Οι εδώ και καιρό καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) μπορεί να μην εφαρμοστούν  μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης των Εθνικών Φιλελευθέρων να αντιταχθεί σε αυτές στο κοινοβούλιο, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς.

Ο Τσάλμερς μιλώντας στους δημοσιογράφους είεπ ότι είχε συμφωνήσει σε έξι αλλαγές που ζήτησε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Άνγκους Τάιλορ, αλλά η αντιπολίτευση αποφάσισε να αντιταχθεί στο πακέτο μεταρρυθμίσεων ούτως ή άλλως, καθιστώντας πολύ δύσκολη την ψήφισή του σε νόμο.

Αυστραλία: Γιατί… κλείνει την πόρτα στους ξένους φοιτητές

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προτάθηκαν από ανεξάρτητη αναθεώρηση πέρυσι, περιελάμβαναν τη σύσταση χωριστού συμβουλίου διακυβέρνησης για να συμπληρώσει το τρέχον συμβούλιο νομισματικής πολιτικής.

Ο συμβιβασμός θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να παρακάμψει την κεντρική τράπεζα, αλλά μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το εννεαμελές συμβούλιο καθορισμού ποσοστών θα εξακολουθεί να έχει έξι εξωτερικά μέλη. Η  αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα για να διορίσει στελέχη φιλικά προσκείμενα προς την τρέχουσα κυβέρνηση.

Ο Τσάλμερς προσφέρθηκε επίσης να τροποποιήσει την  πρόταση για την άρση του βέτο της κυβέρνησης στις αποφάσεις για τα ποσοστά της RBA, στην οποία αντιτάχθηκε η αντιπολίτευση και το κόμμα των Πρασίνων. Ο συμβιβασμός θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να παρακάμψει την κεντρική τράπεζα, αλλά μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Τσάλμερς είπε ότι θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους για να περάσει η νομοθεσία από το κοινοβούλιο, αλλά αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη του κόμματος των Πρασίνων ή/και διάφορων ανεξάρτητων νομοθετών.

Η RBA έχει ήδη υιοθετήσει ορισμένες από τις συστάσεις που προβλέπονται από την αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης λιγότερων αλλά μακρόχρονων συναντήσεων πολιτικής και της διοργάνωσης συνέντευξης Τύπου μετά από κάθε απόφαση.

Η νομοθεσία για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων της RBA επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω έλλειψης υποστήριξης από την αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σάντσεθ: Λύση μέσω διαλόγου για το ζήτημα των δασμών μεταξυ ΕΕ και Κίνας
Διεθνή |

Λύση μέσω διαλογου για το ζήτημα των εμπορικών δασμών ΕΕ-Κινας , προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός

Κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι «ελπίζει πως η Ισπανία θα συνεχίσει να παρέχει εμπορικό περιβάλλον απαλλαγμένο από διακρίσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών»