Για τη χρονιά ρεκόρ με 36 εκατ. επιβάτες στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται συνολικά η Fraport Greece μίλησε ο Παναγιώτης Σπυράτος, διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
«Διαχειριζόμαστε 14 συνολικά περιφερειακά αεροδρόμια και μπορούμε να πούμε πως πηγαίνουν καλύτερα από πέρυσι. Ενδεικτικό είναι πως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που πήγε αρκετά καλά με την πανδημία, βρέθηκε να πλήττεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία», επισήμανε ο κ. Σπυράτος. «Βλέπουμε όμως ότι μέχρι στιγμής πηγαίνει εξαιρετικά καλά και κινείται με αύξηση 4% παραπάνω από πέρυσι».
88η ΔΕΘ – OT FORUM Δήμας: Έρχονται αλλαγές σε τεκμήρια και μείωση εισφορών
Χρονιά ρεκόρ με ασφάλεια
«Σε συνολικό επίπεδο εκτιμάμε ότι και στα 14 αεροδρόμια θα κλείσουμε με 36 εκατ. επιβάτες, δηλαδή με 2 εκατ. παραπάνω από πέρυσι, σε μια χρονιά ρεκόρ. Δεν έχουμε ξαναφτάσει ποτέ στο σημείο αυτό και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε έτσι».
«Για να ανταπεξέλθουμε στην αυξημένη ζήτηση, έχουμε χαράξει μια πορεία με σχέδια που έχουν γνώμονα την ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Σπυράτος, αναφερόμενος σε δύο κρίσιμα σημεία, security και safety.
«Όσον αφορά το aviation safety που εστιάζει στο πόσο ασφαλώς μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπολάνα, ακολουθούμε και εφαρμόζουμε τους κανονισμούς όπως τα ορίζει η ΕΕ και όλοι οι φορείς και η Πυροσβεστική. Στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύονται όλοι με τις κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες εξασφαλίζονται με τις ανάλογες επενδύσεις, όπως κάναμε για παράδειγμα με τα νέα πυροσβεστικά οχήματα. Συνάμα έχουμε και τις εκπαιδεύσεις στο δικό μας προσωπικό για τις περιπτώσεις Emergency Crisis, δηλαδή όπου κάτι δεν πάει καλά».
Επενδυτικά προγράμματα
Σύμφωνα με τον κ. Σπυράτο, «τρέχουμε μια σειρά από επενδύσεις, με το πρώτο κομμάτι μετά τα 400 εκατ. για να αναβαθμίσουμε τη Θεσσαλονίκη, να εστιάζει σε 50 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για βελτιώσεις. Αυτές αφορούν τα δάπεδα για αεροπλάνα όπως και τους τερματικούς σταθμούς. Πάντα σε εξαιρετική συνεργασία με δήμους, περιφέρειες και κυβέρνηση για να δοθούν οι άδειες και να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα αυτά που πρέπει».
Ο διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece αναφέρθηκε και σε ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους περίπου 150 εκατ. – με τα οποία θα βελτιωθούν τα strips, οι λωρίδες δεξιά και αριστερά από κάθε διάδρομο, ώστε να είναι σύννομο με κάθε τεχνολογική εξέλιξη.
«Η τεχνολογία είναι κυρίαρχη», εξήγησε ο κ. Σπυράτος. «Στο περίπτερό μας δείχνουμε τις τεχνολογίες που θα εισάγουμε, από αυτοματισμούς στο check in ώστε να αποφευχθούν οι αναμονές και οι ουρές, το SBDO για τη διαχείριση των αποσκευών, το boarding pass και τόσα άλλα».
Κοινωνικό αποτύπωμα
«Σε κάθε νησί όπου βρισκόμαστε, είμαστε σε μια συνεχή συνεργασία με δήμους και περιφέρειες ώστε μαζί να επενδύουμε σε έργα που να ενισχύουν την τοπική κοινωνία – επενδύουμε σε σχολεία, πάρκα, κομπιούτερ ώστε να βοηθήσουμε σε ελλείψεις και καθυστερήσεις. Παράλληλα αυτό που ζητάμε είναι να αναπτυχθούν και οι υποδομές στα νησιά αυτά, ώστε φέρνοντας εμείς τους επιβάτες σε κάθε προορισμό, να βρουν ένα επίσης σωστό και αξιοπρεπές περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Σπυράτος.
Το μέλλον
Σχετικά με την εικόνα που έχει η Fraport Greece για την επόμενη χρονιά, ο κ. Σπυράτος τόνισε πως «κάθε χρόνο αυτή την εποχή εμείς δηλώνουμε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τις θέσεις που ανοίγουν και έρχονται οι αεροπορικές εταιρείες και λένε τι θα προσθέσουν ανά προορισμό. Αυτή την στιγμή έχουμε μια κίνηση περισσότερη ανά ώρα στο αεροδρόμιό μας εδώ στη Θεσσαλονίκη όπως και στη Ρόδο».
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης