Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς η αδύναμη ζήτηση από την Κίνα αντιστάθμισε τις διαταραχές της προσφοράς από την τροπική καταιγίδα Francine ενώ οι κίνδυνοι υπερπροσφοράς πετρελαίου παγκοσμίως συνέχισαν να επιβαρύνουν την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 4 σεντς, ή 0,06%, στα 72,80 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate έχασαν 10 σεντς, ή 0,15%, για να διαπραγματεύονται στα 68,60 δολάρια το βαρέλι.

Wall Street: Ανέκαμψε σήμερα, υστέρησε η Apple μετά τα νέα iPhone 16

Και οι δύο δείκτες αναφοράς κέρδισαν περίπου 1% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η καταιγίδα

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέταξε το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων στο Μπράουνσβιλ και σε άλλα μικρά λιμάνια του Τέξας το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η τροπική καταιγίδα Francine διέσχιζε τον Κόλπο. Ανοιχτό αλλά με περιορισμούς παρέμεινε το λιμάνι του Κόρπους Κρίστι.

Η τροπική καταιγίδα προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά τις επόμενες δύο ημέρες και αναμενόταν να γίνει τυφώνας το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι έκλεισε την παραγωγή στην υπεράκτια πλατφόρμα παραγωγής Hoover, ενώ η Shell  βάζει σε παύση  δύο πλατφόρμες. Η Chevron κλείνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε δύο από τις υπεράκτιες πλατφόρμες παραγωγής της.

«Η μείωση της παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει τα 125.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου κινδυνεύουν να διακοπούν», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της ANZ,
Ωστόσο, οι ενδείξεις αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης και οι προσδοκίες για συνέχιση της υπάρχουσας υπερπροσφοράς πετρελαίου επιβαρύνουν την αγορά.

Η Κίνα

Στην Κίνα τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου μισού έτους, αλλά η εγχώρια ζήτηση παραμένει εύθραυστη και ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού επιδεινώθηκε.

«Τα σημάδια αδυναμίας στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν προκαλέσει έναν πτωτικό τόνο μεταξύ των επενδυτών, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να εκφράζουν την χαμηλότερη αισιόδοξια για το αργό εδώ και περισσότερα από 13 χρόνια»εκτιμά  η ANZ.

Οι παγκόσμιοι έμποροι εμπορευμάτων Gunvor και Trafigura αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 60 και 70 δολαρίων το βαρέλι λόγω της αποδυναμωμένης κινεζικής ζήτησης και της επίμονης παγκόσμιας υπερπροσφοράς, είπαν στελέχη στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο Πετρελαίου Ασίας Ειρηνικού (APPEC) τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities