«Το καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Πολύ πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο, που σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση» δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα πρέπει να βγαίνει οικονομικά: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου» τόνισε, προσθέτοντας: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα αυτό το έργο θα γίνει, και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».

Το ραντεβού της Τρίτης

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται καθοριστική για το μέλλον του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, καθώς η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη στην Κύπρο, υπό τον Κύπριο πρόεδρο, αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς το αν τελικά θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ύψους 2 δισ. ευρώ, μετά το βραχυκύκλωμα των προηγούμενων ημερών.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και το παρασκήνιο σκληρό ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών και οι Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) να καταλήξουν σε μία συμφωνία με πολλά «εάν», όπως έχει ήδη γράψει ο ΟΤ.

Μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ,  οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αλλά και ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκαν στο εμβληματικό αυτό έργο τονίζοντας ότι αναζητείται λύση ώστε να προχωρήσει το project.

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Σφίγγει ο κλοιός για λύση – Το κρίσιμο ραντεβού της Τρίτης

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική γραπτή δήλωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στη σύσκεψη της επόμενης Τρίτης αναμένεται να συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), της εταιρείας Nexans και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια