Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 3.30 μ.μ. η ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου –Ελλάδας, η οποία διεξάγεται στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται να βρουν κοινή συνισταμένη ώστε να προχωρήσει ο Great Sea Interconnector.
Σημειώνεται ότι γύρω στις 7 μ.μ. ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα προήδρευσε της συνάντησης, αποχώρησε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων. Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με το έργο».
Όπως γράφει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος έφυγε προκειμένου να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό κατά την παρουσίαση βιβλίου, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα την περίοδο 1974 – 1979, και μετά την παρουσίαση θα επιστρέψει στο Προεδρικό για τη σύσκεψη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη πριν την έναρξη των συζητήσεων, η κυπριακή πλευρά αναμένει πως θα υπάρξει σαφής καταγραφή όλων των ζητημάτων και ότι θα δοθούν με ακρίβεια οι διευκρινίσεις που έχει ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Nexans φαίνεται ότι έδωσε νέα παράταση στο «τελεσίγραφο» που είχε θέσει έως τις 19 του μηνός.
Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας σύσκεψης, σύντομα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευάστρια εταιρεία του καλωδίου Nexans φαίνεται ότι έδωσε νέα παράταση στο «τελεσίγραφο» που είχε θέσει έως τις 19 του μηνός.
D- Day για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Το «αγκάθι» στο project
Η σύσκεψη ξεκίνησε υπό τον πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη με τη συμμετοχή υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης, του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του προέδρου του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσου Μανουσάκη και εκπροσώπων της Κομισιόν και της Νexans .
Τις προηγούμενες ημέρες οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, με αιχμηρές δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων (και μη) μερών, τον κλοιό των πιέσεων να σφίγγει προς την κυπριακή πλευρά και έντονο παρασκήνιο σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε να αρθεί το «βραχυκύκλωμα» και να προχωρήσει η υλοποίηση του καλωδίου των περίπου 1.200 χιλιομέτρων.
Το project του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου
Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής αναφέροντας ότι «το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.
Το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές υποστηρίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, «το έργο δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές».
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, με βάση τα στοιχεία της μελέτης του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, οι διαφορές τιμών είναι τόσο μεγάλες (το 2024 η κυπριακή αγορά είναι ακριβότερη κατά 72 ευρώ/μεγαβατώρα από την ελληνική) ώστε «σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές».
To κυπριακό αγκάθι
Η κυπριακή πλευρά ωστόσο δεν προχωρά στη διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων -συνδέονται με τον γεωπολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση του έργου και με τον χρόνο ανάκτησης του κόστους- οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για να μην αναστείλει η κατασκευή του καλωδίου από τη γαλλική εταιρεία Nexans.
Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» που δημιουργεί τριβές στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Κύπρου για το έργο του Great Sea Interconnector φαίνεται ότι είναι το κόστος και πώς αυτό θα επιμεριστεί στις δύο πλευρές και λιγότερο το γεωπολιτικό ρίσκο.
Latest News
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;