Για την έναρξη της αλλαγής του δικαστικού χάρτη της χώρας με αφετηρία την 16η Σεπτμβρίου και ορίζοντα 2ετίας για να ολοκληρωθεί πλήρως έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολιτική που θα μειώσει στο 1/3 του χρόνου «που χρειαζόμαστε τώρα» σε σχέση με τις δίκες, ενώ σε περίπου 6-7 μήνες θα είναι έτοιμο ένα πολύ καλό σύστημα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Προφανώς κάτι τέτοιο αφορά και την προσέλκυση επενδύσεων, καθότι το ζήτημα του χρόνου απόδοσης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα έχει απασχολήσει όλους τους οίκους αξιολόγησης, με τον υπουργό να αναφέρει ότι: «Κάναμε φέτος συστηματική προσπάθεια και το αναγνώρισε ο ΟΟΣΑ».

88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM- Χάμπεκ: Μεγάλο ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Όπως είπε ο κ. Φλωρίδης «Ο ορίζοντας είναι να έχουν κλείσει τα πάντα σε 2 χρόνια και να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, να προστατευετεί η κοινωνία από την εκτεταμένη παρανομία και να βοηθηθεί η οικονομική δραστηριότητα». Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης ότι το ΣτΕ αποφάσισε και με τη συμβολή τη δική μας να αλλάξει τον τρόπο που δικάζει εδώ και 95 χρόνια. Ψηφίστηκε ο νόμος τον Ιούνιο και ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου» Όπως εξήγησε ο ίδιος, μια προσφυγή στο συμβούλιο κατατίθετο και μπορούσαν να περάσουν ακόμη και 2 χρόνια για να εκδικαστεί. «Όσο πλησιάζαμε στα 2 χρόνια, οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν έγγραφα», ωστόσο, όταν έφτανε εκείνη η ημέρα, τότε ο δικαστής διαπίστωνε ότι έλειπαν κάποια έγγραφα και τότε έδινε αναβολή.

Πώς θα δικάζονται οι υποθέσεις

Μετά την αλλαγή του νέου νόμου, πλέον η υπόθεση θα χρεώνεται σε κάποιον συγκεκριμένο δικαστή μέσω ενός αλγορίθμου. «Έτσι θα τρέχουν όλες οι προθεσμίες για όλους» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το δημόσιο έχει υποχρέωση να καταθέτει έγγραφα εντός 2 μηνών 2 μήνες. Επίσης, κάθε διάδικος θα πρέπει να τηρεί τα χρονικά όρια και σε περίπτωση που δεν το πράττει, τότε ουσιαστικά «ομολογεί το δίκαιο του άλλου», οπότε κλείνει και η υπόθεση. Η παραπάνω διαδικασία θα ελέγχεται από τον προαναφερθέντα δικαστή.«Εάν στο τρίμηνο» δεν έχει γίνει κοινοποίηση τότε «η υπόθεση πάει στο αρχείο». Όπως είπε ο κ. Φλωρίδης «Αυτό είναι επανάσταση», προσθέτοντας πως η Ελλάδα «υιοθετεί διακδικασία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα «12.000 υποθέσεις του παρελθόντος», εξηγώντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προσελήφθη ως σύμβουλος για να δώσει τεχνογνγωσία «για να γίνουν γρήγορα οι υποθέσεις».

Πέραν του παραπάνω σημείωσε πως στο δοικητικό πρωτοδικείο της Αθήνας υπάρχουν περί τις 10 χιλιάδες υποθέσεις, με καθεμιά να περιλαμβάνει 50 προσφεύγοντες. Όπως είπε, προκηρύσσεται διαγωνισμός και μια εταιρεία θα εκκαθαρίσει τις υποθέσεις, οι οποίες αφορούν τον ΕΦΚΑ. Έτσι, μέσα σε 1 χρόνο θα έχουν κριθεί αναδρομικά που αφορούν περίπου 400.000 ανθρώπους

Επιπρόσθετα είπε ότι «Δε θα έχουμε υποθέσεις που θα πάνε στο απροσδιόριστο μέλλον, θα υπάρχουν ημερομηνίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γενική του θεώρηση σε σχέση με τις ποινές, ο κ. Φλωρίδης είπε: «Πιστεύω σε μια επιστημονική αντίληψη ότι το ποινικό σύστημα δεν πρέπει να οδηγεί στην φυλακή», αλλά πρέπει να σου δίνει τη βεβαιότητα ότι εφόσον παρανομήσεις θα οδηγηθείς στη φυλακή», συμπληρώνοντας ότι μέχρι «τώρα είχαμε τις εικονικές ποινές. Φτάσαμε σε λογική στρέβλωση».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News