Ευέλικτη διαχείριση κόκκινων δανείων και διοχέτευση πόρων 600 εκατ. ευρώ στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «αγροτικό» καλάθι της ΔΕΘ με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα να καθίσταται καίριας σημασίας παράγοντας στους χαλεπούς καιρούς της κλιματικής κρίσης.

88η ΔΕΘ: Ποια μέτρα περιμένουν οι αγρότες από τον πρωθυπουργό

Πιο συγκεκριμένα, τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην 88η ΔΕΘ και τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα είναι τα εξής:

-Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

-Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

-Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.

Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Αναλυττκά η αναφορά του πρωθυπουργού:

«Το βάρος μας επίσης στρέφεται στην παραγωγή της χώρας και ειδικά στον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο έχουμε κάνει πολλά, έχουμε να κάνοθυμε πολλά περισσότερα. Επιτρέψτε μου να μιλήσω εν τάχει για τις 4 νομίζω σοβαρές παρεμβάσεις

-Την πρώτη την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 και για όλα τα επόμενα χρόνια, τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο και ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών,

-Δεύτερον, θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των οποίων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.

«Υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά»

-Τρίτον, θέλουμε με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσής. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν δείτε όμως τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση νερού είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα την οποία μπορούμε να κάνουμε.

Και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

-Και τέταρτο θα δουλέψουμε μαζί με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες και να εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημοσίων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια πολλής μεγάλης κλίμακας -έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥΠΑΑΤ: Μνημόνιο Συνεργασίας με ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα
AGRO |

Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπέγραψε το ΥΠΑΑΤ με τους δύο φορείς έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών