Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού που διαπραγματεύονται στο Intercontinental Exchange στη Νέα Υόρκη έφτασαν τα 4,92 δολάρια ανά λίβρα την Παρασκευή, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τις τιμές πριν από δύο χρόνια, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες φρούτων για χυμό πέφτουν, σημειώνουν οι FT.

Χυμός πορτοκαλιού: Η κρίση στην καλλιέργεια ωθεί σε αναζήτηση εναλλακτικών φρούτων

Για τις εταιρείες αναψυκτικών, οι οποίες χρησιμοποιούν την προθεσμιακή αγορά για να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τις μεγάλες κινήσεις των τιμών και πρέπει να αντέξουν το υψηλότερο κόστος, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο Harry Campbell, αναλυτής της Expana. «Είναι σαν να λέμε ‘δεν ξέρουμε καν τι να κάνουμε’».

Τον Μάιο, οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών και η ένωση επιχειρήσεων χυμών Fundecitrus που εδρεύει στην πολιτεία καλλιέργειας πορτοκαλιών του Σάο Πάολο προέβλεψαν ότι η Βραζιλία θα παράγει τη μικρότερη σοδειά της σε 35 χρόνια, λέγοντας ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν σχεδόν 25% από πέρυσι.

Αλλά τώρα «ακόμη και αυτή η αρκετά απαισιόδοξη πρόβλεψη πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί, δεδομένων των συνθηκών που βλέπουμε», δήλωσε ο Andrés Padilla, αναλυτής της Rabobank.

«H χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών»

«Περνάμε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών στη Βραζιλία, οπότε υπήρξε πραγματικά πολύ, πολύ λίγη βροχή σε όλη τη ζώνη των εσπεριδοειδών τους τελευταίους τέσσερις μήνες, που είναι μια σημαντική περίοδος», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επίσης ότι η επερχόμενη περίοδος βροχών, η οποία συνήθως ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα έρθει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Η μικρότερη καλλιέργεια σε 35 χρόνια, συν την αυξανόμενη ασθένεια πρασινίσματος εσπεριδοειδών, συν την ξηρασία – είναι η τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Padilla. «Η αγορά είναι πραγματικά πιεσμένη».

Πριν από είκοσι χρόνια, το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών – μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα ψυλλίδων που απορροφούν το χυμό και κάνει τα φρούτα του δέντρου πικρά πριν τα σκοτώσει εντελώς – άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη Φλόριντα, αποδεκατίζοντας πορτοκαλεώνες στην κύρια περιοχή καλλιέργειας των ΗΠΑ.

Τώρα σαρώνει τη Βραζιλία.

Το 2023, το 38% των πορτοκαλιών της Βραζιλίας εμφάνισε συμπτώματα της νόσου και ο πληθυσμός των ψυλλίδων ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τις πρώτες αναφορές της νόσου το 2004, σύμφωνα με τον Renato Bassanezi, ερευνητή στο Fundecitrus.

Ορισμένοι παράγοντες, όπως ο ενισχυμένος έλεγχος των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότερης χρήσης εντομοκτόνων, οδήγησαν τον Fundecitrus να πιστεύει ότι «ο ρυθμός αύξησης της συχνότητας εμφάνισης πρασινίσματος θα επιβραδυνθεί», είπε.

Δύσκολη χρονιά

Αλλά σε πολλούς από τους πορτοκαλεώνες της Βραζιλίας, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Τα προσβεβλημένα δέντρα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις, με την παραγωγικότητα να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς η ασθένεια εξελίσσεται. Τα φρούτα πέφτουν επίσης πρόωρα και παράγουν χυμούς χαμηλότερης ποιότητας, δήλωσε ο Bassanezi.

Ο Brayan Palhares, καλλιεργητής εσπεριδοειδών από την πολιτεία του Σάο Πάολο, δήλωσε ότι το 2024 ήταν το χειρότερο όσον αφορά την παραγωγικότητα από τότε που ο πατέρας του άρχισε να καλλιεργεί πορτοκάλια το 1970. Σε μέρη της γης του που παρήγαγαν κατά μέσο όρο 1.800 κιβώτια ανά εκτάριο τα τελευταία 10 χρόνια, αυτή τη σεζόν παρέδωσε μόνο 470 κιβώτια, είπε, «καθιστώντας τη φετινή χρονιά εξαιρετικά δύσκολη».

Ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, παράγουν πορτοκάλια, αυτά τείνουν να προορίζονται για την αγορά φρέσκων φρούτων. Η Βραζιλία είναι σχεδόν η μόνη που εξυπηρετεί κυρίως την αγορά χυμών.

Οι τιμές του χυμού μήλου είναι επίσης στα ύψη.

Οι ανοιξιάτικοι παγετοί έχουν εμποδίσει τις αποδόσεις στην Πολωνία, τον μεγαλύτερο παραγωγό μήλων για χυμό στην Ευρώπη και σημαντικό εξαγωγέα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Campbell της Expana. Οι τιμές πηγαίνουν «στα ύψη», είπε.

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών χρειάζεται την επιστήμη των καλλιεργειών για να βρει νέα υβριδικά φυτά και δέντρα ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ασθένειες, δήλωσε ο Cools.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή