Ενεργοποιείται άμεσα ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», ύψους 2 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το «Σπίτι μου 2» περίπου 15.000 πολίτες ηλικίας έως 50 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κατοικία με φθηνό στεγαστικό δάνειο καθώς το επιτόκιο θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το επιτόκιο που χορηγούν οι τράπεζες τα στεγαστικά δάνεια.

Η υπουργός Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ επεσήμανε ότι, «αν έπρεπε να κάνω μια χρονική εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, θα έλεγα λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με την κα. Ζαχαράκη, θα ανακοινωθούν άμεσα, αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζεται η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου.

«Άρα από τις 16.000 που ήταν το παλιό πρόγραμμα, θα φτάσουμε στις 20.000 το αρχικό ποσό για τον μόνο αιτούντα και μετά», σημείωσε η ίδια, «θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στο οικογενειακό εισόδημα και αύξηση ανά παιδί κατά 4.000. Νομίζω ότι θα δώσουμε αναπνοή σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός θα αφορά περίπου 15.000 ζευγάρια, τα οποία θα μπορέσουν να πάρουν το δικό τους σπίτι».

Ανοίγει η βεντάλια σε πολίτες έως 50 ετών

Ο πρωθυπουργός, εξαγγέλοντας το «Σπίτι μου 2» υπογράμμισε ότι « θα το πάμε μέχρι τα 50 έτη γιατί ακούω συχνά παράπονα από τη γενιά των σαραντάρηδων, οι οποίοι έφαγαν όλο το βάρος της κρίσης και τους αποκλείσαμε από το πρόγραμμα. Και έχουν δίκιο».

«Συναντώ συχνά συμπολίτες μας οι οποίοι αισθάνονται αυτή τη μεγάλη ικανοποίηση ότι μπόρεσαν και απέκτησαν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας μια δόση στεγαστικού δανείου που είναι χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν ένα σπίτι. Εξασφαλίσαμε επίσης 400 εκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης για να κάνουμε δάνεια ύψους έως και 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών, ένα πρόγραμμα που τρέχει», πρόσθεσε.

88η ΔΕΘ: Έρχονται τα νέα «Εξοικονομώ» – Ειδική μέριμνα για Θεσσαλία

Ο νέος κύκλος του προγράμματος

Ο νέος κύκλος του προγράμματος αναμένεται να  δώσει σημαντική ώθηση στη στεγαστική πίστη, καθώς τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες με το «Σπίτι μου ΙΙ» θα καλύπτουν μέχρι και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής έως 30 έτη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά λήψης των νέων επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων προβλέπουν το εμβαδόν του ακινήτου να είναι μέχρι 150 τ.μ., η αξία του ακινήτου να είναι έως 200.000 ευρώ και  τα ακίνητα να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα αναμένεται να διευρυνθούν με αύξηση του ορίου στα 20.000 ευρώ (από 16.000 ευρώ για τον άγαμο) και αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.

Σήμερα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 27.000 ευρώ. Αλλαγές εξετάζονται και στον «κόφτη» της παλαιότητας του ακινήτου.

Άτοκα δάνεια έως 20.000 ευρώ

Παράλληλα θα «τρέξει» μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ένα νέο πρόγραμμα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που θα προσφέρει δάνεια έως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, σε ιδιοκτήτες 20.000 κατοικιών με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα