Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς δεν ήταν λίγα τα χαρτοφυλάκια που πήραν μέρος των κερδών τους από τη χθεσινή άνοδο, ενώ αναμένουν και τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τον κλάδο της τεχνολογίας όμως να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,69% στις 8.213 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,89% στις18.278 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,24% στις 7.407 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η AstraZeneca υποχώρησε κατά 2,4%, αφού τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι το πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν βελτίωσε σημαντικά τα συνολικά αποτελέσματα επιβίωσης των ασθενών. Η πορεία της μετοχής επηρέασε και τον κλάδο της υγείας, οποίος έχασε 0,8%.

Επίσης, απώλειες 8% σημείωσε η Bayerische Motoren Werke (BMW), καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της προσάρμοσε εκ νέου την καθοδήγηση για το οικονομικό έτος 2024. Σύμφωνα με την BMW, οι δυσκολίες παράδοσης και οι τεχνικές ενέργειες που συνδέονται με το Integrated Braking System (IBS) θα επηρεάσουν αρνητικά τις πωλήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και θα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλό κόστος εγγύησης το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Οι αγορές αναμένουν σαφώς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, ενώ μεγάλη είναι και η προσμονή για τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται ευρέως μια μείωση των επιτοκίων.

Ο ευαίσθητος στα επιτόκια κλάδος ακινήτων σημείωσε άνοδο 1% εν όψει της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια την Πέμπτη, καθώς οι αγορές τιμολογούν πλήρως μείωση 25 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ 25 και 50μονάδων βάσης είναι και οι εκτιμήσεις για τη Fed, η οποία συνεδριάζει στις 17-18 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει μεταξύ άλλων να κατευνάσει τις ανησυχίες για μια αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας.

Στα οικονομικά δεδομένα τώρα, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 4,1% τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2024, ενώ η ετήσια αύξηση των αποδοχών των τακτικών εργαζομένων μειώθηκε στο 5,1% την ίδια περίοδο.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε στο1,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Σε μηνιαία βάση, Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε κατά 0,1%,επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 5,1%,ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,5% και οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,9%. Ο δομικός ΔΤΚ, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 2,8% τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές