Χρηματοδότηση από στρατηγικό επενδυτή εξασφάλισε η εταιρεία ανδρικής ένδυσης Δούρος, γνωστή με το σήμα Dur. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει η διοίκηση, υπό τον κο Θεόδωρο Ν. Δούρο. Ωστόσο ο διοικητικός ηγέτης της εταιρείας και βασικός μέτοχος κρατά απόρρητο το όνομα του εν δυνάμει «σωτήρα», ενώ σε επικοινωνία που είχε ο ΟΤ με μέλη του ΔΣ, δεν θέλησαν να σχολιάσουν σχετικά.
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί και επισήμως το κτίριο της Dur στην Πάτρα
Συγκεκριμένα, στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης εταιρείας με έδρα την Πάτρα, που αφορούν το 2022, αναφέρεται επί λέξει: «η εταιρεία τον Ιούλιο 2024 εξασφάλισε χρηματοδότηση από στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και εξόφληση των υποχρεώσεών της σε τράπεζες, τραπεζικούς εκκαθαριστές και διαχειριστές τραπεζικών δανείων, γεγονός που θα της επιτρέψει να ρυθμίσει και εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ώστε να επιστρέψει στο άμεσο μέλλον σε τροχιά κανονικής λειτουργίας, κερδοφορίας και ανάπτυξης».
Ωστόσο, σε κανένα σημείο της οικονομικής έκθεσης δεν κατονομάζεται ο «λευκός ιππότης» ούτε αποκαλύπτεται το ποσό της χρηματοδότησης!
Πάντως στις 25 Σεπτεμβρίου πρόκειται να βγει στο σφυρί η παραγωγική μονάδα της εταιρείας όπου είναι και η έδρα της, με τιμή εκκίνησης 1,66 εκατ. ευρώ. Το κτίριο εκποιείται για οφειλή 200.000 ευρώ.
Αύξηση των ζημιών και αρνητικά κεφάλαια
Κατά τα άλλα οι οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες σημειωτέο δημοσιεύτηκαν 17 ολόκληρους μήνες μετά τη σχετική προθεσμία, αποκαλύπτουν τα συσσωρευμένα προβλήματα της επιχείρησης, που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει μια… Lacoste αλά ελληνικά.
Ο κύκλος εργασιών για το 2022 είχε διαμορφωθεί σε 2 εκατ. ευρώ από 2,17 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας μείωση κατά 5,2%.
Οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν εκτινάχθηκαν σε 1.509.889,62 ευρώ από 289.603,91 ευρώ το 2021. Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1.394.579,05 ευρώ το 2022 από 285.448,69 το 2021.
Η εταιρεία στη χρήση του 2022 λειτούργησε 19 καταστήματα, για την άσκηση της εμπορικής της δραστηριότητας, εκ των οποίων σε τρία (στην οδό Κριεζώτου στην Αθήνα, στο Αίγιο και στη Ζάκυνθο) η λειτουργία διακόπηκε στα μέσα του έτους.
Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει περιορίσει την παραγωγική δραστηριότητα λόγω υψηλού κόστους με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού της. Η παραγωγική αυτή διαδικασία αντικαταστάθηκε με τη μέθοδο του φασόν.
Οι σημειώσεις των ορκωτών
Οι ορκωτοί λογιστές για τα αποτελέσματα του 2022 προειδοποιούν ότι από τη στιγμή που τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έχουν καταστεί μικρότερα του μισού του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, (εμφανίζονταν τότε μειωμένα κατά -1.083.350,21 ευρώ), υπάρχει ζήτημα συνέχισης λειτουργίας της.
Επίσης οι ορκωτοί λογιστές εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας κατά την 31/12/2022, υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων κατά 7,04 εκατ. ευρώ, ενώ από τα τέλη του 2022 έως σήμερα, έχουν ασκηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες, servicers, Ελληνικό Δημόσιο και ΕΦΚΑ, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας.
Όπως επισημαίνεται: «Οι συνθήκες αυτές υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, εάν δεν υλοποιηθούν τα αναφερόμενα στη Σημείωση 2 επί των οικονομικών καταστάσεων, στην οποία αναφέρεται ότι «Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω, μετά από συστηματική δουλειά και προσπάθεια, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση από στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και εξόφληση των υποχρεώσεών της σε τράπεζες, τραπεζικούς εκκαθαριστές και διαχειριστές τραπεζικών δανείων, γεγονός που θα της επιτρέψει να ρυθμίσει και εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ώστε να επιστρέψει στο άμεσο μέλλον σε τροχιά κανονικής λειτουργίας, κερδοφορίας και ανάπτυξης.» Η γνώμη μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό.»
Αίτημα για υπαγωγή στον εξωδικαστικό
Πέραν του τραπεζικού δανεισμού που δεν εξυπηρετείται, ούτε και οι υποχρεώσεις της εταιρείας από φόρους στο Δημόσιο, ύψους 1.227.412,13 ευρώ, οι οποίες αφορούν σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και παρακρατούμενους φόρους αποπληρώθηκαν εξ ου και είναι κατά ποσό 1.193.594,46 ευρώ ληξιπρόθεσμες. Η εταιρεία στις 25/07/2024 υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Ανάλογο αίτημα υπέβαλλε και για τις υποχρεώσεις της προς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, συνολικού ποσού 816.313,34 ευρώ, που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.
Οι στόχοι της εταιρείας
Όπως αναφέρεται «ο τζίρος των ετών 2023 και 2024 έχει επηρεαστεί από την αύξηση του τιμαρίθμου, η οποία επηρεάζει τις δυνατότητες του καταναλωτικού κοινού καθώς από την έλλειψη ρευστότητας της εταιρείας, η οποία, προβλέπεται ότι θα ξεπεραστεί με την υλοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω (σ.σ. η χρηματοδότηση από στρατηγικό επενδυτή).
Στόχος της εταιρείας για το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι να δοθεί περαιτέρω βάρος στην ανάπτυξης του ηλεκτρονικού της καταστήματος, καθώς κρίνει πως πλέον ο τρόπος που αγοράζει αγαθά ο καταναλωτής έχει διαφοροποιηθεί ριζικά σε σχέση με το παρελθόν.
Κατά τη διάρκεια και αυτού του έτους, όπως και στα προηγούμενα, η εταιρεία θα συνεχίζει να εφαρμόζει σύστημα προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για μεγαλύτερη προσέλκυση του καταναλωτικού κοινού προσδοκώντας επιπλέον βελτίωση του κύκλου εργασιών της.
Επίσης έχει θέση σε εφαρμογή σχέδιο δραστικής περικοπής λειτουργικών δαπανών πάσης φύσεως αποσκοπώντας τόσο στην εξοικονόμηση πόρων όσο και στην διατήρηση της υψηλής ποιότητας των εμπορευμάτων της».
Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι τον Απρίλιο, όταν η Dur ανακοίνωσε ότι δεν δύναται να προβεί στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής.
Η επανάσταση του T-shirt
Η δραστηριότητα της οικογένειας Δούρου στο χώρο της ένδυσης και της μόδας ξεκίνησε το 1960, όταν ο ιδρυτής της Νίκος Δούρος άρχισε την εμπορική και παραγωγική του δραστηριότητα σε βαμβακερά είδη.
Την εποχή όπου όλοι οι άνδρες φορούσαν μακριά εσώρουχα, ο Νίκος Δούρος, που έφυγε από τη ζωή πριν έναν χρόνο, φτιάχνει εσώρουχα τύπου boxer, που κάνουν θραύση. Τα τελευταία χρόνια του ’60 ξεκίνησε η παραγωγή πουκαμίσων και στις αρχές του ’70 οι μπλούζες και συγκεκριμένα τα t-shirt που ήταν κάτι το επαναστατικό για την εποχή εκείνη. Θεωρήθηκε καινοτομία αντίστοιχη του μίνι για τις γυναίκες.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η διοίκηση της εταιρείας αφουγκραζόμενη με επιτυχία τις προσταγές των καιρών επενδύει στην επωνυμία «DUR» και μέσα από συστηματική προσπάθεια και έντονη διαφήμιση, δημιουργεί δίκτυο χονδρικής πελατείας και αντιπροσωπειών, εδραιώνει τη φίρμα και την καθιστά leader στο ανδρικό ποιοτικό επώνυμο ντύσιμο.
Το 1992 με το brand ήδη καθιερωμένο, η Dur ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στην Αθήνα, στην οδό Τσακάλωφ. Τα πόλο μπλουζάκια της γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι επενδύσεις ολοένα και μεγαλύτερες.
Η δεκαετία του 2000, βρίσκει την εταιρεία εισηγμένη πλέον στο χρηματιστήριο.
Τα επόμενα χρόνια και αφού στο τιμόνι της Dur βρέθηκε ο μοναχογιός του Νίκου Δούρου, Θεόδωρος, η εταιρεία επέκτεινε το δίκτυο των καταστημάτων λιανικής.
Επίσης αποπειράθηκε να δημιουργήσει καταστήματα Dur στο εξωτερικό, όπως στην Κύπρο, την Αρμενία και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.
Latest News
Η Interamerican εξαγοράζει τη Europ Assistance Greece
Παράλληλα η Interamerican Βοηθείας προχωρά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της
ΗΡΩΝ PULSE: «Αναπάντεχες λύσεις» και στην ηλεκτροκίνηση, με φόρτιση Καθ’ οδόν!
Ένα νέο βήμα που εξελίσσει την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης
Εθνική και Eurobank στηρίζουν το deal ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Masdar
Εθνική και Eurobank συντονίζουν χρηματοδότηση ύψους μέχρι 750 εκατ. ευρώ - Οι δύο τράπεζες ενεργούν ως Βασικοί Κύριοι Διοργανωτές
Σαρωτική νίκη Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ - Το μήνυμα που έστειλε ο νέος πρόεδρος
Ο συνδυασμός «ΑΛΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» επικράτησε με 45 έδρες
Νέος Γενικός Διευθυντής στην Attica Bank ο Στυλιανός Ηλιάδης
Ο κ. Ηλιάδης εντάσσεται, επίσης, ως μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή και στην Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργητικού-Παθητικού (ALCO) της Τράπεζας.
Εξαγωγές και πράσινες επενδύσεις οδηγούν το success story της βιομηχανίας - Τα case study Παπαστράτου, Ηρακλή
Ο CEO του ομίλου Ηρακλής, Δημήτρης Χανής και ο Γιώργος Μαργώνης, CEO της Παπαστράτος εξήγησαν στο ΟΤ FORUM πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ
Πώς θα απαντήσουν οι τράπεζες στις μειώσεις των επιτοκίων - Τι είπε ο Ζανιάς στο 4o OT FORUM
Πώς σχεδιάζουν να διατηρήσουν ψηλά την κερδοφορία τους οι τράπεζες με φόντο τη μείωση των επιτοκίων - Τι λένε οι τραπεζίτες
Τελική ευθεία για την κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Τι είπε ο Χατζηδάκης στο 4ο OT FORUM
Στο 4ο OT FORUM ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε πώς θα επιτραπεί στο ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματευτεί με την Helleniq Energy
«Πρέπει να κάνουμε "θόρυβο" για έναν καλύτερο κόσμο» - Η CEO της L' Oreal Hellas στο 4ο OT FORUM
Γιατί η CEO της L' Oreal Hellas πιστεύει στο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή - Στο μέλλον με ηλεκτρονικό εμπόριο και βιώσιμη ανάπτυξη
Ανοίγει το Μινιόν – Τι είπε στο 4ο ΟΤ Forum ο Δ. Ανδριόπουλος, CEO της Dimand
Ποια είναι τα επτά κτίρια της Dimand η ανάπλαση των οποίων θα δράσει καταλυτικά για το αύριο του κέντρου της Αθήνας