Καθησυχαστική όσον αφορά τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ εμφανίστηκε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν λέγοντας ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή.

«Βλέπουμε λιγότερη φρενίτιδα όσον αφορά τις προσλήψεις και τις κενές θέσεις εργασίας, αλλά δεν βλέπουμε ουσιαστικές απολύσεις» είπε μιλώντας στο Texas Tribune Festival στο Όστιν.

«Είμαι προσεκτική στον καθοδικό κίνδυνο τώρα από την πλευρά της απασχόλησης, αλλά αυτό που νομίζω ότι βλέπουμε, και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, είναι μια καλή, σταθερή οικονομία».

ΗΠΑ: Λιγότερες προσλήσεις από τις προβλέψεις το μήνα Αύγουστο – Μείωση του ποσοστού ανεργίας

Οι ανησυχίες για την αγορά εργασίας

Η Γέλεν είπε ότι η δημιουργία των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τη «φρενίτιδα προσλήψεων» όταν οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία αλλά η οικονομία βρίσκεται σε «βαθιά σε ανάκαμψη» και «βασικά λειτουργεί με πλήρη απασχόληση».

«Δεν βλέπω τα κόκκινα φανάρια να αναβοσβήνουν».

Των δηλώσεων είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για τις προσλήψεις  πλην του γεωργικού τομέα που δημοσιοποιεί κάθε μήνα το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 142.000 τον Αύγουστο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για 161.000.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχία για την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. Ο  S&P 500 έκλεισε σημείωσε πτώση 1,73% στις 5.408 μονάδες κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες 4,2%, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2023.

Το ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, υποχώρησε στο 4,2% και η αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο ήταν υψηλότερη από τον Ιούλιο. Οι αγορές στα αντίστοιχα στοιχεία του Ιουλίου αντέδρασαν με ξεπούλημα των μετοχών καθώς ανανεώθηκαν οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η Γέλεν προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας: «Δεν βλέπω τα κόκκινα φανάρια να αναβοσβήνουν».

Οι επόμενες κινήσεις για την αγορά εργασίας

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιτύχει μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση», αυξάνοντας τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και στη συνέχεια πραγματοποιώντας μειώσεις πριν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση.

Η Fed αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα.

Η Γέλεν είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτό το μονοπάτι: «Ήταν πραγματικά εκπληκτικό να μπορέσουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό τόσο ουσιαστικά όσο εμείς. Αυτό είναι που οι περισσότεροι θα αποκαλούσαν ήπια προσγείωση», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή