Σε ένα πάνελ τον περασμένο Νοέμβριο, ο συνιδρυτής της OpenAI, Sam Altman, προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης το 2024 που κανείς δεν είδε να έρχεται. Το στέλεχος της Google, James Manyika, συμφώνησε, σύμφωνα με τους FT.

Intel: Δραστικές αλλαγές για να… προλάβει το τρένο της AI και την Nvidia

Η χρονιά που πέρασε ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες; Το καλοκαιρινό sell-off στις μετοχές τεχνολογίας αντανακλούσε την αίσθηση ότι η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα διαρκούσε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο Manyika επισημαίνει τι έχει επιτευχθεί.

Οι μετασχηματιστές – η τεχνολογία που υποστηρίζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα – επέτρεψαν στο Google Translate να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των γλωσσών που υποστηρίζει σε 243. Το chatbot Gemini της Google είναι σε θέση να αλλάζει απρόσκοπτα (τουλάχιστον σε ορισμένα πλαίσια) μεταξύ κειμένου, φωτογραφιών και βίντεο. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να εισάγουν όλο και πιο περίπλοκα ερωτήματα.

Για παράδειγμα, ενώ πηγαινοερχόταν από το Σαν Φρανσίσκο στη Silicon Valley, ο Manyika ήλπιζε να μπορέσει να ακούσει μια περίληψη της πρόσφατης έρευνας στον τομέα του: ήθελε να βάλει 100 τεχνικά έγγραφα στο Gemini και στη συνέχεια να ακούσει δύο φωνές AI να τα συζητούν. «Τώρα είμαι σε θέση να το κάνω αυτό. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας μεγάλης ανακάλυψης».

Άσκηση ισορροπίας

Αλλά πολλοί χρήστες βλέπουν τα LLMs όπως το Gemini ως έξυπνα εργαλεία, όχι όμως ως κρίσιμη για τις επιχειρήσεις τεχνολογία. Ξοδεύει πραγματικά ο Manyika τις μετακινήσεις του ακούγοντας φωνές AI να συζητούν τεχνικά έγγραφα; Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι εξακολουθεί να προτιμά τα ανθρώπινα podcast.

Ως ανώτερος αντιπρόεδρος της Google για την έρευνα, την τεχνολογία και την κοινωνία, η Manyika πρέπει να εκτελέσει μια πράξη εξισορρόπησης. Πρέπει να εξηγήσει τις δυνατότητες μετασχηματισμού της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό ότι η Google δεν την επιδιώκει ανεξέλεγκτα.

Πέρυσι, ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» Geoffrey Hinton παραιτήθηκε από την Google, επικαλούμενος τους μη διαχειριζόμενους κινδύνους της τεχνολογίας. Λίγο αργότερα, ο Manyika υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα ήταν «υπεύθυνη από την αρχή». Γεννημένος και εκπαιδευμένος στη Ζιμπάμπουε, πριν αποκτήσει διδακτορικό ρομποτικής από την Οξφόρδη, είναι εκπρόσωπος των ωφελειών της τεχνολογίας που φτάνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Manyika, 59 ετών, πέρασε την καριέρα της στη McKinsey, πριν ενταχθεί στην Google το 2022. Ενδιαφέρεται για το πώς βλέπει την πραγματική εφαρμογή των εργαλείων AI.

Η επίδραση στην παραγωγικότητα

«Αυτή τη στιγμή, όλοι, από τους παλιούς συναδέλφους μου στο McKinsey Global Institute μέχρι την Goldman Sachs, βγάζουν αυτούς τους εξαιρετικούς αριθμούς οικονομικών δυνατοτήτων – σε τρισεκατομμύρια – [αλλά] θα χρειαστεί ένα σωρό δράσεις, καινοτομίες, επενδύσεις, ακόμη και επιτρέποντας την πολιτική. Τα κέρδη παραγωγικότητας δεν είναι εγγυημένα. Θα χρειαστούν πολλή δουλειά».

Το 1987 ο οικονομολόγος Robert Solow παρατήρησε ότι η εποχή των υπολογιστών ήταν ορατή παντού εκτός από τις στατιστικές παραγωγικότητας. «Θα μπορούσαμε να έχουμε μια εκδοχή αυτού – όπου βλέπουμε αυτή την τεχνολογία παντού, στα τηλέφωνά μας, σε όλα αυτά τα chatbots, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα για να μεταμορφώσει την οικονομία με αυτόν τον πραγματικό θεμελιώδη τρόπο».

Κβαντική υπολογιστική

Η Manyika μετατοπίζει τη συζήτηση στην κβαντική υπολογιστική. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι η κβαντική πληροφορική θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη διαφορετικά. Μείνετε συντονισμένοι – θα δείτε μερικά σημαντικά νέα ορόσημα αργότερα φέτος. Τι δεν έχει συμβεί ακόμα. . . Κανείς δεν έχει δείξει έναν υπολογισμό που κατ ‘αρχήν δεν μπορείτε να κάνετε ούτε με έναν κλασικό υπολογιστή. Η δύναμη των πιστών της τεχνολογίας είναι να παράγουν νέα πράγματα ενώ ο κόσμος εξακολουθεί να αγωνίζεται να αξιολογήσει τα τελευταία», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη