Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, με την πτώση της στάθμης των ταμιευτήρων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Αττική πέρασε, η χώρα πέρασε δύο χρόνια πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων και κυρίως πολύ χαμηλών χιονοπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια, όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι τόσο ανησυχητική, μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής».

Λειψυδρία: Ποια είναι η ακριβής κατάσταση – Πόσο διαρκούν τα αποθέματα νερού

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ΕΥΔΑΠ στην «ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, η οποία από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με όλους τους ταμιευτήρες οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα έργο το οποίο θα χρειαστεί 3 – 4 χρόνια και θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες γρήγορες. «Μιλάμε για αγωγούς βασικά, δεν μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι τόσο σύνθετο ούτε για τεράστιες αποστάσεις» διευκρίνισε.

Πώς θα επηρεαστούν οι λογαριασμοί

Ξεκαθαρίζοντας ο πρωθυπουργός ότι «αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευση της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε» και ότι το κόστος του δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά όχι και τεράστιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, κατέστησε σαφές ότι θα επηρεάσει τους λογαριασμούς νερού που πληρώνουν οι καταναλωτές «με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα επιβάρυνση».

Καταλήγοντας σημείωσε: «πρέπει να θωρακίσουμε, όπως κάποιοι θωράκισαν την Αττική με τα σημαντικά έργα τα οποία έγιναν πριν από κάποιες δεκαετίες, και εμείς πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για την Αττική, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, να αντιμετωπίσουμε ξανά ουσιαστικό πρόβλημα λειψυδρίας».

Σκυλακάκης: Πίεση στα υδατικά συστήματα

Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να εξειδικεύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Τύπου τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα θέματα της πίεσης στα υδατικά συστήματα.

Αυτό είπε ο ίδιος μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ, καθώς το ΥΠΕΝ έχει την εποπτεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, την εποπτεία της διαχείρισης των λεκανών απορροής – των σχεδίων κινδύνου πλημμύρας.

Έχουμε επίσης, τη σημαντική ρύθμιση που έχουν προετοιμάσει για τις υπηρεσίες ύδατος, είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται όχι μόνο για την κλιματική κρίση, αλλά και για την προσαρμογή σε αυτή, η «οποία είναι ένα τυφλό σημείο στην ευρωπαϊκή πολιτική». Το υπουργείο ό, τι πόρους μπορεί να διαφυλάξει, τη διαφυλάσσει για την κλιματική κρίση, τόνισε ο υπουργός.

Τα τιμολόγια του νερού

Σε σχέση με τα τιμολόγια νερού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε στον ΟΤ ότι ως αρμοδιότητα μεταφέρονται με ΚΥΑ από το υπουργείο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, η οποία αποκτά και το κομμάτι των υδάτων. Σε αυτήν θα αναφέρονται οι φορείς ύδρευσης με βάση τα κόστη τους. Αφησε, πάντως από την πλευρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων, με φόντο τη λειψυδρία λέγοντας: «Προφανώς εάν έχεις μια κρίση λειψυδρίας θα πρέπει να βρεις και άλλους πόρους είτε από τον καταναλωτή είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία».

Τόνισε ότι προβλήματα λειψυδρίας υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στις Κυκλάδες, στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, σε περιοχές της Κρήτης. Η Αττική – σύμφωνα με τον ίδιο-  είναι μια ειδική περίπτωση καθώς υδρεύεται από τα νερά των βουνών της κεντρικής Ελλάδας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν διαφορετικές προβλέψεις.

Επέκταση της σήραγγας Εύηνου – Μόρνου

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει ο ΟΤ, τον Ιούλιο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, είχε αναφέρει ως εναλλακτική λύση τη «συνένωση», μέσω της σήραγγας Εύηνου και Μόρνου, και άλλων παραποτάμων που συνδέονται με τη λίμνη Κρεμαστών.

Ο ίδιος, νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει ότι εξετάζεται  η δυνατότητα επέκτασης – όπως έχει ήδη γίνει από τον Μόρνο, με σήραγγα 30 χιλιομέτρων, στον Εύηνο –  δεδομένου ότι 10 χλμ. πιο πέρα υπάρχει παραπόταμος που καταλήγει στη λίμνη των Κρεμαστών κι άλλα 10 χλμ. μετά ένας ακόμα παραπόταμος. Από τους συγκεκριμένους παραποτάμους το νερό μπορεί να έρθει στον Εύηνο με βαρύτητα, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, για τα Κρεμαστά η χωρητικότητα είναι στα 5 δισ. κ.μ. νερού, όταν όλοι οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ μαζί έχουν χωρητικότητα περί το 1,2 δισ. κ.μ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης: Στις 10:00 η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Στις 10:00 η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων