Υπουργοί με χαρτοφυλάκια πρώτης γραμμής και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, βρέθηκαν τη δεύτερη μέρα στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ, εκεί όπου χτυπάει η «καρδιά» της διεθνούς έκθεσης. Οικονομία, επενδύσεις, ενέργεια, μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική, Δικαιοσύνη, είναι από τα θέματα που απασχόλησαν και άνοιξαν θέματα για συζήτηση και προβληματισμό.

Σήμερα στο στούντιο του ΟΤ βρέθηκαν ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Καρακούσης, ο Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece, Παναγιώτης Σπυράτος, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Χρίστος Δήμας, ο αντιπρόεδρος και CEO Intrakat – πρόεδρος και CEO Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογιώργης, ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελλάδος, Γιάννης Μητρόπουλος, ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οικονομικός διευθυντής της JTI, Μπάμπης Θαμνίδης, ο πρόεδρος και CEO ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρωτός, ο σύμβουλος επιχειρήσεων, ενεργειακός αναλυτής, Ορέστης Ομράν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χούπης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Δένδιας.

Μαζί τους συζήτησαν οι δημοσιογράφοι του ΟΤ Νίκος Φιλιππίδης, Χρήστος Κολώνας, Ελένη Στεργίου, Δημήτρης Μανιάτης, Αθανασία Ακρίβου.

Δήμας: «Παράθυρο» για αλλαγές σε τεκμήρια και μείωση εισφορών

«Παράθυρο» για αλλαγές στα τεκμήρια άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο διεξαγωγής της 88ης ΔΕΘ. Ο ίδιος, αναφερόμενος στις ανάγκες αλλαγών σχετικά με τη φορολογία στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις στη φορολογία», τονίζοντας με νόημα πως «είναι διαφορετικό να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας στην Κλένια Κορινθίας και διαφορετικό σε ένα αστικό κέντρο», ενώ πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα».

Σχετικά με τη το κρίσιμο ζήτημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ο Χρίστος Δήμας προανήγγειλε ότι από του χρόνου θα εισαχθεί ως επιλογή «το μάθημα της φορολογικής συνείδησης σε 4 τάξεις του δημοτικού», προκειμένου να μαθαίνουν τα παιδιά την αξία της φορολογίας.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ

Μητρόπουλος: Εξοικονόμηση 18.000 ευρώ ανά νοικοκυριό με το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο αποτελεί επένδυση, τόνισε μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο Γιάννης Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελλάδος. Όπως είπε, πριν δύο χρόνια είχαμε την ενεργειακή κρίση, ανταπεξήλθαμε και πλέον η εξοικονόμηση είναι 36% ή περίπου 18.000 ευρώ ανά νοικοκυριό ενώ πέρυσι σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης η εξοικονόμηση έφτασε έως και το 49%, με μια μέση πολυκατοικία να κάνει απόσβεση σε 1 με 1,5 χρόνο.

Αντίστοιχα, η εξοικονόμηση για μια επιχείρηση φτάνει έως και το 62%, σημειώνοντας ότι αυτό φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία. Σημείωσε ακόμα ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030 η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί έως και 30%.

Αναφερόμενος στην αγορά ρεύματος, τόνισε ότι η Φυσικό Αέριο Ελλάδος είναι ένας νέος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά με το μερίδιο να κυμαίνεται στο 3,5% και 6,5% στη μέση τάση, ενώ για το 2023 και εντός του 2024 η εταιρεία είχε για αρκετούς μήνες τα χαμηλότερα τιμολόγια της αγοράς. Όποιος επέλεξε την εταιρεία μας, είπε, για ηλεκτρικό ρεύμα ήταν κερδισμένος.

Συνολικά για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι το 2024 είναι σημαντική χρονιά καθώς επανερχόμαστε στην κανονικότητα, ενώ και το σύστημα με τα «χρωματιστά τιμολόγια» θα ωριμάσει και θα ωφελήσει τον καταναλωτή.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ

Σπυράτος (Fraport Greece): «Χρονιά ρεκόρ το 2024 με 36 εκατ. επιβάτες στα 14 αεροδρόμιά μας»

Για τη χρονιά ρεκόρ με 36 εκατ. επιβάτες στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται συνολικά η Fraport Greece μίλησε ο Παναγιώτης Σπυράτος, διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Διαχειριζόμαστε 14 συνολικά περιφερειακά αεροδρόμια και μπορούμε να πούμε πως πηγαίνουν καλύτερα από πέρυσι. Ενδεικτικό είναι πως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που πήγε αρκετά καλά με την πανδημία, βρέθηκε να πλήττεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία», επισήμανε ο κ. Σπυράτος. «Βλέπουμε όμως ότι μέχρι στιγμής πηγαίνει εξαιρετικά καλά και κινείται με αύξηση 4% παραπάνω από πέρυσι».

«Σε συνολικό επίπεδο εκτιμάμε ότι και στα 14 αεροδρόμια θα κλείσουμε με 36 εκατ. επιβάτες, δηλαδή με 2 εκατ. παραπάνω από πέρυσι, σε μια χρονιά ρεκόρ. Δεν έχουμε ξαναφτάσει ποτέ στο σημείο αυτό και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε έτσι».

Σύμφωνα με τον κ. Σπυράτο, «τρέχουμε μια σειρά από επενδύσεις, με το πρώτο κομμάτι μετά τα 400 εκατ. για να αναβαθμίσουμε τη Θεσσαλονίκη, να εστιάζει σε 50 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για βελτιώσεις. Αυτές αφορούν τα δάπεδα για αεροπλάνα όπως και τους τερματικούς σταθμούς. Πάντα σε εξαιρετική συνεργασία με δήμους, περιφέρειες και κυβέρνηση για να δοθούν οι άδειες και να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα αυτά που πρέπει».

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση εδώ

Εξάρχου: Με Attica Bank – Παγκρήτια θα στηρίξουμε τους μικρομεσαίους

Το μετρό είναι μια πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό το ανακοινώσαμε και πριν από έναν χρόνο όταν αγοράσαμε την Aktor, ότι θα ολοκληρώσουμε το μετρό τον Νοέμβριο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος και CEO της Intrakat και CEO της Aktor, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Διευκρίνισε ότι πλέον μένουν μόνο οι δοκιμές, οι οποίες ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα και στις 30 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει κανονικά με τους πρώτους επιβάτες.

Αναφερόμενος στην επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, προσθέτοντας ότι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τον Νοέμβριο.

Ερωτηθείς για τον «γάμο» Παγκρήτιας Τράπεζας – Attica Bank, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες αυτές έμειναν εκτός διάσωσης στα προγράμματα Ηρακλής 1 και 2 , και ήρθε το τρίτο πρόγραμμα για να βοηθήσει. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή εμπειρία εξυγίανσης δύο τραπεζών» είπε, διευκρινίζοντας ότι το ενιαίο σχήμα θα έχει 15% κεφαλαιοποίηση χωρίς να οφείλει αναβαλλόμενο φόρο και τα κόκκινα δάνεια θα είναι λιγότερο του 3%. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουν όλα τα εχέγγυα και το μέγεθος ώστε να προσεγγίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στηρίξουν την καλή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα έχει πολλή και δύσκολη δουλειά στο μεταναστευτικό

Στο δύσκολο και πολυσύνθετο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο υπουργός, «έχουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα με μεγάλη εμπειρία, πλην όμως οι ανάγκες είναι αυξημένες», διαβεβαιώνοντας ότι «προς το παρόν το σύστημα αντέχει».

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του κ. Παναγιωτόπουλου ότι όπου υπάρχει γεωπολιτική ρευστότητα, ένοπλες συγκρούσεις, υπάρχει αφορμή για μετακινήσεις, αλλά πλέον το ίδιο συμβαίνει και όπου η ζωή γίνεται ανυπόφορη λόγω κλιματικής αλλαγής.

Μεγάλο ζητούμενο, υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι «να τηρήσουμε τη δύσκολη ισορροπία, από τη μια να εξασφαλίζουμε την εξωτερική ασφάλεια των συνόρων μας, και παράλληλα να διασώζουμε και ανθρώπους από πνιγμό στη θάλασσα και να τους σξασφαλίζουμε τουλάχιστον τη σωτηρία».

Πρόσθεσε ότι «πάντα θα υπάρχουν κατηγορίες για τα push backs. Για κάθε ένα τέτοιο θα έχουμε εκατοντάδες διασώσεις ίσως και χιλιάδες« και επεσήμανε ότι «πάντα θα υπάρχουν κακόπιστοι που θα εγκαλούν τη χώρα ότι σε αυτό το σημείο».

Ακόμη, υποστήριξε ότι «ενίοτε θα συμβαίνουν ατυχήματα όπως αυτό της Πύλου».

Ακόμη, προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα σκληρύνει, γιατί παρατηρείται μια πολιτική στροφή προς τα δεξιά, όπως είδαμε στη Γερμανία.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ

Κοντογιώργης: Δεν βλέπω διάρρηξη των σχέσεων κυβέρνησης με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το στίγμα των ανακουφιστικών μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία το, έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Κοντογεώργης για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπάρχει σχέδιο και η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει τα πάντα ενώ «το κοινό θα δώσει βαρύτητα σε αυτό που τον ενδιαφέρει και τον αφορά». Συνολικά, είπε ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα είναι ουσιαστικά το αφήγημα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Βασική μέριμνα, όπως είπε, είναι η στήριξη των εισοδημάτων, ειδικά την περίοδο που διανύουμε με κόστος στέγης, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό.

Σε ερώτηση αν τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι «η παράταξή μας εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, ζητούμενο είναι να φροντίζεις αυτόν τον κόσμο». «Θα ακούσουμε παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό για τα μέτρα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε για να συμπληρώσει ότι «δουλειά μας είναι να εξηγήσουμε τα μέτρα που αφορούν αυτό το κοινό».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Κώτσηρας: Χτίζουμε πάνω στο κεφάλαιο του απόδημου ελληνισμού

«Η πατρίδα μας έχει παραδοσιακά σημαντικούς δεσμούς με τη διασπορά, είναι ένα βασικό συστατικό και υπαρξιακό στοιχείο για τον ελληνισμό», δήλωσε ο Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος αποδήμου ελληνισμού και δημόσιας διπλωματίας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να βάλουμε σε ράγες πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε πολιτικές.

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί για τον απόδημο ελληνισμό, το οποίο περιέχει ένα εύρος δράσεων, οι οποίες καλούνται να συνδυάσουν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό, τις σχέσεις με την Ορθοδοξία, αλλά και σύγχρονες τάσεις όπως το brain drain.

Ο κ. Κώτσηρας  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα.

«Βάζουμε στο παιχνίδι την τεχνητή νοημοσύνη» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι στόχος είναι με τις δυνατότητες που δίνει τεχνολογία, να φτάσουμε και στο τελευταίο  Έλληνα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές: «Πρέπει να βρούμε και νέα μοντέρνα εργαλεία, παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που παρατηρούνται στις κατά τόπους προξενικές αρχές, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές στο εξωτερικό κάνουν ένα δύσκολο και πολυδιάστατο έργο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Θαμνίδης (JTI): Συνεχίζουμε τις επενδύσεις στο εργοστάσιο στην Ξάνθη

Για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει εφαρμόσει η JTI στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη μίλησε ο οικονομικός διευθυντής της JTI, Μπάμπης Θαμνίδης, στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Παρατηρώντας την επένδυσή μας στην Ξάνθη, μπορούμε να πούμε πως σε μια περιοχή που διψάει για ανάπτυξη, έχει το δικό της πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα», επισήμανε ο Μπάμπης Θαμνίδης.

Όπως εξηγεί ο οικονομικός διευθυντής της JTI, μέχρι σήμερα η επένδυση στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ έχει ήδη αγγίξει τα 40 εκατ. ευρώ, με έντονο χαρακτήρα εξωστρέφειας.

«H επόμενη φάση του επενδυτικού πλάνου θα αφορά στη μείωση λειτουργικού κόστους, μέσα από την αύξηση θέσεων εργασίας και παραγωγικότητας, την έμφαση στη μικρογραφία στρατηγικής που ενέχει η Ελλάδα για τη JTI στον κόσμο, την ανάπτυξη σε νέες τεχνολογίες στα νέα προϊόντα με στόχο την επιστροφή κεφαλαίου στην κοινωνία», τόνισε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Καρακούσης: Έρχονται καινούριες υπηρεσίες μαζί με την «Κωτσόβολος»

Στη «στρατηγική εξαγορά» της ΔΕΗ σε σχέση με την εταιρεία ‘Κωτσόβολος’ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής CEO της ΔΕΗ Γιώργος Καρακούσης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία «θέλει να διευρύνει τις υπηρεσίες, πέραν του κομματιού της συμβουλευτικής και να αλλάξει portfolio», ενώ έκανε λόγο για «εξαιρετικό δυναμικό» σε ό,τι αφορά την εταιρεία Κωτσόβολος, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ θα βασιστεί και στις δεξιότητές τους. Παράλληλα, θα υπάρξουν 40-50 καταστήματα franchise.

Προαναγγέλλοντας καινούργιες υπηρεσίες που θα προκύψουν από αυτήν τη συνεργασία, ο κ. Καρακούσης σημείωσε: «Σκοπός να κάνουμε εύκολη τη ενεργειακή μετάβαση. Ο Κωτσόβολος είναι σε εξαιρετική κατάσταση και θα φτιάξουμε καινούρια πράγματα μαζί. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε υπηρεσίες για εύκολη ενεργειακή μετάβαση», φέρνοντας ως παράδειγμα τις αντλίες θερμότητας για σπίτι. Όπως επισήμανε: «Θα παρέχουμε υπηρεσίες τέτοιου τύπου και εμπειρίες. Θα υπάρξουν τεράστιες συνέργειες».

Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ο προμηθευτής έχει ρόλο συμβούλου», είπε ο κ. Καρακούσης, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να προσφέρονται νέες εμπειρίες στους πελάτες.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Μανουσάκης: Την Τρίτη τα σπουδαία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Στη συνάντηση της Τρίτης που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου με τη συμμετοχή Ελληνα υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και υπηρεσιακών παραγόντων και κύπριων υπουργών παρέπεμψε για εξελίξεις σχετικά με το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, για την ΕΕ είναι κρίσιμο να μην υπάρχει χώρα που δεν είναι διασυνδεδεμένη στο ενεργειακό της σύστημα. Για την Κύπρο το όφελος αφορά αφενός τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου, σε εθνικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένα έργο που θα περνάει από τα συγκεκριμένα νερά καθώς η χώρα έχει και άλλες ενεργειακές φιλοδοξίες.

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ είπε ότι τα κυριότερα έργα που τρέχουν αυτή την περίοδο, αφορούν το ελληνικό ενεγρειακό σύστημα και συγκεκριμένα η διασύνδεση των ελληνικών νησιών, που ξεκινάει η δεύτερη φάση του σχεδιασμού για τα ηλετρικά συστήματα ΒΑ Αιγαίου, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο-αρχές Οκτωβρίου θα βγει ο σχεδιασμός για τη διασύνδεση Πελοποννήσου με Δωδεκάνησα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Σκυλακάκης: Το μήνυμα για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνάντησης της Τρίτης στην Κύπρο με θέμα της εξελίξεις στο καλώδιιο Ελλάδας – Κύπρου, τονίζοντας ότι τα πράγματα «σε αυτό το θέμα δεν έγιναν, όπως τα περιμέναμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος κίνδυνο να μην γίνει τελικά το έργο, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προσθέσει κάτι παραπάνω.

«Η κυβέρνησή μας είναι απολύτως ενιαία και είμαστε σε αγαστή συνεννόηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός προανήγγειλε ότι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιάσει το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα λειψυδρίας που έχουν ανακύψει. Υπενθύμισε ότι η το υπουργείο του έχει την εποπτεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ αλλά και τη διαχείριση των σχεδίων απορροής.

Αναφερόμενος στις τιμές του ρεύματος, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει κάποια εξωτερική συνθήκη οι προοπτικές είναι θετικές: «Βάζουμε συνεχώς νέες ΑΠΕ που κατεβάζουν σημαντικά την τιμή», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις με κάτω από 9 σεντς την μεγαβατώρα. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει και για τους αγρότες.

Σε ερώτηση για το πόσα Εξοικονομώ να περιμένουμε είπε ότι τα νέα προγράμματα θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Ομράν: Σημαντική για την ΕΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Στην σημασία της υλοποίησης του project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναφέρθηκε ο σύμβουλος επιχειρήσεων και ενεργειακός αναλυτής Ορέστης Ομράν, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

«Η υλοποίηση του project θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. Θεωρώ πως χρειάζεται πολιτικό θάρρος, θεωρώ πως το ζήτημα θα λυθεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο με τους κατάλληλους συμβιβασμούς και την αποτελεσματική κατανομή του κόστους μεταξύ των εμπλεκομένων», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, ο κ. Ομράν είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το 2022 και τόνισε ότι το φυσικό αέριο διαδραματίζει καίριο ρόλο σαν καύσιμο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Δούκα: Ο ρόλος του διαμεσολαβητή δανείων στα στεγαστικά

Για τον νεοσύστατο θεσμό του διαμεσολαβητή δανείων μίλησε η Γιώτα Δούκα, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Αυτό το εργαλείο ενισχύει τον δανειολήπτη» είπε η κα Δούκα, επισημαίνοντας ότι «του δίνει δύναμη με παροχή εξατομικευμένων γνώσεων» σε σχέση με το «ποιες είναι οι υποχρεώσεις του απέναντι στην τράπεζα, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις της τράπεζας απέναντι στον δανειολήπτη», εξήγησε.

Η στεγαστική κρίση, ανέφερε μεταξύ άλλων, βρίσκεται στην ομπρέλα των υπηρεσιών που προσφέρεται, συμπληρώνοντας ότι «επειδή είναι θεσμός δεν θα ζητήσει ποτέ χρήματα για αυτό και είναι ισχυρή υπηρεσία» και προσθέτοντας πως προσπαθούμε να «κουμπώσουμε τις ανάγκες του δανειολήπτη με το προϊόν», αναφέροντας τις διαδικασίες αγοραπωλησίας, συμβολαίων και συμβάσεων.

Αναλυτικά εδώ η συνέντευξη

Καργαρώτος (Παπαστράτος): Με νέες επενδύσεις στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου

Στη δωρεά μιας ψηφιακής πλατφόρμας στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) για την ακταπολέμηση του λαθρεμπορίου -όχι μόνο του τσιγάρου- αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

Όπως τόνισε, «πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 150 χιλ. ευρώ που θα αποτελέσει ένα μοναδικό εργαλείο στο ΣΕΚ καθώς είναι αποτελεσματικό στη λειτουργία του. Με στοιχεία που έχουμε από το 2022, βλέπουμε πως 1 στα 5 πακέτα που αγοράζονται είναι παράνομα, κάτι που ισοδυναμεί με απώλειες στα έσοδα που ξεπερνούν το μισό δισ. κάθε χρόνο», τόνισε ο κ. Καργαρώτος.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει από το 2012. Ανέρχονται σε μια επένδυση -γιατί ως τέτοια τις αντιμετωπίζουμε- των 7 εκατ. ευρώ σε μια 12ετία», σημείωσε ο ίδιος.

Κλείνοντας τόνισε: «Από το 1931 που είμαστε στην Ελλάδα με τα τελευταία 8 χρόνια να δραστηριοποιούμαστε στα εναλλακτικά προϊόντα θέλουμε να μας βλέπει ο κόσμος ότι συνδράμουμε, ότι καταλαβαίνουμε τα μεγάλα προβλήματα και ότι συνεισφέρουμε. Αυτή εξάλλου είναι η ευθύνη των μεγάλων εταιρειών να οδηγούμε και άλλους στον ίδιο δρόμο».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Χάμπεκ: Μεγάλο ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Πάνω από 130 γερμανικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις τους στην 88η ΔΕΘ, ανέφερε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, τονίζοντας από το στούντιο του ΟΤ ότι πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία για τη Γερμανία προκειμένου να ενισχύσει τις ήδη εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα δίκτυα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν ενεργειακές συνεργασίες και να δημιουργηθούν δίκτυα που θα συνδέουν τη βόρεια Ευρώπη με τη νότια, αλλά και την Αφρική και την αραβική χερσόνησο.

Ακόμη, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσεις, θυμίζοντας ότι η χώρα του είναι το νούμερο τρία στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Κικίλιας: Αντιμετωπίσαμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 40 χρόνων

Για την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έχει βιώσει έως τώρα η χώρα με την πυροσβεστική να αντιμετωπίζει φέτος 4.000 πυρκαγιές, έκανε λόγο o Bασίλης Κικίλιας, υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

«Σε αυτή την αντιπυρική σεζόν αλλάξαμε το μοντέλο της πρόληψης, πάνω από 840.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν με την βοήθεια των συμπολιτών μας, έχουμε το 112 και τα drones. Έχουμε νέο δόγμα και νέα κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ πυροσβεστικής, δασικών υπηρεσιών, εθελοντών, πολιτικής προστασίας και τοπικής αυτοδιοίκησης», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού Αυγούστου στην Αττική που έφτασε μέχρι τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι «δώσαμε μάχη για να περιορίσουμε την φωτιά και να μην εξαπλωθεί», και πως «η φωτιά δεν άγγιξε το 80% των καθαρισμένων οικοπέδων».

Δείτε τη συνέντευξη

Παπαδοπούλου (ΥΦΥΠΕΞ): Οποιος και να εκλεγεί στις ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν οι σχέσεις με την Ελλάδα

Εμφαση στον διάδρομο ΙΜΕC που θα ενώνει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και μέσω Κύπρου με Ελλάδα και ΕΕ, έδωσε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στην 88η ΔΕΘ.

«Το σχέδιο αυτό θα αλλάξει τη μορφή του διεθνούς εμπορίου», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου, η οποία τόνισε ότι «διερχόμαστε μια μεταβατική περίοδο, περνάμε μέσα από μεγάλες κρίσεις, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο πρέπει να συνεχιστεί, ότι ο κόσμος πρέπει να ζήσει μαζί».

Σε ερώτηση του ΟΤ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη που δείχουν να μεγαλώνει το τέρας της ακροδεξιάς, η κα Παπαδοπούλου σχολίασε ότι «είναι περισσότερο θέμα εσωτερικών πολιτικών για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Και πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες καταστάσεις κάθε χώρας. Πρέπει να ενσκήψουν οι πολιτικοί. Πρέπει να ακούσουν. Υπάρχει μια γενικότερη ανασφάλεια».

Σε ερώτηση εάν μια επανεκλογή Τραμπ θα επηρέαζε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, η κα Παπαδοπούλου εμφανίστηκε βέβαιη ότι «η σχέση με Ελλάδα έχει τέτοιο στρατηγικό βάθος που δεν θα έχει δραματικές επιπτώσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Δένδιας: Καλύτεροι μισθοί σε εύλογο χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τι είπε για την ΠτΔ

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας στάθηκε ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα για την αμυντική της πολιτική και τον συνυπολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών στα ελλείμματα. Όπως είπε μεταξύ άλλων, «η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά τα ζητήματα άμυνας, δεν είναι δυνατόν να μπαίνεις σε επιτήρηση αν δίνεις λεφτά στην άμυνα, δεν λέω να μπούμε σε πολεμική οικονομία αλλά λύσε μου τα χέρια με τις παραλαβές συστημάτων, μη με πνίγεις».

Επίσης, ο κ. Δένδιας ανήγγειλε ότι «θα τριπλασιάσουμε το μισθό όσων εισέρχονται στις στρατιωτικές σχολές, επεξεργαζόμαστε ένα σύγχρονο μισθολόγιο το οποίο σε εύλογο χρόνο θα προσφέρει καλύτερους μισθούς στα στελέχη».
Οσον αφορά την κανοτομία στις αμυντικές επιχειρήσεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε: «στοχεύουμε μέσω του ΕΛΚΑΚ να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων που θα φέρουν πρωτοπόρες ιδέες και προϊόντα για την άμυνα της χώρας, πιστεύω πως σε ελάχιστα χρόνια θα δούμε μία τεράστια μεταβολή στον τομέα αυτό, το ίδιο έκανε και το Ισραήλ, δεν είναι κάτι καινοφανές, στην Ελλάδα φαίνεται περίεργο γιατί δεν το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια».

Φλωρίδης: Ορίζοντας διετίας για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας

Για την έναρξη της αλλαγής του δικαστικού χάρτη της χώρας με έναρξη την 16η Σεπτεμβρίου και ορίζοντα 2ετίας για να ολοκληρωθεί πλήρως έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολιτική που θα μειώσει στο 1/3 του χρόνου «που χρειαζόμαστε τώρα» σε σχέση με τις δίκες, ενώ σε περίπου 6-7 μήνες θα είναι έτοιμο ένα πολύ καλό σύστημα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

«Ο ορίζοντας είναι να έχουν κλείσει τα πάντα σε 2 χρόνια και να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, να προστατευετεί η κοινωνία από την εκτεταμένη παρανομία και να βοηθηθεί η οικονομική δραστηριότητα», είπε ο υπουργός.

Οσον αφορά τις εκκρεμμότητες του ΕΦΚΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα «12.000 υποθέσεις του παρελθόντος», εξηγώντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προσελήφθη ως σύμβουλος για να δώσει τεχνογνγωσία «για να γίνουν γρήγορα οι υποθέσεις».

Πέραν του παραπάνω σημείωσε πως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας υπάρχουν περί τις 10.000 υποθέσεις, με καθεμιά να περιλαμβάνει 50 προσφεύγοντες. Όπως είπε, προκηρύσσεται διαγωνισμός και μια εταιρεία θα εκκαθαρίσει τις υποθέσεις, οι οποίες αφορούν τον ΕΦΚΑ. Έτσι, μέσα σε 1 χρόνο θα έχουν κριθεί αναδρομικά που αφορούν περίπου 400.000 ανθρώπους.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News