Η άρνηση του Ίλον Μασκ να συμμορφωθεί με δικαστήριο της Βραζιλίας το οποίο διέταξε παύση κάποιων λογαριασμών, ισχυρότερη εποπτεία και ορισμό εκπροσώπων της πλατφόρμας Χ στη χώρα, έχει οδηγήσει σε έναν μικρό πόλεμο μεταξύ του πλουσιότερου ανθρώπου και της βραζιλιάνικής δικαιοσύνης.

Έχοντας υπόψη ότι η διαμάχη παίρνει άλλες διαστάσεις, η SpaceX προειδοποίησε τους υπαλλήλους της να μην ταξιδεύουν στη Βραζιλία είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με εσωτερικό email που είδε το Bloomberg.

Τραμπ: Δηλώνει ότι εαν εκλεγεί θα διορίσει τον Μασκ επικεφαλής κυβερνητικής επιτροπής

Στο email, το οποίο εστάλη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η πρόεδρος της SpaceX Γκουίν Σατγουέλ έγραψε στους υπαλλήλους «για να μεταφέρει τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης» και τους είπε να «αποφύγουν οποιοδήποτε ταξίδι — για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους — στη Βραζιλία».

Μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η SpaceX προσπαθεί επίσης να μετεγκαταστήσει τους λίγους μη Βραζιλιάνους υπαλλήλους της που εργάζονται στη χώρα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Οι αναφορές δεν διευκρίνισαν τον κίνδυνο που η SpaceX πίστευε ότι αντιμετώπιζαν οι υπάλληλοί της στη Βραζιλία, αλλά η κίνηση έρχεται καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Έλον Μασκ και του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας συνεχίζει να εντείνεται.

Το Σαββατοκύριακο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας επικύρωσε την απόφαση ενός από τα μέλη του, του δικαστή Αλεξάντρε ντε Μοράες, να αναστείλει την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του δισεκατομμυριούχου.

Ο Μοράες είπε ότι ο X δεν είχε συμμορφωθεί με τις δικαστικές εντολές σχετικά με τον έλεγχο περιεχομένου και αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχε διορίσει νέο νομικό εκπρόσωπο για να ανταποκριθεί στα κυβερνητικά αιτήματα σχετικά με την κατάργηση περιεχομένου που υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Mασκ

Ο CEO της Tesla Ίλον Μασκ

Παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις

Ο Μοράες ηγήθηκε των προσπαθειών για την πάταξη των «ψευδών ειδήσεων», συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης των κανονισμών για την ελευθερία του λόγου, από το 2019, όταν άνοιξε έρευνα για παραπληροφόρηση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπολσονάρου.

Εξέδωσε εντολή για την απαγόρευση ορισμένων λογαριασμών X που βοήθησαν στη διάδοση εκλογικής παραπληροφόρησης τον Απρίλιο, στην οποία ο Μασκ αντιτάχθηκε σθεναρά.

Ο δισεκατομμυριούχος έγραψε στο X για να επικρίνει τον Μοράες, αποκαλώντας τον «κακό δικτάτορα που παριστάνει τον δικαστή».

Το δικαστήριο της Βραζιλίας έχει επίσης λάβει μέτρα κατά της Starlink, της δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου που ανήκει στη SpaceX που παρέχει συνδεσιμότητα σε περισσότερους από 200.000 Βραζιλιάνους πελάτες.

Δέσμευση λογαριασμών

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Starlink έχουν δεσμευτεί και η εταιρεία δεν επιτρέπεται να πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές στη Βραζιλία.

Η Starlink ανέφερε σε μια ανάρτηση στο X ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να διατηρήσει τους πελάτες στη Βραζιλία συνδεδεμένους και ότι είχε ξεκινήσει νομικές διαδικασίες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας για να αντιστρέψει τις κυρώσεις.

«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε όλες τις νόμιμες οδούς, όπως και άλλοι που συμφωνούν ότι οι πρόσφατες εντολές του @alexandre παραβιάζουν το σύνταγμα της Βραζιλίας», ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Telegram απαγορεύτηκε επίσης στη Βραζιλία πέρυσι επειδή δεν συνεργάστηκε με αιτήματα αποκλεισμού ορισμένων προφίλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα