Τα βιντεοπαιχνίδια συχνά κατηγορούνται για διάφορες κακές πτυχές της κοινωνίας σήμερα, από την έξαρση νεανικής βίας, το bullying, τη κακοποίηση γυναικών, μέχρι ακόμη και την έκπτωση στην καθημερινή ευπρέπεια.  Παρατηρείται πλέον, όμως, το φαινόμενο να διακινούνται βίντεο «πρώτου προσώπου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαράγουν την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ από την οπτική γωνία του σκοπευτή χρησιμοποιώντας χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, συχνά επικαλύπτοντας το βίντεο με πραγματικό  ήχο από τη συγκέντρωση του Τραμπ.

Φτιαγμένα χρησιμοποιώντας δωρεάν παιχνίδια όπως το Fortnite και το Roblox, όπου οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους κόσμους και σενάρια πριν τα μοιραστούν ως παιχνίδια με δυνατότητα αναπαραγωγής ή ως βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα κλιπ έλαβαν εκατομμύρια προβολές.

Gaming: Κόπωση μετά από δεκαετίες ανάπτυξης – Έπιασε ταβάνι η αγορά

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτά τα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από χρήστες καταργήθηκαν γρήγορα από τους επόπτες για παραβιάσεις περιεχομένου. Πλέον δεν μπορείτε να μεταβείτε στο Fortnite και να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην εικονική δολοφονία του Τραμπ.

Τα κλιπ δολοφονίας, αν και ενοχλητικά, προφανώς δεν ήταν σοβαρά πολιτικά σχόλια, ήταν απλώς ανόητα memes. Σε μια εκδοχή του Roblox, ο Τραμπ παρουσιαζόταν ως μια μπανάνα σε μέγεθος ανθρώπου που φορούσε κοστούμι. Αλλά δείχνουν μια νέα χρήση της τεχνολογίας παιχνιδιών στα πολιτικά μέσα: τα παιχνίδια ως εργαλεία δημιουργίας memes, επισημαίνουν οι Financial Times.

Τα παιχνίδια δίνουν άλλη πρόσβαση στους ψηφοφόρους

Έτσι, οι πολιτικοί συνειδητοποιούν ότι μπορούν να φτάσουν σε χώρους παιχνιδιών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμα δημογραφικά στοιχεία νεότερων πιθανών ψηφοφόρων.

Όπως συνειδητοποίησε η ομάδα δημοσίων σχέσεων της Κάμαλα Χάρις όταν επέλεξαν το προσωνύμιο Brat από το εμβληματικό για τη νεολαία άλμπουμ της Charli XCX, οι πολιτικοί εμφανίζονται περισσότερο σε επαφή όταν συναντούν το εκλογικό σώμα σε χώρους όπου συναθροίζονται. Οι πρόσφατες πολιτικές επιτυχίες των ΗΠΑ συνδέθηκαν με συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως η εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα στο Facebook, η δημοτικότητα του Τραμπ στο Twitter ή οι φετινές συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών στο Zoom με τόσους πολλούς παρευρισκόμενους που απείλησαν να ρίξουν την πλατφόρμα. Θα μπορούσαν τα βιντεοπαιχνίδια να είναι μια βασική τεχνολογία που διαμορφώνει τις μελλοντικές εκλογές, είναι το ερώτημα που θέτουν οι FT.

Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει διεισδύσει στους χώρους παιχνιδιών του 2024 περισσότερο από την Χάρις. Τον περασμένο μήνα εμφανίστηκε σε μια ζωντανή ροή με τον αμφιλεγόμενο streamer παιχνιδιών Άντιν Ρος, ο οποίος έχει αποκλειστεί από την κορυφαία πλατφόρμα ροής Twitch και έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ακροδεξιά πρόσωπα όπως ο Άντριου Τέιτ και ο Νικ Φουέντες. Στη ροή, μετά από μια χαλαρή συνέντευξη, ο Ρος έδωσε στον Τραμπ ένα χρυσό ρολόι Rolex και ένα προσαρμοσμένο Tesla Cybertruck (δώρα που θα μπορούσαν να θέσουν τον Τραμπ πάνω από τα νόμιμα όρια στις συνεισφορές της εκστρατείας).

Ο Τραμπ δεν ήταν εκεί για τα δώρα αλλά για την τηλεθέαση του Ρος, ιδιαίτερα για τους αφοσιωμένους νεαρούς άνδρες θαυμαστές του. Ο Τραμπ είπε στον Ρος ότι ξέρει ότι οι νέοι ψηφίζουν συχνά Δημοκρατικούς και ότι θα ήθελε να τους αλλάξει γνώμη. Παρ’ όλο το κιτς της παράστασης, ήταν μια έξυπνη κίνηση, προσελκύοντας περισσότερους από μισό εκατομμύριο ζωντανούς θεατές.

Από την πλευρά της, η Χάρις δεν έχει κάνει ακόμη σημαντική εμφάνιση σε παιχνίδια, εκτός από το ότι η εικόνα της εμφανίζεται μυστηριωδώς ως αφίσα στον τοίχο του παιχνιδιού δράσης Control του 2019.

Σκηνή από το παιχνίδι Mr President

Η διαδραστική διάσταση των παιχνιδιών

Κανένας από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία δεν έχει ακόμη βασιστεί στη βασική απήχηση της τεχνολογίας παιχνιδιών, δηλαδή στο ότι είναι διαδραστική. Αλλά έχει γίνει στο παρελθόν. Το 2008, ο Ομπάμα παρουσίασε τις πρώτες πολιτικές διαφημίσεις σε παιχνίδια. Ενόψει των εκλογών του 2020, όταν η πανδημία είχε αναγκάσει πολλές εκδηλώσεις να γίνουν ψηφιακές, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν έχτισε ένα νησί στο Animal Crossing και ένα άλλο στο Fortnite. Στο Fortnite οι παίκτες έπρεπε να εκτελέσουν «πράσινες» προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών και του καθαρισμού βιομηχανικών ρύπων. Ένας κριτικός τότε το χαρακτήρισε «πρωτόγονο και αδέξιο» και «περισσότερο καταθλιπτικό παρά εμπνευσμένο». Με απλά λόγια, το παιχνίδι δεν ήταν διασκεδαστικό και οι παίκτες έχουν υψηλά πρότυπα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παιχνίδια σχετικά με τις εκλογές του 2024. Στο ανατριχιαστικά προφητικό παιχνίδι του 2016 Mister President, ο παίκτης παίζει έναν σωματοφύλακα που πρέπει να μπει ανάμεσα σε έναν προεδρικό υποψήφιο που μοιάζει με τον Τραμπ και τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή, ενώ διακωμωδεί θέματα που κυμαίνονται από την μαύρη εργασία μέχρι το σύστημα φυλακών των ΗΠΑ. Υπάρχει επίσης το The Political Machine, ένας προσομοιωτής εκστρατείας όπου ο παίκτης αγωνίζεται για την προεδρία παίζοντας πραγματικούς υποψηφίους. Η τελευταία του ενημέρωση πρόσθεσε τον αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζ. Βανς.

Αν και εξειδικευμένοι, αυτοί οι τίτλοι δείχνουν πώς τα παιχνίδια μπορούν να γίνουν ζωντανό μέρος του οικοσυστήματος των πολιτικών μέσων. Ένας έξυπνος πολιτικός θα προλάβαινε και θα έφτιαχνε τον δικό του χώρο στο gaming — προτού το κάνει κάποιος άλλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος