Σχεδόν πριν από δύο χρόνια, αρκετές εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα προκάλεσαν παγκόσμια αναταραχή. Λίγο αργότερα, ήταν σαφές ότι τρεις από τους τέσσερις κλάδους των αγωγών Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί για την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, είχαν καταστραφεί, σύμφωνα με το Politico.  Αλλά από ποιον;

Πολωνία: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για παροχή βοήθειας στη δολιοφθορά του Nord Stream

Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν την απάντηση. Ο κύριος ύποπτος είναι ένας Ουκρανός εκπαιδευτής καταδύσεων που ονομάζεται Volodymyr Z., ο οποίος ζούσε τελευταία κοντά στη Βαρσοβία. Οι ερευνητές τον υποπτεύονται ότι πραγματοποίησε την επίθεση μαζί με άλλους πέντε Ουκρανούς. Αλλά πριν προλάβει να συλληφθεί, ο ύποπτος διέφυγε στην πατρίδα του.

Σαμποτάρει η Πολωνία την έρευνα;

Γερμανοί ερευνητές κατηγορούν τώρα την Πολωνία ότι δεν εκτέλεσε τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και έρευνας που εκδόθηκαν εναντίον του Ζ. από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας τον Ιούνιο. Η ομοσπονδιακή εγκληματολογική αστυνομία της Γερμανίας και η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία είναι δυσαρεστημένες. Ένας αξιωματούχος εξοικειωμένος με την έρευνα έκανε μια σοβαρή κατηγορία στη WELT AM SONNTAG, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία σαμποτάρει την έρευνα. Ένα άλλο πρόσωπο εξοικειωμένο με την έρευνα αποκάλεσε το επεισόδιο «παρεμπόδιση της δικαιοσύνης».

Αυτή δεν είναι μια ασυνήθιστη άποψη στη Γερμανία.

«Η πολωνική κυβέρνηση προφανώς τον άφησε να φύγει για να καλύψει τη δική της συμμετοχή στην επίθεση στους αγωγούς», δήλωσε ο August Hanning, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND), στο WELT AM SONNTAG. Είναι πεπεισμένος ότι οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ουκρανίας, Andrzej Duda και Volodymyr Zelenskyy, γνώριζαν τα σχέδια επίθεσης. «Επιχειρήσεις τέτοιων διαστάσεων είναι αδιανόητες χωρίς την έγκριση των πολιτικών ηγετών των εμπλεκόμενων χωρών», δήλωσε ο Hanning.

Οι ερευνητές λένε ότι το εξαμελές πλήρωμα κατάδυσης που φέρεται να τοποθέτησε τα εκρηκτικά από το ιστιοφόρο «Ανδρομέδα» είχε εκπαιδευτεί στην Πολωνία. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η Βαρσοβία μπορεί να παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη για την υποβρύχια επιχείρηση. Τα μέλη του πληρώματος του Andromeda είναι ύποπτα ότι έχουν επιβιβάσει τον εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος για την επίθεση στο παραθαλάσσιο θέρετρο Kołobrzeg, όπου το σκάφος έκανε στάση επτά ημέρες πριν από τις εκρήξεις.

Γερμανοί ερευνητές κατηγορούν επίσης τις πολωνικές αρχές ότι σκόπιμα απέκρυψαν βιντεοσκοπήσεις από τη μαρίνα στο Kołobrzeg. Αυτή η άρνηση έχει τροφοδοτήσει τις γερμανικές υποψίες για συγκάλυψη.

Απίθανη η έκδοση του βασικού υπόπτου

Ακούγεται πως ο πρώην αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny, έδωσε την εντολή για την επίθεση.

Οι γερμανικές αρχές, δημοσίως, έχουν παραμείνει σιωπηλές σχετικά με την έρευνα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει και επίσης δεν σχολιάζει αναφορές σχετικά με υποτιθέμενα “λεπτομερή αποτελέσματα έρευνας” στα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας σε δήλωσή του στα τέλη Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται απίθανο ο Volodymyr Z. να χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσει αυτοπροσώπως τις γερμανικές αρχές. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή συνθήκη, η Ουκρανία δεν υποχρεούται να εκδώσει τους υπηκόους της σε άλλα κράτη και άλλα άτομα ύποπτα για τη συνωμοσία έχουν πιθανώς κρυφτεί

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή