Μεγάλη η χθεσινή νύχτα τόσο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και για την εσωκομματική αντιπολίτευση, είτε πρόκειται για τους 87, είτε για τον Παύλο Πολάκη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε μια σχεδόν 10ωρη διαδικασία που σημαδεύτηκε από μια σειρά γεγονότα. Θα τα πάρουμε από το τέλος προς την αρχή, ως έναν απολογισμό της πρώτης μέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής από τους «87» στον Κασσελάκη – Αύριο η ψηφοφορία

Νικητής η κάλπη

Η πρώτη ήττα Κασσελάκη ήρθε αργά το βράδυ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον τρόπο που θα διεξαγόταν η…. ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Η πλευρά του προέδρου ήθελε ξεκάθαρα μια ανοιχτή και φανερή διαδικασία, σε αντίθεση με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους που ήθελαν μια μυστική διαδικασία μέσω κάλπης.

Επικράτησαν οι δεύτεροι και μάλιστα με διαφορά ήτοι 122 υπέρ κάλπης, 86 κατά κάλπης και 4 που δεν διάλεξαν πλευρά. Ως εντυπωσιακό καταγράφεται το γεγονός ότι από την ψηφοφορία έλειπαν οι ψήφοι 83 μελών της ΚΕ

Προάγγελος

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε προάγγελος αποτελέσματος και για την αντίστοιχη διαδικασία της πρότασης μομφής, η οποία ενώ αρχικά είχε προαναγγελθεί ότι θα ολοκληρωνόταν χθες πήρε παράταση για το πρωί της Κυριακής στις 10.

Εκεί, τα 295 μέλη της ΚΕ θα κληθούν να πάρουν θέση. Ο αριθμός 148 θεωρείται κομβικός, αφού αποτελεί τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων του 50 συν 1 ώστε η πρόταση να περάσει ή να απορριφθεί. Θα καταφέρουν να τον πετύχουν όσοι των αμφισβητούν. Οι 87 έλεγαν πάντως χθες ότι έχουν «σίγουρες» γύρω στις 130 ψήφους. Υπάρχει ωστόσο και ο Παύλος Πολάκης.

Η αναβολή της ψηφοφορίας για το πρωί της Κυριακής δημιούργησε πάντως ένταση στο προεδρείο καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι δεν πάρθηκε συλλογικά αυτή η απόφαση.

Διαμαρτυρίες

Οι μουρμούρες αλλά και οι διαμαρτυρίες στη συνέχεια ήταν έντονες περί χειραγώγησης της διαδικασίας από την πλευρά Κασσελάκη, ειδικά μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας που ξεκάθαρα δεν τον ευνοούσε. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και ανακοινώθηκαν τα πρόσωπα της εφορευτικής επιτροπής.

Τούτων δοθέντων, έτσι δικαιολογείται αυτό που γράψαμε στην εισαγωγή, περί «μεγάλης νύχτας», καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η κάθε πλευρά θα προσπαθήσει να ενισχυθεί και να λάβει διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις στήριξης ενόψει της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής.

Μια πρόταση που έκαναν οι 87 –συγκεντρώνοντας 100 υπογραφές – και την οποία κατέθεσαν στο προεδρείο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου που κράτησε 1 ώρα και 10 λεπτά. Ίσως ήταν η μεγαλύτερη, σε διάρκεια, ομιλία του από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ύφος της ομιλίας του κ. Κασσελάκη, αλλά και από το περιεχόμενό της, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γνώριζε ότι η συνεδρίαση δεν θα ήταν εύκολη για εκείνον και πως τα πράγματα είναι μάλλον οριακά.

Σύγκρουση

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο άλλοτε μέντοράς του, Παύλος Πολάκης, έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος, στην περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής από το σώμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, επέλεξε το δρόμο της ανοιχτής σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας βαριές κουβέντες για όσους τον αμφισβητούν και περιγράφοντας ένα μοντέλο κόμματος όπως το έχει ο ίδιος στο μυαλό του, ενώ επικαλέστηκε ουκ ολίγες φορές τη βάση που τον στηρίζει.

Παρ’ όλα αυτά δεν σήκωσε το γάντι, δεν πήγε ο ίδιος στις κάλπες και κάλεσε τους αντιπάλους του να τον αμφισβητήσουν.

Άθελά του «αθώωσε» όσους έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, αναφέροντας ότι τους προσέφερε θέσεις κι εκείνοι τις αρνήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη ήταν ότι τα στελέχη αυτά κράτησαν τις έδρες για την «καρέκλα».

Το επιχείρημα καταρρίπτεται από τη στιγμή που ο ίδιος τονίζει ότι τους έδωσε «καρέκλες» που αυτοί δεν πήραν. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει, παρότι προκλήθηκε γιατί οδήγησε στο δρόμο της εξόδου τον Μανώλη Φάμελλο.

Εντυπώσεις

Η ομιλία του προσέφερε πλήθος εντυπώσεων, σε αρκετές περιπτώσεις έξυπνα δοσμένων, ωστόσο γι’ άλλη μια φορά αποδείχτηκε αδύναμος να μιλήσει εκφράζοντας μια συγκροτημένη πολιτική σκέψη.  Υπέπεσε επίσης σε αρκετές επαναλήψεις, οι οποίες κάποτε προσέλκυαν τα πλήθη, ωστόσο πλέον το κάνουν σε μικρότερο βαθμό.

Στις εμφανίσεις του εκτός αίθουσας και μπροστά στο πρες ρουμ ήταν επικοινωνιακός, βγάζοντας σέλφι με όσους το ζήτησαν ενώ επεφύλαξε κι ένα καρφί για τους δημοσιογράφους λέγοντας «γράψτε καλές αναλύσεις αλλά για τα πράγματα που λέμε και όχι για όσα δε λέμε».

Σε γενικές γραμμές πάντως είδαμε μια απίστευτα αργή και θλιβερή διαδικασία. Όταν έχουν περάσει 6 ώρες ομιλιών και καλείται η κάθε πλευρά να βγάλει… 3 εκπροσώπους (το σύνολο 6) προκειμένου να μιλήσουν και να πείσουν με τα επιχειρήματά τους για το πώς θα ψηφίσουν (με κάλπη ή φανερά), είναι κάτι που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη και η συντροφικότητα είναι άγνωστες λέξεις πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εξακολουθεί να παράγει περισσότερη παραπολιτική παρά πολιτική απ’ όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα