Η  S&P Global ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία κατασκευής υπολογιστών και server Dell Technologies, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Palantir Technologies και η ασφαλιστική περιουσίας και ατυχημάτων Erie Indemnity θα ενταχθούν στον δείκτη S&P 500.

Μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές της Palantir σημείωσαν άνοδο σχεδόν 8% στις εκτεταμένες συναλλαγές, ενώ αυτές της Dell και της Erie σημείωσαν άνοδο 6% και 3%, αντίστοιχα.

Μέχρι τον Αύγουστο η «καμπάνα»για το μονοπώλιο της Google

Οι τρεις εταιρείες θα αντικαταστήσουν την American Airlines, το ηλεκτρονικό κατάστημα Etsy και τη διαγνωστική εταιρεία Bio-Rad Laboratories.

Για την Dell, η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια επιστροφή στο δείκτη αναφοράς. Ο κατασκευαστής υπολογιστών και διακομιστών ήταν ιδρυτικό μέλος από το 1996 έως το 2013, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας, Μάικλ Ντελ, και η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Silver Lake «τράβηξαν» την εταιρεία από το χρηματιστήριο ως ιδιωτική. Η Dell έγινε ξανά εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2018.

Σημειώνεται ότι η Super Micro Computer, η οποία ανταγωνίζεται την Dell στην πώληση διακομιστών για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης, εντάχθηκε στον S&P 500 νωρίτερα αυτό το έτος μετά από ένα ιστορικό ράλι της μετοχής που οδήγησε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία της έκτοτε μειώθηκε στο μισό. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike προστέθηκε στον δείκτη κατά την προηγούμενη εξισορρόπηση, τον Ιούνιο.

Για να ενταχθεί στον S&P 500, μια εταιρεία πρέπει να έχει δηλώσει κέρδη το τελευταίο τρίμηνο και να έχει σωρευτικό κέρδος κατά τα τέσσερα πιο πρόσφατα τρίμηνα

Αφού λειτούργησε ως startup που υποστηρίζεται από επενδυτικά κεφάλαια για περισσότερα από 15 χρόνια, η Palantir εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2020 και το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία άρχισε να ανακοινώνει κέρδη. Το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της Palantir ανήλθαν σε 135,6 εκατομμύρια δολάρια, από 27,9 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η ετήσια αύξηση των εσόδων επιταχύνθηκε για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Palantir, Άλεξ Καρπ, έχει αποκτήσει φήμη για την προώθηση του πατριωτισμού στην τεχνολογία, βοηθώντας την κυβέρνηση και τις στρατιωτικές υπηρεσίες να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους, αναφέρει το CNBC. Πρόσφατα δήλωσε στους New York Times ότι η Palantir ασχολείται με «την εύρεση κρυμμένων πραγμάτων».

Για να ενταχθεί στον S&P 500, μια εταιρεία πρέπει να έχει δηλώσει κέρδη το τελευταίο τρίμηνο και να έχει σωρευτικό κέρδος κατά τα τέσσερα πιο πρόσφατα τρίμηνα.

«Το ενδιαφέρον μου για την κερδοφορία είναι για προφανείς λόγους, αλλά επίσης, νομίζω, ότι απλώς θα είμαστε σε πολύ πιο ισχυρή θέση καθώς γίνεται σαφές ότι πληρούμε τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στην S&P», είπε ο Καρπ σε αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη τον Μάιο του 2023.

Η Dell ήταν κερδοφόρα σχεδόν κάθε τρίμηνο από το 2019. Η μετοχή έκανε άλμα 90% το 2023 και σημείωσε άνοδο 33% φέτος πριν από την ανακοίνωση της επανεξισορρόπησης. Η ανάπτυξη οφείλεται στις πωλήσεις διακομιστών που περιέχουν Nvidia μονάδες επεξεργασίας γραφικών που μπορούν να χειριστούν φόρτους εργασίας AI.

Η Dell είπε στους επενδυτές στις 29 Αυγούστου ότι κατέγραψε ζήτηση διακομιστών τεχνητής νοημοσύνης 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο που έληξε στις 2 Αυγούστου, αυξημένη κατά 23% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία