Ο ομοσπονδιακός δικαστής που πρόσφατα διαπίστωσε ότι η Google μονοπωλούσε, με παράνομα μέσα, την αγορά αναζήτησης στο διαδίκτυο δήλωσε ότι επιθυμεί να εκδώσει μια απόφαση για τα ένδικα μέσα μέχρι τον Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής Αμίτ Μέχτα απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να της δώσει περισσότερο χρόνο για να μοιραστεί με την Alphabet τις προτεινόμενες συστάσεις της για την επαναφορά του ανταγωνισμού στην αγορά. Μάλιστα, ο δικαστής κατά την ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ζήτησε να καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους για να δώσει στην Google μια δίκαιη ευκαιρία να απαντήσει.

Ο κίνδυνος της διάλυσης πάνω από την Google – Ο αντίκτυπος της δικαστικής απόφασης

«Η Google πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι θέλουν οι ενάγοντες. Αυτό πρέπει να είναι ακριβές και λεπτομερές», ξεκαθάρισε ο δικαστής.

Μετά από μια δοκιμή 10 εβδομάδων, ο Μέχτα κατέληξε στο συμπέρασμα τον Αύγουστο ότι η Google απέκλεισε τον ανταγωνισμό μέσω αποκλειστικών συμφωνιών που περιλάμβαναν πληρωμές 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων κυρίως στην Apple για να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της την προεπιλεγμένη για smartphone και προγράμματα περιήγησης ιστού. Αυτές οι συμφωνίες διανομής επέτρεψαν στην Google να «στριμώξει» την αγορά και να συνεχίσει να ανεβάζει τις τιμές για τη διαδικτυακή διαφήμιση, γνωμοδότησε ο δικαστής.

Η Google από την πλευρά της δήλωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από το δικαστήριο να υποβάλει προτάσεις για διορθωτικά μέτρα τον Φεβρουάριο, αφού θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία. Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμά της εκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο, όταν ζήτησε ακρόαση αποδεικτικών στοιχείων.

Ο νομικός εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι η κυβέρνηση θέλει να μάθει πώς η Google σχεδιάζει να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στη μηχανή αναζήτησής της και τι έχει κάνει η εταιρεία με τα συμβόλαια διανομής της. Google

Ο συνήγορος της Google, είπε ότι η εταιρεία πιθανότατα θα αναζητήσει πληροφορίες για τη Microsoft και την OpenAI. Η Google προσφέρθηκε νωρίτερα να υποβάλει τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα στις 11 Οκτωβρίου και ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβάλει τις συστάσεις του στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο δικαστής έδωσε προθεσμία στα μέρη μέχρι την επόμενη Παρασκευή για να καταλήξουν σε ένα προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για τη δίκη των ένδικων μέσων.

Δεν είναι σαφές ποιες λύσεις θα αναζητήσει η κυβέρνηση. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει εάν θα προτείνει τη διάλυση της Google, η οποία θα σήμαινε την πρώτη προσπάθεια διάλυσης μιας εταιρείας για μονοπώληση από την αποτυχία της να διαλύσει τη Microsoft πριν από δύο δεκαετίες. Εάν ο δικαστής εγκρίνει μια τέτοια εταιρική διάλυση, θα ήταν η μεγαλύτερη αμερικανικής εταιρείας από την κατάργηση της AT&T τη δεκαετία του 1980.

Η κυβέρνηση είναι πιθανό να ζητήσει την απαγόρευση των αποκλειστικών συμβάσεων που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Θα μπορούσε επίσης να ζητήσει λιγότερο αυστηρά μέτρα από τη διάλυση, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για την Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία