Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς μετά την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που κατέθεσαν χθες οι “87” και στήριξε ο Παύλος Πολάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία μετείχαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τα 210 στην κάλπη και τα 76 τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση μομφής υπερψηφίστηκε από τα μέλη της ΚΕ και μάλιστα με άνετη πλειοψηφία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες υπέρ ψήφισαν 163, κατά ψήφισαν 120, ενώ 2 ήταν τα λευκά και 1 το άκυρο.

Κασσελάκης: Η πρώτη ήττα και το αβέβαιο αύριο

Η εφορευτική επιτροπή κάλεσε το προεδρείο της ΚΕ να μπει στην αίθουσα για να του ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η πρόταση μομφής χρειάζεται «το 50% +1 των μελών της ΚΕ».

Το χρονικό

Μία πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί, τους προεδρικούς και αυτούς της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έγινε χθες καθώς υπήρξε διαφωνία για τον τρόπο της ψηφοφορίας, εάν θα είναι μυστική ή φανερή.

Το ζήτημα τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία με το στρατόπεδο Κασσελάκη που ήθελε φανερή ψηφοφορία να μειοψηφεί με 86 ψήφους έναντι 122 που συγκέντρωσε η πρόταση της αντιπολίτευσης επί των 212 παρόντων.

Η ομιλία Κασσελάκη κινήθηκε σε σκληρό ύφος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «φράξιες» και «φατρίες» αλλά να αρνείται τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη ηγεσίας, επικαλούμενος καταστατικούς λόγους.

Η πρόταση μομφής που στηρίχθηκε και από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος σε περίπτωση εκλογών, ζητά την άμεση προσφυγή στη βάση του κόμματος για να αποφασίσει με ποια ηγεσία θα προχωρήσει το κόμμα.

Τι είπε ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπήκε στον χώρο του συνεδρίου υπό χειροκροτήματα υποστηρικτών του.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «Είμαι λυτρωμενος διότι είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από τη πρώτη μέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος. Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος. Όσα πέρασα ένα χρόνο τώρα, τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος να επιστρατεύουν πρακτικές που δεν ανήκουν στο χώρο της αριστεράς, έφτασαν να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της ΚΕ, φορώντας τους κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτή πάντα, στον κοσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη ΔΕΘ ο Παππάς αντί Κασσελάκη

Μετά την ήττα Κασσελάκη με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής με 163 έναντι 120 ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς συνέδριο το οποίο θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για την ηγεσία, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του νυν προέδρου.

Άμεσα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και σε διάστημα δύο εβδομάδων από τότε θα συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή όπου θα αποφασιστεί η ημερομηνία του συνεδρίου.

Στη ΔΕΘ θα πάει με εξουσιοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, με εξουσιοδότηση της ΚΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νέος εκλογικός νόμος: Κατεβαίνει ο πήχης, ανεβαίνει το όριο
Επικαιρότητα |

Νέος εκλογικός νόμος: Κατεβαίνει ο πήχης, ανεβαίνει το όριο

Ποιο μοντέλο επεξεργάζεται το Μαξίμου – Ποια θα είναι τα δύο κομβικά σημεία που θα περιλαμβάνει – Τι θα προβλέπεται για τις συνεργασίες κομμάτων – Γιατί ο σχεδιασμός οδηγεί σε διαδοχικές κάλπες