Aνάμικτες είναι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της αγοράς στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ με τους μικρομεσαίους και τους ξενοδόχους να βγάζουν… κόκκινη κάρτα στις παρεμβάσεις που σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποδέχτηκαν πολύ θετικά τα μέτρα που αφορούν την κτηματαγορά.
Μητσοτάκης: Όλα τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, καταλαβαίνουμε τα δημοσιονομικά όρια»
«Ο πρωθυπουργός χθες επέλεξε να κινηθεί εντός των στενών δημοσιονομικών ορίων της χώρας, όπως ανέφερε και ο ίδιος επιλέγει να μην εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά (με δεδομένο και το πλαφόν της Κομισιόν στην αύξηση του ορίου δαπανών). Σε αυτό το πλαίσιο επέλεξε να προχωρήσει σε στοχευμένες παροχές, ασφαλώς χαιρετίζουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με όσα άκουσε χθες, καταλαβαίνουμε όμως το πλαίσιο που κινείται η χώρα μας, η πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος και το υψηλό ενεργειακό κόστος καίνε τις ΜμΕ, γίνονται κάποιες προσπάθειες, εκτιμώ πως αν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος θα υπάρξει πρόοδος», επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
«Δεν ακούσαμε τίποτα για ΜμΕ, επικίνδυνες σκέψεις για παραχώρηση γης σε επενδυτές»
«Δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα για το μικρομεσαίο επιχειρείν από τον κ. Μητσοτάκη, ούτε για την ρευστότητα που δεν έχουν οι επιχειρήσεις ούτε για το ενεργειακό κόστος που έχει εκτοξευθεί, όσα ακούσαμε ήταν πράγματα που ήδη ξέραμε» σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Ασφαλώς είναι καλοδεχούμενη η μείωση των εισφορών (βέβαια πρέπει να μας πουν από που θα κοπούν πόροι, από ασφάλιση, κατάρτιση, υγεία;). Kαλοδεχούμενη είναι και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αυτό βέβαια το ξέραμε», αναφέρει.
«Φοβάμαι ότι έχουμε να δούμε το φαινόμενο της Αργεντινής η οποία είναι η τρίτη χώρα σε εξαγωγή αγροτικών προϊόντων αλλά δεν μπορεί να σιτίσει τον πληθυσμό της», επεσήμανε αναφορικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για διάθεση κρατικών μη χρησιμοποιούμενων γαιών σε επενδυτές για μεγάλα θερμοκήπια με εξαγωγικό προσανατολισμό. «Πρόκειται για επικίνδυνες σκέψεις», τονίζει.
Δυσαρέσκεια από τους ξενοδόχους
Προβληματισμό προκαλούν στον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Χατζή.
Ο κ. Χατζής τονίζει ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις προκειμένου ο τουρισμός να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία, όπως σχέδιο για τις υποδομές, την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος αλλά και για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών.
«Δυστυχώς, αυτά τα ζητούμενα έμειναν και πάλι στο ράφι», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Χατζής και κάνει λόγο ότι για μια ακόμη φορά ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου.
ΠΟΞ: Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις για τον τουρισμό
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Α) Αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στους μήνες της σεζόν και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ένας απολογισμός για το πώς αξιοποιήθηκαν και τι απέδωσαν οι πόροι που συγκεντρώθηκαν από τη θεσμοθέτησή του.
Β) Αύξηση 50% του τέλους παρεπιδημούντων και μάλιστα οριζόντια, ενώ είναι σαφές πως η όποια πρόσθετη επιβάρυνση προκλήθηκε στις δημόσιες υποδομές κατά τα έτη 2009-2023 δεν οφείλεται στα νομιμα ξενοδοχειακά καταλύματα.
Για το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ο κ. Χατζής υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στην βραχυχρόνια μίσθωση στην οποία δεν τίθεται επί της ουσίας κανένας σοβαρός περιορισμός εξ όσων ακούσαμε στη ΔΕΘ.
«Μοίρασε λιγότερα σε περισσότερους»
Συγκρατημένη ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.
«Η μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών, είναι καλοδεχούμενη, αφού δίνει μία βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους, που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά αναλογία γεγονός που θα συμβάλει στην κινητικότητα της αγοράς. Παράλληλα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, τα μπόνους σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τα Σώματα Ασφαλείας, είναι μια σύζευξη οικονομίας και εισοδήματος. Τα μέτρα για το στεγαστικό με τη χρήση κοινοτικών πόρων 2 δις ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» εκτιμάται ότι θα ωθήσουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις και θα ξεκλειδώσουν κλειστά σπίτια. Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν, αφενός προς την κοινωνία, πως θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα της και αφετέρου στην επιχειρηματικότητα, που την θέλει δίπλα στη κυβέρνηση, ώστε να υπερβεί τις προκλήσεις πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έως το 2027», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κορκίδης.
Η ομιλία Μητσοτάκη, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια οικονομικής ανακούφισης, πολιτικής αφύπνισης, κυβερνητικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη τριετία. Πιστεύω πως η αναμέτρηση της κυβέρνησης με τον εαυτό της και το κοινωνικό σύνολο πρέπει να είναι συνεχής και θεωρώ πως ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει όσα δημοσιονομικά διέθετε, επιλέγοντας να μοιράσει λιγότερα σε περισσότερους», ανέφερε.
Ικανοποιημένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Την ικανοποίησή της για την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πριμοδοτήσει φορολογικά την επανένταξη στην αγορά ενοικιαζόμενης κύριας κατοικίας τόσο των κλειστών διαμερισμάτων, όσο και ανακαινισμένων κατοικιών, τα οποία δεν κατάφεραν να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Η ΠΟΜΙΔΑ είχε από έτους περίπου, υποβάλλει επισήμως την πρόταση αυτή προς την κυβέρνηση, διατυπωμένη και σε νομοθετική τροπολογία, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω μέτρο είναι το μόνο που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα κλειστά ακίνητα και να προσφέρει προσιτή και ποιοτική στέγη στους ενοικιαστές.
«Η αποδοχή της πρότασής μας αποτελεί απόδειξη του ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το στεγαστικό πρόβλημα, προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον, παραμερίζοντας αβάσιμους δημοσιονομικούς ενδοιασμούς και υιοθετώντας μια θαρραλέα λύση που θα φέρει αποτέλεσμα προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων: ιδιοκτητών, ενοικιαστών αλλά και του Δημοσίου», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.
Latest News
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πού επένδυσαν οι Έλληνες το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει τις επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον – Ποιο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ελλήνων
Θεοδωρικάκος: Να επισπεύσει η Επ. Ανταγωνισμού την έρευνα για την ιδιωτική υγεία
«Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη» είπε ο Θεοδωρικάκος
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία
Πυλώνας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η πρωτοβουλία STEP, λέει ο Παπαθανάσης
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία STEP θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών
Πτώση 27,7% σε αξία και 14,3% σε ποσότητα στις κρητικές εξαγωγές το εννιάμηνο 2024 [γραφήματα]
οι συνολικές εξαγωγές του 2024 προβλέπεται να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Αλκιβιάδη Καλαμπόκη
Τι έδειξε το ταμείο των εμπόρων τα Χριστούγεννα - Η έρευνα της ΕΣΕΕ [γραφήματα]
Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα της ΕΣΕΕ στους εμπόρους για το ταμείο της χριστουγεννιάτικης και πρωτοχρονιάτικης αγοράς
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008