Η JPMorgan ηγείται μιας ιστορικής υποχώρησης από τις προνομιούχες μετοχές, καθώς οι τράπεζες της Wall Street αναπροσαρμόζουν τους ισολογισμούς τους ενόψει των νέων κανόνων που πρόκειται να αποδυναμωθούν σημαντικά, σημειώνει το Bloomberg.

JPMorgan: Χιλιάδες θέσεις εργασίας εστιασμένες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τράπεζα σχεδιάζει να αποπληρώσει μια έκδοση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων τον επόμενο μήνα, οπότε θα έχει μειώσει τα προνομιούχα ίδια κεφάλαιά της κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο φέτος.

Η Bank of America Corp. έχει επίσης εξαγοράσει δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα έχει συγκεντρώσει φέτος, μειώνοντας τους τίτλους κατά περίπου 13%. Τα προνομιούχα είναι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης που – παρόμοια με τα ομόλογα Additional Tier 1 της Ευρώπης – υπολογίζονται στο ρυθμιστικό κεφάλαιο.

Οι δανειστές ξόδεψαν χρόνια αυξάνοντας το κεφάλαιο Tier 1 εν αναμονή της επικαιροποίησης των κανόνων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Τώρα περικόπτουν τίτλους που χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν αυτό το στρώμα, καθώς η τελική έκδοση του καθεστώτος – γνωστή ως Basel Endgame – είναι έτοιμη να είναι πολύ λιγότερο επαχθής από τις αρχικές προτάσεις.

Για τις τράπεζες, η μείωση του κεφαλαίου κατηγορίας 1 μέσω της εξαγοράς προνομιούχων είναι ο ταχύτερος τρόπος μείωσης του ποσού που πρέπει να καταβάλουν για κεφάλαιο και μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την απόδοσή τους.

Xτίζουν κεφάλαια

«Οι τράπεζες χτίζουν κεφάλαια εν αναμονή υψηλότερων απαιτήσεων», δήλωσε ο James Benadum, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Parametric Portfolio Associates, μέρος της Morgan Stanley Investment Management. “Οι τράπεζες με πλεόνασμα CET1 μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μην αντικαταστήσουν τις προτιμώμενες κλήσεις”.

Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, η Citigroup και η Wells Fargo έχουν επίσης εξαγοράσει περισσότερους τίτλους από όσους έχουν εκδώσει φέτος. Συνολικά, ήταν μια από τις πιο αρνητικές χρονιές για την καθαρή ετήσια έκδοση αυτής της πηγής κεφαλαίου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Κλωτσούν» τους νέους κανόνες οι τράπεζες

Οι τράπεζες επανατοποθετούν τα κεφάλαιά τους, ενώ διαφωνούν με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τους επερχόμενους κανόνες. Οι αρχικές προτάσεις των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ για το Τελικό Παιχνίδι της Βασιλείας – μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας γνωστής ως Βασιλεία ΙΙΙ για να γίνουν οι τράπεζες ασφαλέστερες μετά την κατάρρευση του 2008 – συνάντησαν σθεναρή αντίσταση. Μετά από αντιδράσεις που περιελάμβαναν απειλές νομικής δράσης και ακόμη και εκκλήσεις προς το κοινό κατά τη διάρκεια εκπομπών NFL, οι ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να υποχωρήσουν δραματικά από το αρχικό σχέδιο, ανέφερε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα.

Το αναθεωρημένο σχέδιο – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά 9%, από 19% στο αρχικό σχέδιο – θα τύχει θετικής υποδοχής από τις τράπεζες. Έχουν δημιουργήσει πλεόνασμα στους δείκτες Common Equity Tier 1 αρκετών ποσοστιαίων μονάδων, που μεταφράζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, εν αναμονή των κανόνων. Είναι επίσης ένα όφελος για τους επενδυτές στην αγορά των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα προτιμώμενα τραπεζικά ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία είχαν αποδόσεις που ξεπέρασαν την αγορά φέτος εν μέσω έλλειψης προσφοράς.

Ο Frank Sileo, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη UBS, αναμένει ότι η συρρίκνωση της έκδοσης προνομιούχων μετοχών θα συνεχιστεί.

«Όσον αφορά τον τραπεζικό χώρο, η τάση των εξαγορών που ξεπερνούν τις νέες εκδόσεις μπορεί να συνεχιστεί και, αν μη τι άλλο, η προσφορά μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο και την ευρύτερη αστάθεια της αγοράς γύρω από αυτήν», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή