Το Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης Βορείου Ελλάδας, μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στη Νέα Μεσημβρία, επισκέφθηκε ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, Δρ. Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία συμμετείχε ως τιμώμενη χώρα, ενώ τον κ. Χάμπεκ συνόδευαν η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

ΔΕΣΦΑ: Σε πλήρη εξέλιξη ο «Κάθετος Διαδρόμος»

Ο Δρ. Χάμπεκ ξεναγήθηκε στο νέο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο του είδους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, ως κόμβος καινοτομίας για την ανάπτυξη βιώσιμων δικτύων φυσικού αερίου και τη μετάβαση σε ανανεώσιμα αέρια.

Διαδραστική επίδειξη

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αντικαγκελάριος Χάμπεκ συμμετείχε σε μια διαδραστική επίδειξη έγχυσης υδρογόνου στο δίκτυο. Αφού ενημερώθηκε από τους τεχνικούς του ΔΕΣΦΑ για τη λειτουργία του συστήματος προσομοίωσης αερίου, άνοιξε χειροκίνητα, υπό την καθοδήγησή τους, τη βαλβίδα εισαγωγής, επιτρέποντας την έγχυση μείγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου στο δίκτυο. Η διαδικασία αυτή στη μονάδα δοκιμών εξυπηρετεί διάφορους τεχνικούς και ερευνητικούς σκοπούς, με βασικό αντικείμενο τη μελέτη της συμπεριφοράς του υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου και τη συμβατότητά του με την υφιστάμενη υποδομή, που είχε αρχικά σχεδιαστεί για φυσικό αέριο.

Μετά τη διαδραστική επίδειξη, ο Αντικαγκελάριος μαζί με την Υφυπουργό Σδούκου και την κα Galli είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με νέους τεχνικούς και φοιτητές για τις εμπειρίες τους και τις προοπτικές του ενεργειακού τομέα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα του υδρογόνου, δίνοντας έμφαση στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως μέρος ενός πράσινου διαδρόμου εξαγωγής υδρογόνου που θα υποστηρίξει ενεργά την ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Επίσης, επισημάνθηκε η ικανότητα της Ελλάδας για χαμηλού κόστους παραγωγή πράσινου υδρογόνου και η γεωστρατηγική της θέση για τη διέλευση όγκων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την επίτευξη ενεργειακής βιωσιμότητας.

«Καθοριστικός ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ»

Με αφορμή την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ, ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, Δρ Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε: «Το υδρογόνο αποτελεί βασική τεχνολογία για το μέλλον του ενεργειακού μας συστήματος και τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών CO2. Οι υποδομές και η τεχνολογία δοκιμών του ΔΕΣΦΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου, ενώ η αναπροσαρμογή των αγωγών φυσικού αερίου είναι το κλειδί για τον ταχύ μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα».

«Το πράσινο υδρογόνο κεντρικός πυλώνας της ενεργειακής μετάβασης»

Στη σημασία του υδρογόνου για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης αναφέρθηκε στις δηλώσεις της στο τέλος της επίσκεψής του Δρ Χάμπεκ, η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, δηλώνοντας: «Το πράσινο υδρογόνο αναδεικνύεται ως ένας κεντρικός πυλώνας της ενεργειακής μετάβασης, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές. Η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις γεωγραφικές της ιδιαιτερότητες και τις συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φιλοδοξεί να καταστεί παραγωγός και εξαγωγέας υδρογόνου προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτή την κατεύθυνση, το νέο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μια στρατηγική επένδυση που θα επιτρέψει την κατάρτιση του απαραίτητου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου».

«Η σημασία των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση»

Με τη σειρά της, η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, ανέφερε: «Η επίσκεψη του αντικαγκελάριου Δρ Ρόμπερτ Χάμπεκ υπογραμμίζει τη σημασία των επενδύσεών μας για την ενεργειακή μετάβαση, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε περήφανοι που ηγούμαστε στη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης και προετοιμασίας για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών. Ως ΔΕΣΦΑ, φιλοδοξούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου μεταφοράς υδρογόνου, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην προώθηση μιας βιώσιμης οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια