Στην ενίσχυση των δράσεων συμβουλευτικής προχωρά συνεχώς η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ώστε να παρέχει στους πολίτες δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στους τομείς αναζήτησης εργασίας και επιχειρηματικότητας και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Μελετώντας τα διεθνή δεδομένα, αλλά και τις αναδυόμενες τάσεις στο εργασιακό πεδίο, η ΔΥΠΑ έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα τη διαρκή βελτίωση και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών συμβουλευτικής, όπως είναι ενδεικτικά η ένταξη εργαστηρίων ομαδικής συμβουλευτικής στις εκδηλώσεις σύζευξης «Ημέρα Καριέρας», οι εκδηλώσεις JobReady, τα διαδικτυακά ομαδικά workshops και τα διά ζώσης εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής για εγγεγραμμένους ανέργους στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) σε όλη τη χώρα.

Αποκλειστικό: Τα 10 πρώτα οικόπεδα που θα χτιστούν κοινωνικές κατοικίες

Εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής – Οι θεματικές ενότητες

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, η ΔΥΠΑ εισήγαγε τον Φεβρουάριο του 2023 και παρέχει έως σήμερα την καινοτόμο υπηρεσία των διαδικτυακών εργαστηρίων ομαδικής συμβουλευτικής προς όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σημαντική πληροφόρηση που θα τους βοηθήσει στο να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν την κατάλληλη γι’ αυτούς θέση εργασίας ή/και να υλοποιήσουν τη δική τους επιχειρημαική δραστηριότητα.

Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ αναπτύσσουν και υλοποιούν διαδικτυακά μια σειρά από θεματικές ενότητες, οι οποίες εμπλουτίζονται, σύμφωνα με τις νέες τάσεις της αγοράς εργασίας.

Οι θεματικές ενότητες των διαδικτυακών εργαστηρίων είναι οι εξής:

  •  Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό;
  •  Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη;
  •  Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα;
  •  Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο;
  •  Πώς να χρησιμοποιήσω τα μέσα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης στην αναζήτηση εργασίας;

Η διάρκεια κάθε θεματικής ενότητας είναι δύο ώρες και σε κάθε ενότητα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (έως 50 άτομα). Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή σε παραπάνω από μία θεματική ενότητα, υποβάλλοντας σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο site της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.

Επίσης, το 2024, προστέθηκαν και υλοποιούνται οι ακόλουθες νέες θεματικές:

  •  Εμπλουτίζω το βιογραφικό μου με δεξιότητες-Μαθαίνω για το ESCO: Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των δεξιοτήτων στο βιογραφικό τους, να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την ευρωπαϊκή ταξινόμηση επαγγελμάτων και δεξιοτήτων ESCO, που χρησιμοποιεί η ΔΥΠΑ, προκειμένου να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους σημείωμα. Διευκρινίζεται ότι η ταξινόμηση ESCO προσδιορίζει και κατηγοριοποιεί δεξιότητες, ικανότητες, προσόντα και επαγγέλματα, που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην ΕΕ, ενώ παρουσιάζει συστηματικά τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εννοιών. Σήμερα, το ESCO καλύπτει 2.942 επαγγέλματα και 13.485 δεξιότητες-ικανότητες.
  •  Η επιτυχία μιας επιχείρησης μέσα από το εργαλείο CANVAS: Σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες μπορούν να ανακαλύψουν πώς το δημοφιλές στρατηγικό εργαλείο Canvas αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για έναν υποψήφιο επιχειρηματία, καθώς μπορεί να τον βοηθήσει, όταν σχεδιάζει τη δημιουργία της επιχείρησής του.
  •  Η επαγγελματική επιλογή της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας-Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: Στόχος του εργαστηρίου είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την επιτυχία ενός συνεργατικού εγχειρήματος στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ώστε τα άτομα να διερευνήσουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους μέσα από αυτή την εναλλακτική επαγγελματική επιλογή.

Η ΔΥΠΑ παράλληλα με τα διαδικτυακά εργαστήρια, τον Φεβρουάριο του 2024, ξεκίνησε να υλοποιεί διά ζώσης εργαστήρια συμβουλευτικής στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, η υλοποίηση των διά ζώσης εργαστηρίων συμβουλευτικής πανελλαδικά ενισχύει τον ρόλο των ΚΠΑ2 στην τοπική κοινωνία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι θεματικές ενότητες των διά ζώσης εργαστηρίων είναι οι εξής:

  •  Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό;
  •  Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη;
  •  Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα;
  •  Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο;

Τα διά ζώσης εργαστήρια έχουν διάρκεια τρεις ώρες και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο είναι 20 άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά, στέλνοντας μήνυμα (e-mail) με τα στοιχεία επικοινωνίας τους στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ΚΠΑ2, το οποίο υλοποιεί το εργαστήριο, που τους ενδιαφέρει.

Το πρόγραμμα των διά ζώσης εργαστηρίων ανακοινώνεται κάθε μήνα και αναρτάται στο site της ΔΥΠΑ στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/dia-zosis-ergastiria?tab=proghramma-erghastirion&tab2=&tab3=.

Σπύρος Πρωτοψάλτης: Υλοποιούμε δράσεις για την ενδυνάμωση των πολιτών που αναζητούν εργασία

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει ότι η έμφαση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες αποτελεί στρατηγική επιλογή της και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση που έχουν οι πρωτοβουλίες και δράσεις της ΔΥΠΑ στον τομέα αυτό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και με σκοπό πάντα την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, αποφασίσαμε να επενδύσουμε και να επεκταθούμε σε νέους τομείς υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού.

Προχωρήσαμε στην πρόσληψη 600 νέων εργασιακών συμβούλων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και εγκαινιάσαμε στις αρχές του 2023 δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια (e-workshops) ομαδικής συμβουλευτικής, που εστιάζουν στη δημιουργία βιογραφικού, την προετοιμασία για συνέντευξη, αλλά και σε τεχνικές αναζήτησης εργασίας και τα οποία μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι άνεργοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Πρωτοψάλτης, «η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή και, έτσι, ξεκίνησε η διοργάνωσή τους σε μηνιαία βάση.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2023, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υλοποίησαν πάνω από 160 θεματικά εργαστήρια, με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων συμμετοχής να ξεπερνάει τις 8.000.

Αντίστοιχα, τους πρώτους επτά μήνες του 2024, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 140 workshops, με πάνω από 5.700 συμμετοχές και με την προσθήκη νέων θεματικών».

«Θέλοντας να φέρουμε τη δράση αυτή ακόμα πιο κοντά στους πολίτες, αποφασίσαμε να εισάγουμε την ομαδική συμβουλευτική στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) σε όλη τη χώρα, προσεγγίζοντας τους πολίτες σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινήσαμε με 33 workshops σε 24 ΚΠΑ2 και, πλέον, έχουμε φτάσει πανελλαδικά σε 340 διά ζώσης εργαστήρια σε περισσότερα από 60 ΚΠΑ2, για τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 2.600 άνεργοι» υπογραμμίζει ο διοικητής της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι, τον Σεπτέμβριο του 2024, διεξάγονται 116 εργαστήρια. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν 94 διά ζώσης εργαστήρια σε 65 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και 22 διαδικτυακά εργαστήρια.

«Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα να υλοποιούμε δράσεις που αποσκοπούν στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των συμπολιτών μας που αναζητούν εργασία, ενισχύοντας την εργασιακή τους ετοιμότητα και την πορεία αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους» σχολιάζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax