Μία ιδιαίτερα γλαφυρή περιγραφή δίνει η Libération για την περιβόητη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή και επικεφαλής της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Telegram, στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ στο Παρίσι, στις 24 Αυγούστου. «Έχω πετάξει στη Γαλλία για να δειπνήσω με τον πρόεδρο Μακρόν», ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που είπε ο Ντούροφ, στους τρεις αστυνομικούς που τον περίμεναν στην πύλη. Μάλιστα, τόνισε ότι τον περιμένει έξω ένα μαύρο σεντάν με σοφέρ

Εκ του αποτελέσματος οι αστυνομικοί δεν εντυπωσιάστηκαν και μοιραία τον συνόδευσαν στα γραφεία της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης στο παρισινό προάστιο Ivry-sur-Seine. Ακολούθως, ο Ντούροφ έκανε χρήση του δικαιώματός του για ένα τηλεφώνημα: επικοινώνησε με τον Ξαβιέ Νιέλ, έναν από τους πιο επιφανείς δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας, μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης της εφημερίδας Le Monde.

Ποιος είναι ο κροίσος του Telegram με τις 4 υπηκοότητες που συνελήφθη στη Γαλλία

Όπως τονίζει το Politico σε σχετικό άρθρο του, καμία από τις δύο επικλήσεις του Ντούροφ δεν τον βοήθησαν. Ακολούθησαν τέσσερις ημέρες αστυνομικής κράτησης απαντώντας σε ερωτήσεις των Αρχών που τον κατηγορούν ότι δεν συνεργάστηκε στον έλεγχο της πλατφόρμας Telegram και ότι επέτρεψε εγκληματικές δραστηριότητες σε αυτή, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης παιδιών.

Για την ιστορία, ο Μακρόν αρνήθηκε ότι γνώριζε για την άφιξη του Ντούροφ και ότι έμενε στο εξοχικό του σε μια παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Γαλλίας όταν έγινε η σύλληψη. Ο Νιέλ από την πλευρά του απλά επιβεβαίωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Telegram είχε επισκεφθεί κάποτε τη σχολή πληροφορικής που ίδρυσε.

Η υπόθεση κατά του Πάβελ Ντούροφ

Μεγάλο μέρος των εικασιών σχετικά με τους λόγους της κράτησης του Ντούροφ περιστράφηκε γύρω από τους ισχυρισμούς ότι η Γαλλία προσπαθούσε να λογοκρίνει μια πλατφόρμα γνωστή για τη δέσμευσή της στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Politico, η έρευνα που οδήγησε στη σύλληψή του ξεκίνησε από έναν κλάδο της αστυνομίας που είναι γνωστός ως OFMIN, μια μονάδα που δημιουργήθηκε πρόσφατα και είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των καταχρήσεων κατά των παιδιών.

Η έρευνα στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει ότι οι σύνδεσμοι προς τις ομάδες του Telegram, στις οποίες ανταλλάσσονται υποτιθέμενες κακοποιήσεις, κυκλοφορούν ανοιχτά στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, δεκάδες σύνδεσμοι προς αντίστοιχες σελίδες του Telegram μπορούν να βρεθούν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ανά πάσα στιγμή.

Η ανάκριση κατά του Ντούροφ είχε τις ρίζες της σε μια μυστική επιχείρηση, κατά την οποία ένας μυστικός πράκτορας που χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο ασχολήθηκε με έναν ύποπτο για σεξουαλικά εγκλήματα στο Telegram. Σε διαδικτυακά μηνύματα, ο ύποπτος περιέγραφε πώς εμπλεκόταν με ανήλικα κορίτσια σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα παιχνιδιών, πείθοντάς τα στη συνέχεια να του στέλνουν «παιδική πορνογραφία που παρήγαγε ο ίδιος», σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο ύποπτος παραδέχθηκε επίσης ότι είχε βιάσει ένα νεαρό κορίτσι, αναφέρει το έγγραφο.

Το ζήτημα ήταν αυτό που οι αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου περιέγραψαν ως απροθυμία της Telegram να απαντήσει σε αιτήματα για πληροφορίες

Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από την Telegram να παράσχει την πραγματική ταυτότητα του άνδρα που μόλις είχε παραδεχθεί ποινικά αδικήματα, η πλατφόρμα αρνήθηκε, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Politico.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εστιάσουν την προσοχή τους στους άνδρες πίσω από την πλατφόρμα. Στις 8 Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας του Παρισιού, το OFMIN ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τον Ντούροφ και τον αδελφό του Νικολάι Ντούροφ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τεχνική υποδομή της εφαρμογής.

Την 1η Μαρτίου, η εισαγγελία ζήτησε από τη μονάδα καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες για πιθανά εγκλήματα που αφορούσαν τη χρήση του Telegram. Εν τω μεταξύ, το OFMIN παρακολουθούσε τα ίχνη των αδελφών Ντούροφ και του αντιπροέδρου της Telegram Ίλια Περεκόφσκι, ο οποίος επίσης κατονομάστηκε στην υπόθεση.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, εκδόθηκαν εντάλματα για τους αδελφούς Ντούροφ, σύμφωνα με το έγγραφο. Αυτό που δεν μπόρεσε να διαπιστώσει το Politico είναι αν ο Περεκόφσκι καταζητείται επίσης από τη γαλλική αστυνομία.

Το ζήτημα ήταν αυτό που οι αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου περιέγραψαν ως απροθυμία της Telegram να απαντήσει σε αιτήματα για πληροφορίες. Μόνο η γαλλική Χωροφυλακή μέτρησε 2.460 αναπάντητα αιτήματα που υποβλήθηκαν στην Telegram, σύμφωνα με τη Libération.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Ντούροφ δεν συμπεριφερόταν σαν άνθρωπος που διαφεύγει

Η απογοήτευση ξεπέρασε τα γαλλικά σύνορα: «Διάφοροι εταίροι της Eurojust, ιδίως το Βέλγιο, μοιράστηκαν την ίδια παρατήρηση», ανέφερε η εισαγγελία του Παρισιού σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, ο οποίος συντονίζει τη συνεργασία σε ποινικές έρευνες μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Στις 8 Ιουλίου, η εισαγγελία του Παρισιού πραγματοποίησε συνάντηση στο δικαστήριο της πόλης για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της νομικής διαδικασίας: την επίσημη δικαστική έρευνα. Μέχρι τότε, η OFMIN είχε ταυτοποιήσει τον ύποπτο που είχε έρθει σε επαφή με τον μυστικό πράκτορά της και η υπόθεση είχε επεκταθεί «πολύ πέρα από την παιδική πορνογραφία», αναφέρεται στο έγγραφο.

Στις 24 Αυγούστου, η γαλλική συνοριακή αστυνομία σημείωσε στην OFMIN και στην κεντρική διεύθυνση της αστυνομίας ότι ο Ντούροφ πετούσε για το Παρίσι από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το ιδιωτικό του τζετ, ένα Embraer Legacy 600 με λευκό και ξύλινο εσωτερικό διάκοσμο, μαζί με έναν σωματοφύλακα και την Τζούλια Βαβίλοβα, μια 24χρονη «ειδική» στα κρυπτονομίσματα και social media influencer από το Ντουμπάι, η οποία πιστεύεται ότι είναι η φίλη του.

Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. REUTERS/Christian Hartmann TPX IMAGES OF THE DAY

Η ανάκριση του Πάβελ Ντούροφ

Όπως αναφέρει το Politico, ο Ντούροφ δεν συμπεριφερόταν σαν άνθρωπος που διαφεύγει. Σύμφωνα με έναν Γάλλο εμπειρογνώμονα ασφαλείας που ζήτησε ανωνυμία, η προσγείωση στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ μοιάζει με το να χτυπάς την εξώπορτα και να λες «εδώ είμαι».

Ο Ντούροφ έχτισε μεγάλο μέρος της εικόνας του, και ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του, υπερασπιζόμενος μια εφαρμογή που φημίζεται για τη δέσμευσή της στην προστασία της ιδιωτικής ζωής – ένα χαρακτηριστικό που έχει προσελκύσει πολιτικούς αντιφρονούντες, στρατηγούς στο πεδίο της μάχης και ουκ ολίγους εγκληματίες. Αλλά όταν πρόκειται για την προσωπική του ζωή, η ιδιωτικότητα δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα.

Το πού βρισκόταν ο Ντούροφ καταγράφηκε σχολαστικά σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Βαβίλοβα. Σε Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν: οι διαδικτυακοί ντετέκτιβ δεν δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τις βόλτες με ελικόπτερο ή τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στο TikTok και το Instagram, η Βαβίλοβα προσέφερε πλάνα από το εσωτερικό του ιδιωτικού τζετ με το οποίο ταξίδευαν, τις βίλες που νοίκιαζαν και τα φυσικά πάρκα που επισκέπτονταν.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών κατά τις οποίες ανακρίθηκε από αξιωματικούς της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (ONAF), ο Ντούροφ έδειξε κάποια σημάδια προθυμίας να συνεργαστεί – μεταξύ άλλων παραδίδοντας το κινητό του τηλέφωνο για τους σκοπούς της έρευνας.

Στον δισεκατομμυριούχο απαγγέλθηκαν επίσημα έξι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η παροχή δυνατότητας εγκληματικής δραστηριότητας στην πλατφόρμα

Υπερασπίστηκε τον εαυτό του υποστηρίζοντας ότι η Telegram δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανταποκρίνεται σε δικαστικά αιτήματα. Οι γαλλικές αρχές, είπε, δεν τα είχαν ζητήσει μέσω των κατάλληλων διαύλων. Ο Ντούροφ πρόσθεσε ότι είχε συναντηθεί με τη γαλλική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (DGSE) στο Ντουμπάι, όπου ζει, και ήταν σε επαφή με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (DGSI) για θέματα που αφορούσαν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Durov πέρασε περισσότερες από 90 ώρες στα γραφεία της ONAF, απαντώντας σε ερωτήσεις και διαβάζοντας προσεκτικά τα πρακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μαζί με τον Γάλλο δικηγόρο του Νταβίντ-Ολιβιέ Καμίνσκι.

Στις 28 Αυγούστου, μεταφέρθηκε σε δικαστήριο του Παρισιού, ένα 38όροφο κτίριο που εγκαινιάστηκε το 2020. Μια ντουζίνα Ρώσοι δημοσιογράφοι περίμεναν στο χώρο, μαζί με μια χούφτα διαδηλωτές έξω από αυτόν.

Στον δισεκατομμυριούχο απαγγέλθηκαν επίσημα έξι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η παροχή δυνατότητας εγκληματικής δραστηριότητας στην πλατφόρμα του και η άρνηση συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ, αποφεύγοντας έτσι την προφυλάκιση.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστή αργά το βράδυ, ο δικηγόρος του Ντούροφ απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους που περίμεναν στις σχεδόν άδειες αίθουσες του δικαστηρίου. «Η μόνη δήλωση που θέλω να κάνω είναι ότι η Telegram συμμορφώνεται με κάθε πτυχή των ευρωπαϊκών κανόνων για τα ψηφιακά θέματα», είπε. «Είναι παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι ο επικεφαλής ενός κοινωνικού δικτύου κατηγορείται για εγκληματικές πράξεις που δεν τον αφορούν, είτε άμεσα είτε έμμεσα».

Το ίδιο βράδυ, ο Ντούροφ συνοδεύτηκε από μια πίσω πόρτα και μπήκε σε ένα μαύρο φορτηγάκι. Του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και πρέπει να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα