Εμφαση στον διάδρομο ΙΜΕC που θα ενώνει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και μέσω Κύπρου με Ελλάδα και ΕΕ, έδωσε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στην 88η ΔΕΘ.

«Το σχέδιο αυτό θα αλλάξει τη μορφή του διεθνούς εμπορίου», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου, η οποία τόνισε ότι «διερχόμαστε μια μεταβατική περίοδο, περνάμε μέσα από μεγάλες κρίσεις, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο πρέπει να συνεχιστεί, ότι ο κόσμος πρέπει να ζήσει μαζί».

Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να έχει ρόλο η Ελλάδα στη σύνδεση Ευρώπης με Ασία, επισημαίνοντας πως «η χώρα μας στο σημερινό περιβάλλον προσφέρει σταθερότητα. Είναι χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει κοινωνική συνοχή, έχει πολύ στενές σχέσεις με όλον τον κόσμο, με όλες τις πλευρές, αυτές οι σχέσεις είναι πολιτικές και οικονομικές και είναι σημαντικός ο ρόλος των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό. Πέρα από τη γεωγραφική μας θέση είναι μια χώρα που μπορεί να φέρει ισορροπία. Πολύ περισσότερο που δεν είναι μια υπερδύναμη, αλλά παράγοντας που ισορροπεί, συνδέει και ενώνει».

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Εξάρχου: Με Attica Bank – Παγκρήτια θα στηρίξουμε τους μικρομεσαίους

Σε ερώτηση του ΟΤ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη που δείχουν να μεγαλώνει το τέρας της ακροδεξιάς, η κα Παπαδοπούλου σχολίασε ότι «είναι περισσότερο θέμα εσωτερικών πολιτικών για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Και πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες καταστάσεις κάθε χώρας. Πρέπει να ενσκήψουν οι πολιτικοί. Πρέπει να ακούσουν. Υπάρχει μια γενικότερη ανασφάλεια».

Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους του ΟΤ, η υφυπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την άποψη ότι στις σημερινές συνθήκες παρατηρούνται ταυτόχρονα δύο τάσεις: Από τη μια οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ηθικά ζητήματα που θέτει, η επισιτιστική ασφάλεια, ενθαρρύνουν την παγκοσμιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς η ανασφάλεια που προκαλούν οι εξελίξεις δημιουργεί μια τάση «ο εαυτός μου πρώτα», όπως είπε, καταλήγοντας ότι «είναι θέμα διαχείρισης πολιτικών να συνδυάσεις το αναγκαίο της διεθνούς συνεργασίας, με την αντιμετώπιση όλων αυτών των παραγόντων που δημιουργούν τάση για απομονωτισμό».

Εκλογές ΗΠΑ

Τέλος, σε ερώτηση εάν μια επανεκλογή Τραμπ θα επηρέαζε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, η κα Παπαδοπούλου εμφανίστηκε βέβαιη ότι «η σχέση με Ελλάδα έχει τέτοιο στρατηγικό βάθος που δεν θα έχει δραματικές επιπτώσεις.

Όλα τα νομοσχέδια που έχουν περάσει είναι διακομματικά, η στήριξη στην Ελλάδα και η αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι διακομματική» και πρόσθεσε ότι «η σχέση θα εμβαθυνθεί και δεν θα την εμποδίσει η επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ