Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς πίστευε ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος το φθινόπωρο του 2022 η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αν και είπε ότι η Δύση δεν πρέπει να εκφοβίζεται από τις απειλές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κανείς από εμάς δεν πρέπει να παίρνει ελαφρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης», είπε ο διευθυντής της CIA το Σάββατο σε πάνελ με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίτσαρντ Μουρ στο Weekend Festival των Financial Times.

Μεγαλώνει η εξοπλιστική κούρσα για πυρηνικά όπλα προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

«Υπήρξε μια στιγμή το φθινόπωρο του 2022 όταν νομίζω ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», είπε ο Μπερνς. «Δεν σκέφτηκα ποτέ, ωστόσο, και αυτή είναι η άποψη της υπηρεσίας, ότι θα έπρεπε να τρομοκρατούμαστε άσκοπα από αυτό. Ο Πούτιν είναι νταής. Θα συνεχίσει να “φωνάζει”», πρόσθεσε ο Μπερνς.

Όπως σημειώνει το CNBC, με εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, στα τέλη του 2022 για να επαναλάβει τις «συνέπειες» της πυρηνικής κλιμάκωσης, ανέφερε ο διευθυντής της CIA. «Συνεχίσαμε να είμαστε πολύ άμεσοι σχετικά με αυτό», είπε ο Μπερνς το Σάββατο.

Η απειλή χρήσης πυρηνικών

Στα περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Κρεμλίνο δηλώνει τακτικά ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο.

Αυτές οι υποδείξεις έχουν γίνει πιο έντονες μετά την επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις αρχές Αυγούστου, στην οποία ο Πούτιν έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί με μια «άξια απάντηση».

Η επίθεση στο Κουρσκ ενίσχυσε το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων, είπε ο Μπερνς, και με τη σειρά του κλόνισε το Κρεμλίνο: «Έχει αποκαλύψει ορισμένες από τις ευπάθειες της Ρωσίας του Πούτιν και του στρατού του».

Το επίσημο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας έχει αμυντικό χαρακτήρα και βασίζεται στην αρχή της αποτροπής. Επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως απάντηση σε επίθεση με πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της, καθώς και σε μια συμβατική επίθεση που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι το Κρεμλίνο επεξεργάζεται τροποποιήσεις στο δόγμα χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Υπάρχει μια σαφής κατεύθυνση για να γίνει προσαρμογή», ​​είπε ο Ριάμπκοφ, αν και δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες σχετικά με το εάν οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα θα οριστικοποιηθούν τελικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νέος εκλογικός νόμος: Κατεβαίνει ο πήχης, ανεβαίνει το όριο
Επικαιρότητα |

Νέος εκλογικός νόμος: Κατεβαίνει ο πήχης, ανεβαίνει το όριο

Ποιο μοντέλο επεξεργάζεται το Μαξίμου – Ποια θα είναι τα δύο κομβικά σημεία που θα περιλαμβάνει – Τι θα προβλέπεται για τις συνεργασίες κομμάτων – Γιατί ο σχεδιασμός οδηγεί σε διαδοχικές κάλπες