Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφύγει επιτυχώς τις «δυσοίωνες προφητείες» που περικύκλωναν απειλητικά την οικονομία της τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αδύναμη εμπορική σχέση με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη την Κίνα, δήλωσε το Σάββατο ο απερχόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη του στον Steve Sedgwick του CNBC στο Ambrosetti Forum στο Cernobbio, στις όχθες της λίμνης Κόμο της Ιταλίας.

Η οικονομία του μπλοκ σημείωσε «συνολικά μια ασθενή ανάπτυξη, αλλά τίποτα από τις τρομερές προφητείες που ακούσαμε τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια δεν συνέβη: ύφεση, μπλακ άουτ, αποκλίσεις, διαιρέσεις στην Ευρώπη μπροστά στη ρωσική εισβολή», είπε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στο CNBC. Ο Steve Sedgwick στο φόρουμ Ambrosetti στο Cernobbio, στις όχθες της ιταλικής λίμνης Κόμο.

Τζεντιλόνι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του εμπορίου

Πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Τζεντιλόνι υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία υπό την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον Δεκέμβριο του 2019. Δεν θα επιστρέψει για δεύτερη θητεία ως Επίτροπος μετά την ταραχώδη επανεκλογή του Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία — αλλά έχει παρουσιάσει την οικονομική εικόνα που περιμένει τον επικείμενο διάδοχό του.

«Η οικονομία αναπτύσσεται, αργά, αλλά αναπτύσσεται. Και οι κίνδυνοι των διαφορών ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν πολύ υψηλοί όταν συνέβη η πανδημία, είναι πολύ περιορισμένοι», σημείωσε. «Το κακό μέρος της ιστορίας είναι ότι αν δεν αυξήσουμε την ικανότητά μας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, αν δεν σημειώσουμε τεράστια πρόοδο σε αυτό που αποκαλούμε ένωση των κεφαλαιαγορών και αν δεν αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της άμυνας … αν δεν τα κάνουμε αυτά, λοιπόν, η νέα κατάσταση του κόσμου θα δυσκολέψει πολύ τους Ευρωπαίους».

Η οικονομία της ευρωζώνης

Η Ευρώπη παλεύει με μια κρίση κόστους ζωής και ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία και τον περιορισμό του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η οικονομία της ευρωζώνης επεκτάθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τα έκτακτα στοιχεία να δείχνουν αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,3%, καλύτερη από την αναμενόμενη, το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις εαρινές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 1% το 2024 και κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ, με αντίστοιχα ανάπτυξη 1,6% και 1,4% στις δύο περιφέρειες το 2024. Τότε, η Κομισιόν σημαία ανάπτυξη λόγω της επιταχυνόμενης ιδιωτικής κατανάλωσης, του μειωμένου πληθωρισμού και της ισχυρής αγοράς εργασίας, αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών κινδύνων εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η εμπορική διπλωματία με την Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κομισιόν

Εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού, η ΕΚΤ τον Ιούνιο έκανε το πρώτο βήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από το 2019, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο 3,75%, από το ρεκόρ 4% που ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2023. Από την Παρασκευή, οι αγορές είχε αποτιμήσει πλήρως σε άλλη μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στην προσεχή συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η σχέση με την Κίνα

Όσον αφορά το μέλλον, η Ευρώπη πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τη διπλή καταιγίδα των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, τον βασικό εμπορικό εταίρο της, και των τριβών στις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα. Η ΕΕ έχει μπει στο στόχαστρο του Πεκίνου μετά την απόφαση του μπλοκ τον Ιούνιο να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που κρίθηκε ότι επωφελούνται «σε μεγάλο βαθμό από αθέμιτες επιδοτήσεις» και αποτελούν «απειλή οικονομικής ζημίας» για τους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η εμπορική διπλωματία με την Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια νέα Επιτροπή – και ότι είναι πιο πιεστικές ανησυχίες από την έλευση μιας πιθανής δεύτερης κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «να υποστηρίξει την Ουκρανία, να κρατήσει τις πόρτες του διεθνούς εμπορίου ανοιχτές» αλλά και «να εγκαταλείψει την εφευρετικότητά μας στην εμπορική σχέση με την Κίνα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αποδεχτούμε την ιδέα ότι οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου και του διεθνούς εμπορίου έχουν τελειώσει», σημείωσε ο Τζεντιλόνι.

Υποβάθμισε τον οικονομικό αντίκτυπο μιας νίκης Τραμπ τον Νοέμβριο, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές, φυσικά δεν θα είναι ευπρόσδεκτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν νομίζω ότι η αλλαγή θα ήταν τεράστιο από την άποψη των οικονομικών σχέσεων».

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Ο Τζεντιλόνι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα επόμενα βήματά του μετά την αποχώρησή του από την Κομισιόν, τη στιγμή που η Ευρώπη και το νομοθετικό της σώμα αντιμετωπίζουν ένα αυξανόμενο κύμα ακροδεξιάς υποστήριξης.

«Δεν πρέπει ποτέ να οργανώνεις τον επόμενο ρόλο σου όταν έχεις έναν ρόλο. Αλλά φυσικά θα δώσω τη συμβολή μου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ίσως επίσης στην ιταλική πολιτική και τις ιταλικές υποθέσεις», είπε το Σάββατο.

Ο αριστερός πολιτικός ήταν απίθανο να συγκεντρώσει την υποστήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, η οποία έχει προτείνει τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Raffaele Fitto από τις τάξεις του δεξιού κόμματός της Brothers of Italy για να ενταχθεί στη νέα εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Οι ακροδεξιές δυνάμεις κέρδισαν ουσιαστικό έδαφος στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, με αποτέλεσμα ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, Βίκτορ Ορμπάν, να αμφισβητήσει εάν μια Επιτροπή van der Leyen είναι κατάλληλη, δεδομένου του πολιτικού αισθήματος.

«Ο πυρήνας της δυσκολίας είναι ο εξής: η προηγούμενη Επιτροπή αποδείχθηκε πολύ ανεπιτυχής, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ευρωπαϊκή οικονομία, τη μετανάστευση, τη διακοπή του πολέμου. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, ήταν μια ανεπιτυχής Επιτροπή», είπε ο Ούγγρος ηγέτης στο Sedgwick του CNBC την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι ελήφθη μια απόφαση να «δημιουργηθεί η ίδια Επιτροπή, βασικά».

Και πρόσθεσε: «Έτσι έχω μια μεγάλη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να είναι σε θέση να προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι είχαν κάνει στο παρελθόν. Αλλά [είναι] δύσκολο να το σκεφτείς. Προσπαθώ λοιπόν να υποστηρίξω την Επιτροπή όσο περισσότερο μπορώ, αλλά ως ορθολογικός άνθρωπος, νομίζω ότι παραμελήσαμε την επιθυμία των ψηφοφόρων για αλλαγή και το ίδιο κατεστημένο είναι ακόμα σε θέση στις Βρυξέλλες, και δεν είναι καλό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή