Για την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έχει βιώσει έως τώρα η χώρα με την πυροσβεστική να αντιμετωπίζει φέτος 4.000 πυρκαγιές, έκανε λόγο o Bασίλης Κικίλιας, υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Μανουσάκης: Την Τρίτη τα σπουδαία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

«Οι επιστήμονες που κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει πως έχουν κομματικό πρόσημο λένε πως η αντιπυρική περίοδος του 2024 ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών, κάηκαν το έτος που διανύουμε κατά μέσο όρο 30% λιγότερα στρέμματα από την τελευταία 20ετία. Είχαμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών φέτος οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς», επεσήμανε.

Νέο δόγμα πρόληψης, νέα κουλτούρα συνεργασίας

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ βαριές στην ελληνική κοινωνία και παγκοσμίως, πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο στο νερό, επηρεάζεται καίρια η πρωτογενής παραγωγή. Φοβάμαι πως η κλιματική κρίση θα οδηγήσει και σε βίαιες μεταναστευτικές ροές, προσπαθεί η πολιτική προστασία πάντα να βελτιώνεται και με την βοήθεια της τεχνολογίας, τα στοιχεία της φύσης είναι πάντα πιο ισχυρά από τον άνθρωπο. Σε αυτή την αντιπυρική σεζόν αλλάξαμε το μοντέλο της πρόληψης, πάνω από 840.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν με την βοήθεια των συμπολιτών μας, έχουμε το 112 και τα drones. Έχουμε νέο δόγμα και νέα κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ πυροσβεστικής, δασικών υπηρεσιών, εθελοντών, πολιτικής προστασίας και τοπικής αυτοδιοίκησης», σημείωσε.

2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία

«Έφθασε στα 7 λεπτά στον Βαρνάβα η πρόσφατη φωτιά στην Αττική, στα 10 λεπτά είχε φθάσει στον αστικό ιστό, έχουμε βάλει τις αστικές περιοχές μέσα στο δάσος, δώσαμε μάχη για να περιορίσουμε την φωτιά και να μην εξαπλωθεί. Οι πυροσβέστες ρίσκαραν τις ζωές τους για να μην μπει η φωτιά στον Διόνυσο, πρώτα από όλα υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή. Η φωτιά δεν άγγιξε το 80% των καθαρισμένων οικοπέδων, διαθέτουμε 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία από πόρους Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΕ, έχουν συμβασιοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ έργων, μεταξύ άλλων για 7 Canadair (θα τα παραλάβουμε μεταξύ 2026-2030), ελικόπτερα, αμφίβια, drones, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, χωματουργικά, τεχνητή νοημοσύνη, ρουχισμό για πυροσβέστες ενώ έρχονται και προσλήψεις δασαρχών μετά από πολλά χρόνια», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ