοιτητές στην τελετή έναρξης του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα πέρυσι ότι θα ήθελε κάποιος να του είχε πει νωρίτερα να «κάνει ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται». Σήμερα, απολαμβάνει πραγματικά τον ελεύθερο χρόνο του, προσθέτει τώρα: Παίζει τένις για διασκέδαση και κάνει πραγματικές διακοπές, διαβάζοντας έως και τρεις ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του.

Και δεν υπάρχει έλλειψη ενδιαφερόντων θεμάτων για τα οποία ο Γκέιτς θέλει να μάθει περισσότερα.

«Διάβασα χθες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», λέει, προσθέτοντας: «Διανοητικά, από την άποψη της ενημέρωσης – ακόμη και μόνο στην [τεχνητή νοημοσύνη] μόνο – χρειάζεται πολύς χρόνος. Αλλά εξακολουθεί να είναι απίστευτα ικανοποιητικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή