Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για να μετατραπεί σε ελληνική Silicon Valley το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, βάζοντας τέλος στη φιλοδοξία της κυβέρνησης. Το project πλέoν θα αφορά στην κατασκευή κατοικιών που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η ΔΕΘ, ομολογώντας την αποτυχία ουσιαστικά του plan A της κυβέρνησης, «ήταν να γίνει στη ΧΡΩΠΕΙ ένα τεχνολογικό πάρκο. Διαπιστώσαμε ότι από την αγορά δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να γίνει κάτι τέτοιο. Θα μετατρέψουμε λοιπόν το project της ΧΡΩΠΕΙ σε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας».

ΧΡΩΠΕΙ: Πώς θα «ξεπαγώσει» το project της Πολιτείας Καινοτομίας – Οι λύσεις που εξετάζονται – Οικονομικός Ταχυδρόμος – ot.gr

Διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για ένα σχέδιο «απλής αντιπαροχής», εξηγώντας: «θα βγει μια προκήρυξη, θα πούμε μπορούμε να κατασκευάσουμε 300 διαμερίσματα, θα κρατήσει ο κατασκευαστής έναν συγκεκριμένο αριθμό και τα υπόλοιπα θα δοθούν στο δημόσιο για να μπορέσει να τα νοικιάσει με χαμηλότερο ενοίκιο».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε πολλά σημεία, γιατί υπάρχουν ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, απλώς κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε σκεφτεί σοβαρά να τα αξιοποιήσει».

Πώς «κάηκε» το σχέδιο για Κέντρο Καινοτομίας

Όπως έχει γράψει ο ΟΤ, παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την υπόθεση ανέφεραν εδώ και καιρό πως εάν δε υπάρξει δραστική αλλαγή των όρων, τότε καμία εταιρεία δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο project.

«Οι διαγωνισμοί που προηγήθηκαν κατέληξαν άγονοι, ακριβώς γιατί ήταν μη ελκυστικοί οι όροι για την αγορά», σημείωναν, με πολλούς να βλέπουν από την προηγούμενη Ανοιξη πως η υπόθεση της αξιοποίησης είχε τελειώσει οριστικά, αφού δεν την έβλεπαν συμφέρουσα, αν και στον ανταγωνιστικό διάλογο που είχε προηγηθεί έδωσαν το παρών κορυφαίες κατασκευαστικές και developers.

Το έργο δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους γιατί τη χρονική στιγμή που υπήρχε η δυνατότητα δεν είχε καταφέρει να ωριμάσει. Και έτσι έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να εξασφαλίσει πόρους που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ποιο ήταν το μεγαλεπήβολο σχέδιο

Φιλοδοξία της Πολιτείας Καινοτομίας στο ιστορικό κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ, σύμφωνα με τους εμπνευστές του εγχειρήματος ήταν να καταστεί η έδρα τής καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή και να λειτουργήσει ως μια «κυψέλη» που θα θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο.

Ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες θα είχαν την δυνατότητα να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε έναν οργανωμένο χώρο. Η επιλογή του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ έκτασης 17.893 τ.μ. πέρα από την συμβολική αξία είχε και ουσιαστική αξία καθώς παρέμενε ανεκμετάλλευτος πάνω από τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εκπονηεθί, στους χώρους προβλέπονταν η δημιουργία εκθεσιακού χώρου, συνεδριακού κέντρου, λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, αναψυκτήριων, γυμναστήρια, καταλύματα (για ερευνητές και επισκέπτες), αλλά και δύο υπόγειων σταθμών στάθμευσης περίπου 600 οχημάτων για τις ανάγκες εργαζομένων και επισκεπτών καθώς και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα