Τη διπλή, ασφυκτική «θηλιά» της ακρίβειας στις επιχειρήσεις, ήτοι συμπίεση των ανατιμήσεων παρά το υψηλότερο λειτουργικό κόστος (από την ενέργεια μέχρι τις πρώτες ύλες) με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών, προσπάθησε να χαλαρώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Μητσοτάκης: Όλα τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ

Με γνώμονα τα στενά περιθώρια λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων, αντί της μείωσης του ΦΠΑ, ένα κεντρικό αίτημα σχεδόν όλων των εργοδοτικών φορέων, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών

Η μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών, αντί της μισής μονάδας που είχε προϋπολογιστεί, δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους, που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατ’ αναλογία, ενώ λειτουργεί ως «αντίβαρο» για τις αυξήσεις μισθών που έχουν ήδη γίνει, όπως και γι’ αυτές που δρομολογούνται με νέα άνοδο του κατώτατου τον Απρίλιο του 2025 από τα 830 ευρώ σήμερα.

Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
Επιπλέον, καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου

Ανέφερε ότι παρελθόν θα αποτελέσει το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Αναπτυξιακό πρόσημο στην Golden Visa

Περαιτέρω αλλαγές ανακοινώθηκαν και για την Golden Visa (Χρυσή Βίζα), ώστε ο προσανατολισμός της να μεταφερθεί από τα ακίνητα στις επενδύσεις, έπειτα από τις αυξήσεις που θεσμοθετήθηκαν.
Πλέον αποκτά αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς ένας επενδυτής προερχόμενος από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να αποκτά χρυσή βίζα αν επενδύσει 250.000 ευρώ σε εταιρεία start up.

Κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

Ανέφερε επίσης ότι περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.

«Θα συνεχίσουμε την εθνική στρατηγική για διαμόρφωση 12+1 περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης», σημείωσε.

Οι βελτιώσεις στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Πρωθυπουργός είπε ότι το ελάχιστο φορολογητέο ποσό θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

Νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Επίσης, ιδρύεται άμεσα νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων από το Ταμείο Συνοχής για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στήριξη εξαγωγικών επιχειρήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, επιπλέον, για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Την ίδια ώρα, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται.

Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις