Υπέρ της εξεύρεσης «λύσης μέσω διαπραγματεύσεων (…) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» (ΠΟΕ) όσον αφορά τις εντάσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα για το εμπόριο, μετά την ανακοίνωση των Βρυξελλών περί επιβολής πρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τάχθηκε σήμερα απο τη Σαγκάη ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ .

«Θέλουμε (…) η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα να είναι ανοικτές στον κόσμο, πέραν των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών πραγματικοτήτων», είπε ανοίγοντας στη Σαγκάη το οικονομικό Φόρουμ Κίνας-Ισπανίας, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στον ασιατικό γίγαντα.

Πέδρο Σάντσεθ: «Eποικοδομητική βούληση για διάλογο και συνεργασία» με την Κίνα

«Για αυτό βασιζόμαστε στον έντιμο διάλογο για να χειριστούμε τις υπάρχουσες εντάσεις, που αποτελούν αποτέλεσμα κατά μεγάλο μέρος της ανακοίνωσης πως θα επιβληθούν (πρόσθετοι) δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα», συνέχισε.

«Και τι προτείνουμε εμείς στην Ισπανία; (…) Λύση μέσω διαπραγματεύσεων, συμφωνημένη στο πλαίσιο του ΠΟΕ, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ισορροπημένων και δίκαιων οικονομικών σχέσεων και να αποτρέπει οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης που δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Η επίσκεψη του κ. Σάντσεθ καταγράφεται με φόντο την όξυνση των εντάσεων για το εμπόριο ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα, αφού η Κομισιόν άρχισε τους τελευταίους μήνες σειρά διαδικασιών που έχουν στο στόχαστρο τον ασιατικό γίγαντα. Ο φάκελος που χαρακτηρίζεται ο πιο ακανθώδης είναι αυτός των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων που εξάγονται στις χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την 20ή Αυγούστου την απόφασή της να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αμερικανικής βιομηχανίας Tesla, η οποία διαθέτει εργοστάσιο στη Σαγκάη.

Την επομένη, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα αρχίσει έρευνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της ΕΕ σε προϊόντα όπως είναι ιδίως τα γαλακτοκομικά. Κίνησε ανάλογη διαδικασία για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και προϊόντων με βάση το χοιρινό που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισπανικές εξαγωγές

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές προϊόντων με βάση το χοιρινό στην Κίνα: εξήγαγε πάνω από 560.000 τόνους πέρυσι, αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον συλλογικό φορέα του κλάδου αυτού Interporc.

Χθες στο Πεκίνο ο κ. Σάντσεθ είχε επίσης καλέσει να «υπερασπιστούμε από κοινού μια δίκαιη οικονομική τάξη, με πλήρη σεβασμό του πολυμερούς πλαισίου και διατηρώντας τις οικονομίες μας ανοικτές, κάτι που θα επιτρέπει στις οικονομίες μας να μεγεθυνθούν και θα ωφελήσει τις βιομηχανίες μας και τους πολίτες μας».

«Η Ισπανία οικοδομεί σχέση με την Κίνα θεμελιωμένη στο άνοιγμα και θέλουμε περισσότερο εμπόριο και περισσότερες επενδύσεις» σε διμερές επίπεδο.

Ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο κ. Σάντσεθ, δήλωσε από πλευράς του ότι «ελπίζει πως η Ισπανία θα συνεχίσει να παρέχει εμπορικό περιβάλλον δίκαιο (…), ασφαλές, απαλλαγμένο από διακρίσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών που επενδύουν και δραστηριοποιούνται» στην ισπανική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας: Οι μεταρρυθμίσεις στις καλένδες λόγω πολιτικών διαφωνιών
Διεθνή |

Στις καλένδες οι μεταρρυθμίσεις της κεντρικής τράπεζας την Αυστραλίας λόγω πολιτικών διαφωνιών

Οι εδώ και καιρό καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) μπορεί να μην εφαρμοστούν  μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης των Εθνικών Φιλελευθέρων να αντιταχθεί σε αυτές στο κοινοβούλιο, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς. Ο Τσάλμερς μιλώντας στους δημοσιογράφους είεπ ότι είχε συμφωνήσει σε έξι αλλαγές που ζήτησε ο σκιώδης υπουργός […]