Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, με την πτώση της στάθμης των ταμιευτήρων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.
Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Αττική πέρασε, η χώρα πέρασε δύο χρόνια πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων και κυρίως πολύ χαμηλών χιονοπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια, όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι τόσο ανησυχητική, μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής».
Λειψυδρία: Ποια είναι η ακριβής κατάσταση – Πόσο διαρκούν τα αποθέματα νερού
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ΕΥΔΑΠ στην «ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, η οποία από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με όλους τους ταμιευτήρες οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής».
Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα έργο το οποίο θα χρειαστεί 3 – 4 χρόνια και θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες γρήγορες. «Μιλάμε για αγωγούς βασικά, δεν μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι τόσο σύνθετο ούτε για τεράστιες αποστάσεις» διευκρίνισε.
Πώς θα επηρεαστούν οι λογαριασμοί
Ξεκαθαρίζοντας ο πρωθυπουργός ότι «αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευση της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε» και ότι το κόστος του δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά όχι και τεράστιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, κατέστησε σαφές ότι θα επηρεάσει τους λογαριασμούς νερού που πληρώνουν οι καταναλωτές «με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα επιβάρυνση».
Καταλήγοντας σημείωσε: «πρέπει να θωρακίσουμε, όπως κάποιοι θωράκισαν την Αττική με τα σημαντικά έργα τα οποία έγιναν πριν από κάποιες δεκαετίες, και εμείς πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για την Αττική, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, να αντιμετωπίσουμε ξανά ουσιαστικό πρόβλημα λειψυδρίας».
Σκυλακάκης: Πίεση στα υδατικά συστήματα
Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να εξειδικεύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Τύπου τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα θέματα της πίεσης στα υδατικά συστήματα.
Αυτό είπε ο ίδιος μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ, καθώς το ΥΠΕΝ έχει την εποπτεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, την εποπτεία της διαχείρισης των λεκανών απορροής – των σχεδίων κινδύνου πλημμύρας.
Έχουμε επίσης, τη σημαντική ρύθμιση που έχουν προετοιμάσει για τις υπηρεσίες ύδατος, είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται όχι μόνο για την κλιματική κρίση, αλλά και για την προσαρμογή σε αυτή, η «οποία είναι ένα τυφλό σημείο στην ευρωπαϊκή πολιτική». Το υπουργείο ό, τι πόρους μπορεί να διαφυλάξει, τη διαφυλάσσει για την κλιματική κρίση, τόνισε ο υπουργός.
Τα τιμολόγια του νερού
Σε σχέση με τα τιμολόγια νερού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε στον ΟΤ ότι ως αρμοδιότητα μεταφέρονται με ΚΥΑ από το υπουργείο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, η οποία αποκτά και το κομμάτι των υδάτων. Σε αυτήν θα αναφέρονται οι φορείς ύδρευσης με βάση τα κόστη τους. Αφησε, πάντως από την πλευρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων, με φόντο τη λειψυδρία λέγοντας: «Προφανώς εάν έχεις μια κρίση λειψυδρίας θα πρέπει να βρεις και άλλους πόρους είτε από τον καταναλωτή είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία».
Τόνισε ότι προβλήματα λειψυδρίας υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στις Κυκλάδες, στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, σε περιοχές της Κρήτης. Η Αττική – σύμφωνα με τον ίδιο- είναι μια ειδική περίπτωση καθώς υδρεύεται από τα νερά των βουνών της κεντρικής Ελλάδας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν διαφορετικές προβλέψεις.
Επέκταση της σήραγγας Εύηνου – Μόρνου
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει ο ΟΤ, τον Ιούλιο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, είχε αναφέρει ως εναλλακτική λύση τη «συνένωση», μέσω της σήραγγας Εύηνου και Μόρνου, και άλλων παραποτάμων που συνδέονται με τη λίμνη Κρεμαστών.
Ο ίδιος, νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει ότι εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης – όπως έχει ήδη γίνει από τον Μόρνο, με σήραγγα 30 χιλιομέτρων, στον Εύηνο – δεδομένου ότι 10 χλμ. πιο πέρα υπάρχει παραπόταμος που καταλήγει στη λίμνη των Κρεμαστών κι άλλα 10 χλμ. μετά ένας ακόμα παραπόταμος. Από τους συγκεκριμένους παραποτάμους το νερό μπορεί να έρθει στον Εύηνο με βαρύτητα, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, για τα Κρεμαστά η χωρητικότητα είναι στα 5 δισ. κ.μ. νερού, όταν όλοι οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ μαζί έχουν χωρητικότητα περί το 1,2 δισ. κ.μ.
Latest News
Τι θα φέρουν οι αμερικανικές εκλογές στις εταιρείες των ΗΠΑ;
Το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλες συνέπειες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της ελληνικής ομάδας δικηγόρων του Μαρινάκη
Τι απαντά η ελληνική ομάδα δικηγόρων του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία
Τα πιθανά σενάρια του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ
Δημοσκοπήσεις σε επτά πολιτείες-κλειδιά στις ΗΠΑ δείχνουν οριακή διαφορά, μεταξύ Χάρις και Τραμπ – Κάθε ένας προηγείται σε ορισμένες περιοχές κατά μόλις μια ή δύο μονάδες
Πέρασε από την επιτροπή της Ευρωβουλής η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την Κομισιόν
Η εκλογή από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται επί του παρόντος να πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 25ης - 28ης Νοεμβρίου
Γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τι συμβαίνει με τις επιστολικές ψήφους
Η Νέα Υόρκη εκσυγχρόνισε την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, όμως η Αριζόνα και άλλες Πολιτείες τη δυσχέραναν
Εφιάλτες στην Ευρώπη από μια πιθανή νίκη του Τραμπ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οικό και την προεδρία των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη αποδυναμωμένη ήπειρο
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.