![Google: Μέχρι τον Αύγουστο η δικαστική απόφαση για το μονοπώλιο της μηχανής αναζήτησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/sundar-pichai-google.png)
Ο ομοσπονδιακός δικαστής που πρόσφατα διαπίστωσε ότι η Google μονοπωλούσε, με παράνομα μέσα, την αγορά αναζήτησης στο διαδίκτυο δήλωσε ότι επιθυμεί να εκδώσει μια απόφαση για τα ένδικα μέσα μέχρι τον Αύγουστο.
Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής Αμίτ Μέχτα απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να της δώσει περισσότερο χρόνο για να μοιραστεί με την Alphabet τις προτεινόμενες συστάσεις της για την επαναφορά του ανταγωνισμού στην αγορά. Μάλιστα, ο δικαστής κατά την ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ζήτησε να καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους για να δώσει στην Google μια δίκαιη ευκαιρία να απαντήσει.
Ο κίνδυνος της διάλυσης πάνω από την Google – Ο αντίκτυπος της δικαστικής απόφασης
«Η Google πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι θέλουν οι ενάγοντες. Αυτό πρέπει να είναι ακριβές και λεπτομερές», ξεκαθάρισε ο δικαστής.
Μετά από μια δοκιμή 10 εβδομάδων, ο Μέχτα κατέληξε στο συμπέρασμα τον Αύγουστο ότι η Google απέκλεισε τον ανταγωνισμό μέσω αποκλειστικών συμφωνιών που περιλάμβαναν πληρωμές 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων κυρίως στην Apple για να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της την προεπιλεγμένη για smartphone και προγράμματα περιήγησης ιστού. Αυτές οι συμφωνίες διανομής επέτρεψαν στην Google να «στριμώξει» την αγορά και να συνεχίσει να ανεβάζει τις τιμές για τη διαδικτυακή διαφήμιση, γνωμοδότησε ο δικαστής.
Η Google από την πλευρά της δήλωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από το δικαστήριο να υποβάλει προτάσεις για διορθωτικά μέτρα τον Φεβρουάριο, αφού θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία. Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμά της εκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο, όταν ζήτησε ακρόαση αποδεικτικών στοιχείων.
Ο νομικός εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι η κυβέρνηση θέλει να μάθει πώς η Google σχεδιάζει να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στη μηχανή αναζήτησής της και τι έχει κάνει η εταιρεία με τα συμβόλαια διανομής της.
Ο συνήγορος της Google, είπε ότι η εταιρεία πιθανότατα θα αναζητήσει πληροφορίες για τη Microsoft και την OpenAI. Η Google προσφέρθηκε νωρίτερα να υποβάλει τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα στις 11 Οκτωβρίου και ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβάλει τις συστάσεις του στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο δικαστής έδωσε προθεσμία στα μέρη μέχρι την επόμενη Παρασκευή για να καταλήξουν σε ένα προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για τη δίκη των ένδικων μέσων.
Δεν είναι σαφές ποιες λύσεις θα αναζητήσει η κυβέρνηση. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει εάν θα προτείνει τη διάλυση της Google, η οποία θα σήμαινε την πρώτη προσπάθεια διάλυσης μιας εταιρείας για μονοπώληση από την αποτυχία της να διαλύσει τη Microsoft πριν από δύο δεκαετίες. Εάν ο δικαστής εγκρίνει μια τέτοια εταιρική διάλυση, θα ήταν η μεγαλύτερη αμερικανικής εταιρείας από την κατάργηση της AT&T τη δεκαετία του 1980.
Η κυβέρνηση είναι πιθανό να ζητήσει την απαγόρευση των αποκλειστικών συμβάσεων που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Θα μπορούσε επίσης να ζητήσει λιγότερο αυστηρά μέτρα από τη διάλυση, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για την Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google