Οργή στην Αριστερά στη Γαλλία προκάλεσε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε έπειτα από σχεδόν δύο μήνες διαβουλεύσεων και δισταγμών ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Μισέλ Μπαρνιέ. Μιλά για προεδρικό πραξικόπημα και για αντιδημοκρατική εκτροπή και θεωρεί ότι οι ημέρες της κυβέρνησης του ηλικίας 73 ετών πρώην επιτρόπου στην ΕΕ είναι μετρημένες.

Γαλλία: Ο Μακρόν διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ πρωθυπουργό της χώρας

«Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση μιας απόλυτης συνεργασίας με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, το ερώτημα του σχηματισμού κυβέρνησης από την Λισί Καστέ θα επαναδιατυπωθεί πολύ σύντομα», προέβλεψε ο Ερίκ Κοκερέλ της Ανυπότακτης Γαλλίας. Ο Κοκερέλ αναφέρεται στην υποψήφια για την πρωθυπουργία που πρότεινε ο συνασπισμός της Αριστεράς και την οποία απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες ο Μακρόν.

Σε κάθε περίπτωση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και κυρίως η πιο αριστερή του πτέρυγα, που είναι η Ανυπότακτη Γαλλία, «υπόσχεται να κάνει τη ζωή κόλαση στη νέα εκτελεστική εξουσία», όπως γράφει χαρακτηριστικά στη «Les Echos» ο Αντριάν Βαλά. Σημειωτέον ότι η Καστέ, την οποία με ζέση προτείνουν οι Ανυπότακτοι, προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι θέσεις της όμως είναι αρκετά ριζοσπαστικές για τον Γάλλο πρόεδρο.

«Η άρνηση της Δημοκρατίας έφτασε στο αποκορύφωμά της. Ο πρόεδρος διόρισε έναν πρωθυπουργό που προέρχεται από το κόμμα που ήρθε στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων των Γάλλων ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές, ένα κόμμα που δεν συμμετείχε καν στο μέτωπο των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Εμανουέλ Μακρόν», σχολίασε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ – μιλά για τους Ρεπουμπλικανούς, το κόμμα της γκωλικής Δεξιάς.

Όσο για τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ, εκτίμησε ότι «ο πρόεδρος έκανε μια απρεπή χειρονομία σε όλους τους Γάλλους πολίτες».

Γαλλία: «Κλοπή των εκλογών»

Η επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» στην Εθνοσυνέλευση Ματίλντ Πανό κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν σε ένα αυταρχικό καθεστώς», ενώ ο ισχυρός άνδρας της παράταξης, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν μίλησε για «κλοπή των εκλογών από το γαλλικό λαό» και απέρριψε «έναν πρωθυπουργό που διορίστηκε με την άδεια της Μαρίν Λεπέν, ίσως και κατόπιν συστάσεώς της».

«Η κυβέρνηση Μπαρνιέ ενσαρκώνει τη συμμαχία μεταξύ των μακρονιστών, της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς», κατήγγειλε η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Πρασίνων που μετέχουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Το όνομα της Τοντελιέ είχε «παίξει» ως συμβιβαστική πρόταση της Αριστεράς για την πρωθυπουργία, αλλά με την επιμονή των Ανυπότακτων προτάθηκε τελικά η πιο «ακραία» Καστέ.

Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, επικεφαλής του κομματικού σχηματισμού Δημόσια Θέση, Ραφαέλ Γκλικσμάν, του οποίου το όνομα επίσης «έπαιξε» για την πρωθυπουργία, ήταν κι αυτός αυστηρός στα σχόλιά του δηλώνοντας ότι «οι Γάλλοι θεωρήθηκαν ηλίθιοι κι αυτό θα το θυμούνται». Ο επίσης σοσιαλιστής Νικολά Μαγιέρ-Ροσινιόλ, που υποστήριξε πολύ την επιλογή μιας κυβέρνησης του μετριοπαθούς συναδέλφου του Καζνέβ, μίλησε για «σκανδαλώδη παράδοση την επιλογή της κυβέρνησης στη Μαρίν Λεπέν».

Η γαλλική Αριστερά δεν παρέλειψε να θυμίσει την αντίθεση του Μισέλ Μπαρνιέ στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας το 1981 από την κυβέρνηση του Πιερ Μορουά, της πρώτης που διόρισε ο Φρανσουά Μιτεράν. Ο Μπαρνιέ ήταν τότε βουλευτής της ηττηθείσας στις εκλογές του Μαΐου Δεξιάς.

Μομφή και κινητοποιήσεις

«Ανυπότακτοι, σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγοι έχουν ήδη προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της νέας κυβέρνησης», γράφει ο ρεπόρτερ της «Les Echos». Αν βέβαια δεν στηρίξουν την πρόταση μομφής οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα επιβιώσει. Κι αν ακόμα η Ακροδεξιά δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μπαρνιέ, έστω και ανίσχυρος ή ευάλωτος, θα μπορέσει ενδεχομένως να κυβερνήσει ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η ανησυχία της Αριστεράς έχει να κάνει κυρίως με τις συμφωνίες και τις συναλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν μεταξύ της παράταξης του προέδρου Μακρόν και της ακροδεξιάς παράταξης της Μαρίν Λεπέν, ακόμα και για να εξασφαλίσει ο Μπαρνιέ ψήφο ανοχής στην Εθνοσυνέλευση.

Σε κάθε περίπτωση, η ενωμένη έπειτα από δεκαετίες Αριστερά έχει καλέσει τους Γάλλους να κατεβούν στους δρόμους αύριο, Σάββατο, για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές εξελίξεις. Και, όπως υποσχέθηκε πριν απο λίγες ημέρες ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, η ιδέα για μια ενιαία υποψηφιότητα των κομμάτων της Αριστεράς στις προεδρικές του 2027 «πρέπει επιτέλους να επικρατήσει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα