Η AngloGold Ashanti θα εξαγοράσει την μικρότερη αντίπαλο της Centamin που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο, σε μια συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές και μετρητά, δήλωσαν οι εταιρείες την Τρίτη, καθώς η εισηγμένη στις ΗΠΑ παγκόσμια μεταλλευτική εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αφρική.

Οι μετοχές της Centamin σημείωσαν άλμα περίπου 24% στις 148,10 πένες στις πρώτες συναλλαγές, το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2020. Οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο ομοειδούς της Centamin, της Hochschild αυξήθηκαν περίπου 4%.

Νικέλιο: Με κρατική χρηματοδότηση ανάπτυξη ορυχείου της Canada Nickel

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Centamin θα λάβουν 0,06983 νέες μετοχές της AngloGold για κάθε μετοχή της Centamin και 0,125 δολάρια σε μετρητά.

Η υπονοούμενη προσφορά 163 πένες (2,14 δολάρια) ανά μετοχή αντιπροσωπεύει premium 36,7% στην τιμή κλεισίματος της Centamin τη Δευτέρα στις 120 πένες, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

«Χρυσές» συμφωνίες

Η εξαγορά συμπίπτει με έναν καταιγισμό συμφωνιών στον τομέα της εξόρυξης χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, με την κορυφαία παραγωγό χρυσού στον κόσμο Newmont αγοράζοντας την Newcrest Mining της Αυστραλίας για 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2023.

Τον Μάιο, η μεταλλευτική εταιρεία BHP Group απομακρύνθηκε από το σχέδιο εξαγοράς της ανταγωνίστριας Anglo American, ύψους 49 δισ. δολαρίων, αφού το ύστατο αίτημά της για περισσότερο χρόνο απορρίφθηκε από την εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία, τερματίζοντας προς το παρόν την εξάμηνη προσπάθειά της.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Centamin, αναμένεται ότι οι μέτοχοι της AngloGold θα κατέχουν περίπου το 83,6% και οι μέτοχοι της Centamin περίπου το 16,4% του διευρυμένου εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της AngloGold Ashanti.

Η AngloGold Ashanti δήλωσε ότι αναμένει ότι η συμφωνία θα έχει αυξητική επίδραση στις ελεύθερες ταμειακές ροές ανά μετοχή κατά το πρώτο πλήρες έτος μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Αιγύπτου

Ο πρόεδρος της AngloGold Ashanti, Jochen Tilk, χαρακτήρισε τη συμφωνία «εξαιρετικά ελκυστική», λέγοντας ότι η εξαγορά προσφέρει «τεράστιο γεωλογικό δυναμικό», το οποίο η εταιρεία είναι σε θέση να αναπτύξει.
Το κύριο περιουσιακό στοιχείο της Centamin είναι το ορυχείο χρυσού Sukari, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού της Αιγύπτου καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία παραγωγής στον κόσμο.

Η εξαγορά της Centamin επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της AngloGold σε μια ακόμη βασική περιοχή παραγωγής χρυσού. Σήμερα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία σε εννέα χώρες – Τανζανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκάνα, Γουινέα, Αυστραλία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή και Κολομβία.

Το διοικητικό συμβούλιο της Centamin δήλωσε ότι προτίθεται να συστήσει ομόφωνα τη συμφωνία στους μετόχους της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σάντσεθ: Λύση μέσω διαλόγου για το ζήτημα των δασμών μεταξυ ΕΕ και Κίνας
Διεθνή |

Λύση μέσω διαλογου για το ζήτημα των εμπορικών δασμών ΕΕ-Κινας , προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός

Κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι «ελπίζει πως η Ισπανία θα συνεχίσει να παρέχει εμπορικό περιβάλλον απαλλαγμένο από διακρίσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών»

Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας: Οι μεταρρυθμίσεις στις καλένδες λόγω πολιτικών διαφωνιών
Διεθνή |

Στις καλένδες οι μεταρρυθμίσεις της κεντρικής τράπεζας την Αυστραλίας λόγω πολιτικών διαφωνιών

Οι εδώ και καιρό καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) μπορεί να μην εφαρμοστούν  μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης των Εθνικών Φιλελευθέρων να αντιταχθεί σε αυτές στο κοινοβούλιο, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς. Ο Τσάλμερς μιλώντας στους δημοσιογράφους είεπ ότι είχε συμφωνήσει σε έξι αλλαγές που ζήτησε ο σκιώδης υπουργός […]